HomeΕΛΛΑΔΑΔίκη – Χρυσή Αυγή: Εισαγγελικό «όχι» στα αιτήματα Κασιδιάρη και Λαγού για αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους

Δίκη – Χρυσή Αυγή: Εισαγγελικό «όχι» στα αιτήματα Κασιδιάρη και Λαγού για αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους

Οι δηλώσεις των καταδικασθέντων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να μην γίνουν δεκτές οι αιτήσεις του Ηλ. Κασιδιάρη και του Ιω. Λαγού για αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους, ζήτησε σήμερα η εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Όπως είναι γνωστό οι Κασιδιάρης και Λαγός έχουν καταδικασθεί σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη 13 ετών έκαστος. Σήμερα, στο άκουσμα της απορριπτικής εισαγγελικής πρότασης επί των αιτημάτων τους και οι δυο αντέδρασαν, με τον Ηλία Κασιδιάρη να αναφέρει ότι η δίωξη του είναι πολιτική και ότι η Δικαιοσύνη πολύ εύκολα σε άλλες περιπτώσεις χορηγεί αναστολές, όπως στην περίπτωση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημ. Λιγνάδη.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας αναπτύσσοντας την πρότασή της προς το δικαστήριο για απόρριψη των αιτημάτων αναστολή είπε ότι το πρωτόδικο δικαστήριο αποφάσισε οι Λαγός και Κασιδιάρης να οδηγηθούν στις φυλακές λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, του είδους και της βαρύτητας των πράξεων τους, της περιφρόνησης στην έννομη τάξη, της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας, τις εν ψυχρώ επιθέσεις προς τους παθόντες καθώς και διότι πρόκειται για επικίνδυνα, ριψοκίνδυνα, αδίστακτα άτομα.

«Όσα θέματα ανέφερε ο Ηλίας Κασιδιάρης αφορούν την ουσία της υπόθεσης και θα αποφανθεί δικαστήριο μετά από το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας. Δεν υπάρχει στην προκειμένη περίπτωση ανεπανόρθωτη βλάβη», είπε η εισαγγελέας και για συνεχίσει: «Δεν συνιστά ανεπανόρθωτη βλάβη ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά ζητήματα πχ ότι ο ευρωβουλευτής Λαγός λαμβάνει μόνο το ήμισυ του μισθού, ούτε η ευγενής φιλοδοξία τους να μην τερματιστεί η πολιτική τους καριέρα, δεν πρέπει να τους φέρνει σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλους κρατουμένους. Όσο αφορά τα προβλήματα υγείας συγγενών του Ηλία Κασιδιάρη μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή. Προτείνω την απόρριψη των αιτημάτων».

Λαμβάνοντας το λόγο ο Ηλίας Κασιδιάρης ανέφερε: «Ζητώ αναστολή εκτέλεσης της ποινής μου διότι έχω εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της. Βλέπω ότι πολύ εύκολα δίνονται αναστολές για ειδεχθή εγκλήματα όπως έγινε με τον διευθυντή του εθνικού θεάτρου, εδώ, στην περίπτωση μου, είναι ξεκάθαρα πολιτική η απόφαση και η δίωξη. Η οικογένεια μου χτυπήθηκε όπως χτυπά η μαφία της οικογένειες αντιπάλων της. Ο αδελφός τέθηκε σε διαθεσιμότητα από το στρατό, επειδή η μαφία που κυβερνά την Ελλάδα, όταν δεν μπορεί να χτυπήσει τον αντίπαλο, χτυπά την οικογένεια. Ζητώ να είμαι ελεύθερος να ασκώ τα πολιτικά μου καθήκοντα».

Το λόγο έλαβε και ο Ιω. Λαγός ο οποίος είπε: «Δεν μου κάνει εντύπωση η πρόταση της εισαγγελέως. Είναι δεδομένο τι θα πείτε και εσείς. Δεν έχω αμφιβολία πόσο καθοδηγούμενη είναι η δικαιοσύνη. Το κάνω διότι θέλω κάθε δύο μήνες που μου δίνει το δικαίωμα ο νόμος, να καταθέτω συγκεκριμένα στοιχεία. Κορόιδο είσαι Γιάννη λαγέ που ήρθες στην Ελλάδα. Ήμουν κορόιδο γιατί σεβάστηκα αυτούς που με πίστεψαν και ήθελαν να είμαι εδώ. Για τη δολοφονία ενός ατόμου από ένα άτομο μπήκαμε 48 στη φυλακή».

Οπαδοί του Γ. Λαγού που βρίσκονταν στο ακροατήριο τον χειροκρότησαν με την πρόεδρο να ζητάει από τους αστυνομικούς να παρέμβουν και να οδηγήσουν κάποιον εξ αυτών ενώπιον του δικαστηρίου. Η πρόεδρος επανέλαβε ότι απαγορεύονται τα χειροκροτήματα και τόνισε πως εάν επαναληφθεί το δικαστήριο θα λάβει τα μέτρα του.

Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, συνήγορος υπεράσπισης του Ι. Λαγού ζήτησε την εξαίρεση της εισαγγελέως της έδρας διότι όπως είπε στην απορριπτική πρότασή της αναφέρθηκε στην ιδεολογία του εντολέα του. Συγκεκριμένα, ο συνήγορος ανέφερε: «Η εισαγγελέας ποινικοποίησε την ποινική δίκη και ζητάμε την εξαίρεσης της». Ακόμη, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως εάν η εισαγγελέας ανακαλέσει θα αποσύρει την αίτηση εξαίρεσης. Απαντώντας η εισαγγελέας τόνισε πως δεν πρόκειται να αποσύρει ούτε λέξη από την πρόταση της.

Τέλος, από τα πυρά του συνηγόρου του Γιάννη Λαγού δεν γλύτωσε ούτε η Μάγδα Φύσσα. Ο κ. Πλεύρης είπε για τη μητέρα του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσας πως «δεν είναι αναρχική γιατί εγώ τους σέβομαι αλλά κομμουνίστρια που χαιρετάει έτσι (σ.σ. κάνοντας γροθιά με το χέρι του)».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση