HomeCity GuideΕπιτυχημένα εγκαίνια στην έκθεση «Μικρά Ασία, Έκθεση προσφυγικού ελληνισμού»

Επιτυχημένα εγκαίνια στην έκθεση «Μικρά Ασία, Έκθεση προσφυγικού ελληνισμού»

Σε επιμέλεια του ηθοποιού Λευτέρη Λαμπράκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικού υλικού με τίτλο «Μικρά Ασία, Έκθεση Προσφυγικού Ελληνισμού», επιμέλειας του ηθοποιού, συλλέκτη και συγγραφέα κ. Λευτέρη Λαμπράκη και παραγωγής της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022, το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Την έκθεση διοργάνωσαν με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Περιφέρεια Κρήτης–Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ–ΚΑΜ, τους Συλλόγους Ποντίων Χανίων «Η Ρωμανία» και «Παναγία Σουμελά», την Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», το Κέντρο Μικρασιατικών και Ποντιακών Ερευνών, το Λύκειο Ελληνίδων Χανίων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Δυτικής Κρήτης.

Την έκθεση εγκαινίασαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νικόλαος Καλογερής και ο Γενικός Γραμματέας του Πνευματικού Κέντρου Χανίων κ. Μανώλης Κελαïδής, παρουσία πλήθους εκπροσώπων του πολιτικού, ερευνητικού, καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού χώρου, όπως ο π. Πρόεδρος της Βουλής κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο π. Βουλευτής Χανίων κ. Σήφης Μιχελογιάννης, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος  κ. Σοφία Μαλανδράκη, η Αντιδήμαρχος Χανίων κ. Ελένη Ζερβουδάκη, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων κ. Τατιάνα Κουράκη,  ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μανώλης Φραγκάκης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Δυτικής Κρήτης κ. Σπύρος Σοφιανός, οι Καλλιτέχνες κ. Ιωάννης Μαρκαντωνάκης και κ. Νίκος Μπλαζάκης, η Ειδική Συνεργάτις των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Ζαχαρένια Σημανδηράκη, η Πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», κ. Στέλλα Γκοζάνη-Χαριτάκη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Χανίων, «Η Ρωμανία» κ. Μιχάλης Κυριακίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Χανίων κ. Ιωάννης Χατζηιωάννου, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης κ. Ματθαίος Φραντζεσκάκης και πολλοί πολίτες των Χανίων, ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός του π. Προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Χανίων, «Παναγία Σουμελά», κ. Μπάμπη Καραβάνου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Φιλόλογος κ. Άννα Λαμπαρδάκη,

Η έκθεση που θα έχει ανοιχτές τις πόρτες της έως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, περιλαμβάνει χάρτες, έργα τέχνης, σπάνιες εκδόσεις, εικόνες, εκκλησιαστικά κειμήλια, φωτογραφίες, γκραβούρες, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, προσωπικά αντικείμενα, πολεμικά κειμήλια, εκτεταμένο αρχειακό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες και πολλά άλλα τεκμήρια. Αποσπάσματα από προσωπικές μαρτυρίες συμπληρώνουν την αφήγηση της σημαντικής Ιστορίας. Το υλικό της Έκθεσης προέρχεται από τους συνεργαζόμενους Συλλόγους, καθώς και από ιδιωτικές Συλλογές.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη καθημερινά από τις 10.00 – 14.00 και από τις 18.00 – 21.00.

img-4b417510dee4f6d0b036e69571173d0b-v img-6a9bae251cec53614ce9e654e8e1a61a-v img-28ce8dfe501c4695ec12096c96239f1b-v img-85b2b39213fd44345b4915a6246154d0-v

Διαφήμιση
Διαφήμιση