HomeHL-WorldΙράν: Οι Αρχές πυροβολούν στο πρόσωπο και στα γεννητικά όργανα των γυναικών που διαδηλώνουν, λένε Ιρανοί γιατροί

Ιράν: Οι Αρχές πυροβολούν στο πρόσωπο και στα γεννητικά όργανα των γυναικών που διαδηλώνουν, λένε Ιρανοί γιατροί

Δεν έχουν τέλος οι ταραχές στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν στοχοποιούν γυναίκες στις διαδηλώσεις με πυρά από αεροβόλα όπλα στο πρόσωπο και τα γεννητικά τους όργανα, ισχυρίζονται Ιρανοί γιατροί.

Σύμφωνα με ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό ρεπορτάζ του Guardian, οι γιατροί και οι νοσοκόμoι, που περιθάλπουν τους διαδηλωτές κρυφά για να αποφύγουν τη σύλληψη, δήλωσαν ότι παρατήρησαν για πρώτη φορά την πρακτική αυτή αφού γυναίκες έφταναν συχνά με διαφορετικά τραύματα από τους άνδρες, οι οποίοι είχαν συνηθέστερα σφαίρες από κυνηγετικά όπλα στα πόδια, τους γλουτούς και την πλάτη τους.

Ενώ ένα μπλακ άουτ στο διαδίκτυο έχει αποκρύψει μεγάλο μέρος της αιματηρής καταστολής των διαδηλωτών που σαρώνουν τη χώρα, οι φωτογραφίες που παραχώρησαν οι γιατροί στο βρετανικό μέσο έδειχναν φωτογραφίες ασθενών με πληγές σε όλο το σώμα τους από τις σφαίρες, τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν από κοντινή απόσταση.

Ορισμένες από τις φωτογραφίες έδειχναν ανθρώπους με δεκάδες μικροσκοπικά σφαιρίδια από αεροβόλα όπλα καρφωμένα βαθιά στη σάρκα τους.

Στοχεύουν τις γυναίκες με σκοπό να πλήξουν την εξωτερική τους εμφάνιση

Ένας γιατρός από την κεντρική επαρχία Ισφαχάν δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι αρχές στόχευαν άνδρες και γυναίκες με διαφορετικούς τρόπους «επειδή ήθελαν να καταστρέψουν την ομορφιά αυτών των γυναικών».

«Ανέλαβα μια γυναίκα γύρω στα 20, η οποία πυροβολήθηκε στα γεννητικά της όργανα από δύο σφαίρες αεροβόλου. Δέκα άλλα σφαιρίδια είχαν σφηνωθεί στο εσωτερικό του μηρού της. Αυτά τα 10 σφαιρίδια αφαιρέθηκαν εύκολα, αλλά αυτά τα δύο σφαιρίδια ήταν μια πρόκληση, επειδή είχαν σφηνωθεί ανάμεσα στην ουρήθρα και το άνοιγμα του κόλπου της», δήλωσε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ο γιατρός.

«Υπήρχε σοβαρός κίνδυνος κολπικής μόλυνσης, γι’ αυτό της ζήτησα να πάει σε έναν έμπιστο γυναικολόγο. Είπε ότι διαμαρτυρόταν όταν μια ομάδα περίπου 10 πρακτόρων ασφαλείας έκανε κύκλους γύρω της και την πυροβόλησε στα γεννητικά της όργανα και στους μηρούς της».

Τραυματισμένος από αυτήν την εμπειρία, ο γιατρός ο οποίος, όπως όλοι οι επαγγελματίες υγείας που αναφέρονται στο ρεπορτάζ, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας με τον φόβο αντιποίνων, δήλωσε ότι δυσκολεύτηκε να αντιμετωπίσει το άγχος και τον πόνο που είδε.

Ένας άλλος γιατρός, από το Καράτζ, μια πόλη κοντά στην Τεχεράνη, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «πυροβολούν τα πρόσωπα και τα «ιδιωτικά» μέρη του σώματος των γυναικών επειδή έχουν σύμπλεγμα κατωτερότητας. Και θέλουν να απαλλαγούν από τα σεξουαλικά τους κόμπλεξ, πληγώνοντας αυτούς τους νέους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά.

Υπερασπιστές ανθρωπίνων διακιωμάτων λένε ότι μια τέτοια φρικτή βία με βάση το φύλο δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της μισογυνιστικής διακυβέρνησης του Ιράν.

«Οι γυναίκες ντρέπονται να πάνε στο νοσοκομείο»

Και ενώ το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα για τη δημιουργία μιας διερευνητικής αποστολής για τη διερεύνηση φερόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ερευνητές είναι απίθανο να γίνουν δεκτοί στη χώρα.

Μέρος της εκστρατείας εκφοβισμού της Τεχεράνης περιλαμβάνει απειλές κατά των γιατρών που περιθάλπουν τους τραυματίες.

Αντιμέτωπη με τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες, μια γιατρός από τη Μαζανταράν δήλωσε ότι αφαιρεί τα σφαιρίδια, τα οποία είναι άλλοτε μεταλλικά και άλλοτε πλαστικά, με τα φώτα σβηστά για να αποφύγει τον εντοπισμό. «Οι γυναίκες ντρέπονται τόσο πολύ να πάνε στο νοσοκομείο που πολλές από αυτές περιθάλπονται στο σπίτι και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», δήλωσε ο γιατρός.

Κυνηγετικά όπλα χρησιμοποιούν οι ιρανικές αρχές

Στις 26 Οκτωβρίου, εκατοντάδες γιατροί διαμαρτυρήθηκαν έξω από το ιατρικό συμβούλιο του Ιράν και δέχθηκαν πυροβολισμούς με σφαιρίδια από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ένας χειρουργός από την Τεχεράνη περιέθαλψε τους συναδέλφους του που πυροβολήθηκαν στην πλάτη και στα πόδια ενώ έτρεχαν να ξεφύγουν.

Ο Μπράιαν Κάστνερ, ανώτερος σύμβουλος κρίσης για τα όπλα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Διεθνή Αμνηστία, δήλωσε ότι οι τραυματισμοί που φαίνονται στις φωτογραφίες που δόθηκαν στον Guardian μοιάζουν να είναι από όπλα που χρησιμοποιούνται για κυνήγι και «δεν έχουν καμία θέση σε οποιαδήποτε νόμιμη χρήση βίας από την αστυνομία».

Είπε ότι τουλάχιστον μία φωτογραφία έδειχνε κάτι που φαινόταν να είναι ένα μεγάλο ενιαίο βλήμα «σφαιριδίου», είπε ο ειδικός, το οποίο χρησιμοποιείται για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων, όπως τα ελάφια.

Διάβημα Ιρανών οφθαλμιάτρων -Δραματική έκκληση

Εκατοντάδες αναφορές έχουν προκύψει για διαδηλωτές που έχασαν την όρασή τους μετά από πυροβολισμούς από κοντινή απόσταση. Ο Guardian έχει δει φωτογραφίες ανθρώπων με σφαιρίδια σφηνωμένα στους βολβούς των ματιών τους.

Περισσότεροι από 400 οφθαλμίατροι από το Ιράν υπέγραψαν επιστολή με την οποία προειδοποιούν τον Μαχμούντ Τζαμπαρβάντ, γενικό γραμματέα της Ιρανικής Εταιρείας Οφθαλμολογίας, για αυτό που φαίνεται να είναι η σκόπιμη τύφλωση των διαδηλωτών.

Ένας από τους οφθαλμιάτρους που υπέγραψαν την επιστολή δήλωσε ότι είχε περιθάλψει τέσσερις ασθενείς που έχασαν μέρος ή το σύνολο της όρασής τους, συμπεριλαμβανομένου ενός 20χρονου άνδρα του οποίου η ακτινογραφία έδειξε 18 σφαιρίδια στο κεφάλι και το πρόσωπό του.

Ο Σοράν Μανσούρνια, ένας Κούρδος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος είναι μέλος μιας επιτροπής γιατρών και έχει συντονιστεί με πολίτες για να παραδώσει φάρμακα και να περιθάλψει κρυφά τραυματισμένους διαδηλωτές, δήλωσε: «Ο αριθμός των τραυματιών είναι πολύ μεγάλος. Κάθε μέρα ακούμε για το θάνατο ενός τραυματία που δεν πήγε στο νοσοκομείο υπό το φόβο της σύλληψης».

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση