HomeHL-HealthΤι συμβαίνει με τους ιούς που ξανάρθαν από το παρελθόν -Ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας ανησυχήσουν

Τι συμβαίνει με τους ιούς που ξανάρθαν από το παρελθόν -Ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας ανησυχήσουν

Στρεπτόκοκκος και …νέος ιός προκαλούν ανησυχία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον προβληματισμό τους για την «αναβίωση» παλιών ιών οι οποίοι μετά την πανδημία του κορωνοϊού έχουν επανέλθει πιο επιθετικά και οδηγούν ακόμη και στον θάνατο εκφράζουν οι γιατροί στη Βρετανία.

Μεταξύ αυτών, η Κική Σονίδου, διευθύντρια πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο National Health System στο Λονδίνο και πρόεδρος των Ελλήνων Γιατρών, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr ότι «κάτι πολύ ανησυχητικό συμβαίνει το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει».

Στρεπτόκοκκος και …νέος ιός προκαλούν ανησυχία

Η κυρία Σονίδου αναφέρεται μάλιστα σε έναν νέο θανατηφόρο ιό που μόλις την περασμένη Δευτέρα στοίχισε τη ζωή σε ένα τετράχρονο κορίτσι στο Λονδίνο. «Ο καινούριος ιός που ανήκει στην ομάδα των ιών Human Metapneumovirus αλλά και ο στρεπτόκοκκος μας ανησυχούν πολύ περισσότερο από την «γρίπη της Καμήλας» για την οποία γίνεται λόγος τελευταία. Πρόκειται για γνωστούς από το παρελθόν ιούς που πλέον προκαλούν σοβαρές επιπλοκές και αποδεκατίζουν τα παιδιά», αναφέρει.

Η πρόεδρος των Ελλήνων γιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου, που συνεχίζει να ταλαιπωρείται από τα θανατηφόρα περιστατικά στρεπτόκοκκου σε παιδιά κάτω των 15 ετών και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπο με τη μεγάλη απεργία των υγειονομικών υπαλλήλων, την πρώτη στην ιστορία του κλάδου, σημειώνει ότι υπάρχει μια τρομερή έξαρση των ιώσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες.

«Παρατηρούμε ότι έχουν εμφανιστεί διάφοροι ιοί που προκαλούν αιφνίδιους θανάτους. Το συγκεκριμένο 4χρονο κορίτσι μέσα σε ένα τριήμερο έκανε πνευμονία, διασωληνώθηκε και μέσα σε λίγες ώρες κατέληξε. Ήταν ένα καθ’ όλα υγιέστατο παιδί. Όπως είναι λογικό οι γονείς αγωνιούν και είναι ανάστατοι. Είναι κάτι που βλέπουμε καθημερινά στο ιατρείο μας. Φοβούνται ότι μπορεί να υπάρχει διασπορά. Το να βλέπεις αυτούς τους σπάνιους ιούς να αποδεκατίζουν παιδιά είναι πολύ ανησυχητικό» σχολιάζει η Ελληνίδα γιατρός.

Έχουν μπλοκάρει τα παιδιατρικά ιατρεία στη Βρετανία

Σημειώνεται ότι στη Βρετανία μέχρι στιγμής 16 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο. Το τελευταίο θύμα ήταν μόλις 12 ετών. Λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο η προσέλευση εμπύρετων νοσημάτων στα ιατρεία έχει αυξηθεί.

«Φανταστείτε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια αυτό το διάστημα μπορεί να είχαμε 1300-1500 περιστατικά. Ήδη, από τον Σεπτέμβριο έχουμε ξεπεράσει τα 6.600 κρούσματα. Βλέπουμε πάρα πολλά παιδιά την ημέρα. Έχουμε αυξήσει τους αριθμούς των ραντεβού μας ώστε να προλάβουμε να τα δούμε για να μην επιβαρυνθούν τα νοσοκομεία. Πολλά σχολεία μετά από κρούσμα εμπύρετου ή στρεπτόκοκκου ή οστρακιάς κλείνουν για λίγες μέρες ώστε να περιοριστεί η μετάδοση», αναφέρει η κυρία Σονίδου.

Μέχρι στιγμής η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει στο ποια είναι η αιτία ή οι αιτίες που κρύβονται πίσω από την δριμύτερη επανεμφάνιση ιών που πλήττουν κυρίως τα παιδιά και οδηγούν ακόμη και στον θάνατο. Το φαινόμενο δεν αποκλείεται να οφείλεται, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, στα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό κυρίως των παιδιών να μην «εκπαιδευτεί» στην έκθεση στους ιούς. Είναι ζητήματα που απαιτούν απαντήσεις ενόψει των επόμενων, κρίσιμων μηνών.

Ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας ανησυχήσουν

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, οι γονείς χωρίς να πανικοβληθούν θα πρέπει να αναζητήσουν τη συμβουλή του παιδιάτρου όταν ο πυρετός στο παιδί τους είναι πολύ υψηλός, πάνω από 39 και το παιδί για δυο και πλέον μέρες δεν δείχνει καλά, δεν τρώει και είναι άτονο. Επίσης, αν παρατηρήσουν πυώδεις αμυγδαλές, εξάνθημα στο πρόσωπο (π.χ. κατακόκκινα μάγουλα) που εξαπλώνεται ή στη βουβωνική χώρα, στις μασχάλες και στο σώμα, όπως στις αρθρώσεις καθώς και πρησμένους λεμφαδένες.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση