HomeHL-9Δεύτερο βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών στον σπουδαίο Νίκο Ψιλάκη

Δεύτερο βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών στον σπουδαίο Νίκο Ψιλάκη

Τα ιστορικά μυθιστορήματα του Νίκου Ψιλάκη τίμησε η Ακαδημία Αθηνών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Λογοτεχνικό Ίδρυμα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών απονέμει στον γνωστό συγγραφέα Έπαινο για το σύνολο του έργου του στην ιστορική μυθιστοριογραφία. Όπως ανακοινώθηκε, το βραβείο ποίησης απονέμεται φέτος στον Τίτο Πατρίκιο, τον Νάσο Βαγενά και τον Μιχάλη Γκανά.

Το βραβείο μυθιστορήματος στη Μαρία Ηλιού, παιδικής λογοτεχνίας στον Ευγ. Τριβιζά και δοκιμίου στη Βενετία Αποστολίδου για το έργο της Η λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο.

Η ιδιαίτερη επιβράβευση του Νίκου Ψιλάκη δίδεται «οίκοθεν» (με πρόταση του ίδιου του Ιδρύματος) πέραν των ετησίως προκηρυγμένων βραβείων.

Το Ίδρυμα Ουράνη έχει ως γενικό σκοπό την ενίσχυση της Ελληνικής Λογοτεχνίας και την προβολή της στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Τα ετήσια βραβεία του αποφασίζονται από το Διοικητικό του Συμβούλιο με Πρόεδρο τον κ. Θανάση Βαλτινό, αντιπρόεδρο τον Γ.Γ. της Ακαδημίας κ. Χρήστο Ζερεφό, Γενική Γραμματέα την κ. Χρύσα Μαλτέζου και μέλη τους κ.κ. Αντώνιο Ρεγκάκο και Γκίκα Χαρδούβελη. Όλα τα βραβεία επικυρώνονται από την ολομέλεια της Ακαδημίας.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Νίκος Ψιλάκης τιμάται με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Την πρώτη (1994) του απονεμήθηκε για τη δίτομη μελέτη Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης (με αναφορές σε 364 μοναστήρια και ασκηταριά που λειτούργησαν κατά καιρούς στο νησί), ύστερα από πρόταση του κορυφαίου βυζαντινολόγου Μανώλη Χατζηδάκη και του επίσης κορυφαίου ιστορικού Μανούσου Μανούσακα.

Δείτε την ανάρτηση:

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ…

Στην πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών… Ο Πρόεδρος κ. Αντώνιος Ρεγκάκος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Χρήστος Ζερεφός απονέμουν τον τιμητικό Έπαινο του Λογοτεχνικού Ιδρύματος Ουράνη στην ταπεινότητά μου «διά την όλην συμβολήν εις την ιστορικήν μυθιστοριογραφίαν» (διάκριση που δόθηκε «οίκοθεν», με πρόταση του ίδιου του Ιδρύματος). Η συγκίνηση μεγάλη. Μόνο που τώρα αισθάνομαι πιο βαριά την ευθύνη. Να μην διαψεύσω εκείνους που τίμησαν το έργο μου. Όπως και τους φίλους αναγνώστες. Χίλια ευχαριστώ!

Νίκος Ψιλάκης

22 Δεκεμβρίου 2022

Διαφήμιση
Διαφήμιση