HomeHL-9Μαρτυρίες για το διπλό φονικό στα Ανώγεια: «Φώναζε ο γιατρός να μην πούμε ότι είναι νεκροί γιατί ήταν έξω 500 άτομα»

Μαρτυρίες για το διπλό φονικό στα Ανώγεια: «Φώναζε ο γιατρός να μην πούμε ότι είναι νεκροί γιατί ήταν έξω 500 άτομα»

Μαρτυρίες σοκ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μέσα από πολύωρες καταθέσεις μαρτύρων, συχνά αντιφατικές και αντικρουόμενες, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων αναζητά την αλήθεια για τα γεγότα της 2ας Μαϊου 2020 στα Ανώγεια που στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους και έχουν καταδικάσει σε ισόβιο πένθος τις οικογένειές τους και σε ισόβια κάθειρξη τον μοναδικό επιζώντα κατηγορούμενο.

Η δίκη συνεχίστηκε την Παρασκευή με την εξέταση μαρτύρων που παρουσίασαν την δική του εκδοχή των γεγονότων που οδήγησαν στην δολοφονία του αγαπητού λυράρη και μαντιναδολόγου Λευτέρη Καλομοίρη από τον νεαρό κτηνοτρόφο Γιώργο Ξυλούρη, ο οποίος αμέσως μετά έπεσε νεκρός από πυρά του γιου του μαντιναδολόγου.

Μαρτυρίες «σοκ»

Ο πρώτος μάρτυρας από τους τρεις που εξετάστηκε την Παρασκευή, ήταν μέλος της οικογένειας Ξυλούρη. Όπως είπε, ο ξαδερφός του (το θύμα) όταν τον είδε είχε γρονθοκοπηθεί στο μάτι από τον δράστη. Επειδή ήταν σε έξαλλη, ανεξέλεγκτη κατάταση, ο ίδιος τον οδήγησε στο σπίτι και κλείδωσε την πόρτα, για να τον κρατήσει μέσα. Ωστόσο, όπως κατέθεσε, χωρίς να το αντιληφθεί, ο Ξυλούρης αν και κλειδωμένος, διέφυγε από πορτοπαράθυρο του σπιτού, του οποίου την ύπαρξη αγνούσε ο μάρτυρας. Όταν το κατάλαβαν, τον κυνήγησαν, ωστόσο, ήταν ήδη αργά: Είχε σκοτώσει τον Καλομοίρη και ήταν ήδη νεκρός.

Ο ίδιος μάρτυρας, μετά το μακελειό, φόρτωσε το άψυχο σώμα του Ξυλούρη στην καρότσα ενός αγροτικού και με οδηγό έναν άλλο χωριανό, ο οποίος μάλιστα είχε τραυματιστεί κατά λάθος στην προσπάθειά του να επέμβει στο αιματηρό επεισόδιο, ξεκίνησαν για το κέντρο υγείας Ανωγείων. Στο ίδιο αγροτικό, μέσα στην καμπίνα, επέβαινε ο κατηγορούμενος που κρατούσε στα χέρια του το άψυχο σώμα του πατέρα του που είχε πέσει νεκρός από το όπλο του Ξυλούρη.

«Εγώ δεν είχαν καταλάβει πως είναι ο Λευτέρης μπροστά. Μάλιστα από την καρότσα, έβλεπα πως δεν είχε κλείσει η πόρτα του συνοδηγού και ήθελα να πω στον (…) που οδηγούσε, να κλείσει την πόρτα, για να πάμε πιο γρήγορα. Μετά, όταν φτάσαμε στο κέντρο υγείας, είδα πως είχαν και τον Λευτέρη μπροστά, γι’ αυτό δεν έκλεινε η πόρτα» ανέφερε ο μάρτυρας.

Ο δεύτερος μάρτυρας, επίσης μέλος της οικογένειας Ξυλούρη, είδε τα γεγονότα από τον δρόμο του χωριού. Όπως είπε, είδε τον δράστη να κρατάει όπλο και να κατευθύνεται προς το σπίτι όπου είχαν κλειδώσει τον Ξυλούρη. Ωστόσο, μετά από συμβουλή του πατέρα του, ο Καλομοίρης ηρέμησε και αποχώρησε μόνος του προς το σπίτι του, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες, ο Ξυλούρης διέφευγε μαινόμενος για να τους βρει.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας, έφτασε στο σημείο του μακελειού δευτερόλεπτα μετά. Πήρε το όπλο του νεκρού Ξυλούρη και στη συνέχεια στην τουαλέτα του Κέντρου Υγείας Ανωγείων το έλεγξε όπως είπε. Το όπλο, ένα ημιαυτόματο πιστόλι Γκλοκ, παραδόθηκε τελικά δύο μέρες μετά στις Αρχές, καθαρισμένο.

«Όταν μπήκαμε στο Κέντρο Υγείας φώναζε ο γιατρός να μην πούμε ότι είναι νεκροί γιατί ήταν έξω 500 άτομα» τόνισε. «Μετά εμείς φύγαμε και πήγαμε Ηράκλειο και η άλλη πλευρά στο Ρέθυμνο».

Η εκδίκαση της υπόθεσης διεκόπη για τις 13 Ιανουαρίου του 2023.

Παρότι ο κατηγορούμενος είναι κατ’ ουσία και καθ’ ομολογία ο άνθρωπος που σκότωσε τον Ξυλούρη, το Δικαστήριο καλείται να απαντήσει σε ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα: Πρόκειται για μια στυγερή ανθρωποκτονία ή για μια εν βρασμώ ψυχικής ορμής πράξη αντεκδίκησης στη θέα του νεκρού πατέρα του;

 

zarpanews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση