HomeΚΡΗΤΗe-Απάτες: 25χρονη γυναίκα απολογείται ενώπιον της ανακρίτριας

e-Απάτες: 25χρονη γυναίκα απολογείται ενώπιον της ανακρίτριας

Νέα σύλληψη για το μεγάλο κύκλωμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία ακόμα σύλληψη πραγματοποίησαν οι αρχές για την υπόθεση του κυκλώματος με τις ηλεκτρονικές απάτες σε Ηράκλειο και Αττική.

Πρόκειται για την ένατη συνολικά σύλληψη, ενώ απομένουν έξι ακόμα βάσει των ενταλμάτων που έχουν εκδοθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι αστυνομικοί το βράδυ της Παρασκευής εντόπισαν και συνέλαβαν την 25χρονη, με καταγωγή από την Βουλγαρία, που φαίνεται να είχε ενεργό ρόλο στο κύκλωμα.

Στη συνέχεια οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα που της άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και σήμερα αναμένεται να απολογηθεί στην ανακρίτρια Ηρακλείου.

Δύο προφυλακίσεις

Για το συγκεκριμένο κύκλωμα είχαν εκδοθεί 15 συνολικά εντάλματα σύλληψη με τις αρχές να έχουν συλλάβει εννέα άτομα (συμπεριλαμβανομένου και της 25χρονης).

Από τους οκτώ προηγούμενους συλληφθέντες έχουν προφυλακιστεί δύο άτομα, ένας 37χρονος Πακιστανός και 48χρονος Πακιστανός ενώ οι υπόλοιποι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με όρους.

Πώς είχε στηθεί το κόλπο

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία,  από κοινού με συνεργούς του, μη ταυτοποιημένους, τουλάχιστον από τις 24 Μαρτίου του 2021 και έπειτα, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από τρεις τουλάχιστον δράστες με καταμερισμό ρόλων, προκειμένου να διαπράξουν απάτες με υπολογιστή, πλαστογραφίες και λοιπά αδικήματα, με σκοπό το μεγάλο παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο συνολικά υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς», αποκτώντας πρόσβαση στην ηλεκτρονική διαδικτυακή διαχείριση (e-banking) τραπεζικών λογαριασμών ιδιωτών, πραγματοποίησαν μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς αυτών σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς με δικαιούχους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όπως υποστηρίζεται.

Προκειμένου να υπερκεράσουν την ασφαλιστική δικλείδα των τραπεζικών συναλλαγών μέσω e-banking, σύμφωνα με την οποία για την ολοκλήρωση των τραπεζικών συναλλαγών αποστέλλεται κωδικός μιας χρήσης επιβεβαίωσης συναλλαγής στην τηλεφωνική σύνδεση του εκάστοτε δικαιούχου τραπεζικού λογαριασμού, οι δράστες προέβησαν σε πλαστογράφηση υπεύθυνων δηλώσεων, στις οποίες φέρονται οι δικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών να εξουσιοδοτούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να προβούν στην αλλαγή των καρτών σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας (sim) των τηλεφωνικών συνδέσεων.

Μέλη της οργάνωσης μετέβαιναν σε καταστήματα εταιρειών εξυπηρέτησης κινητής τηλεφωνίας, τόσο στο Ηράκλειο Κρήτης όσο και στην Αθήνα, και κάνοντας χρήση των πλαστών υπεύθυνων δηλώσεων, αιτούνταν αντικατάσταση της κάρτας κινητής τηλεφωνίας του κατά περίπτωση παθόντα-δικαιούχου τραπεζικού λογαριασμού, και λάμβαναν τη νέα κάρτα sim. Τα μέλη είτε απέστελλαν σε ψηφιακή μορφή με ηλεκτρονική αλληλογραφία είτε προσκόμιζαν στο κατάστημα έντυπες τις προφανώς πλαστές υπεύθυνες δηλώσεις των παθόντων. Οι επίμαχες υπεύθυνες δηλώσεις φέρεται να έχουν βεβαίωση γνήσιου υπογραφής των παθόντων από καταστήματα εξυπηρέτησης πελατών (ΚΕΠ) του δήμου Μοσχάτου Αττικής και του δήμου Αθηναίων.

Με βάση όσα  περιλαμβάνονται στη δικογραφία προκύπτουν περιπτώσεις εξαπάτησης ποσών της τάξης από 6.000 ευρώ έως περίπου 50.000 ευρώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση