HomeHL-TOPΆγρια κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις -Κανένα νέο στοιχείο

Άγρια κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις -Κανένα νέο στοιχείο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, με τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις να εξελίσσεται σε σκληρή κόντρα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις επτά τομές στο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις μια γενναία θεσμική απάντηση, έθεσε το ερώτημα στον κ. Τσίπρα αν επί ημερών του είχαν γίνει παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων και τον προκάλεσε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

«Είναι δυνατόν να το υπονοείτε κάτι τέτοιο, δεν ντρέπεσαι λίγο; Υπονοείτε ότι παρακολουθούσα τον κ. Φλώρο, δεν ντρέπεσαι λίγο; Τι να μάθω; Πότε θα αυξηθούν οι συντάξεις; Πότε θα δοθούν τα επιδόματα;» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην τριτολογία του, ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τη φράση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως το Predator λειτουργούσε στο γραφείο του πρωθυπουργού, τον είπε «ψεύτη».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικίνδυνο πρωθυπουργό και του επιτέθηκε για την έως τώρα στάση του στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, κατηγορώντας τον για «δειλία» και «θράσος», ενώ ζήτησε την παραίτησή του, αν αποδειχθεί ότι παρακολουθούνταν ο Κωστής Χατζηδάκης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Σημειώνεται, πάντως, ότι από την αντιπολίτευση δεν κατατέθηκε κάποιο στοιχείο για όσα κατηγορεί την κυβέρνηση στο θέμα των παρακολουθήσεων.

Πρωτοφανής ένταση στη δευτερολογία Τσίπρα

Η ένταση ανέβηκε κατακόρυφα στη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα στη βουλή, καθώς μετά από αλλεπάλληλες διακοπές στις ομιλίες, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να του απαντήσει άμεσα στο ερώτημα αν η ΕΥΠ παρακολουθεί τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και κατέβηκε από το βήμα της Βουλής, διακόπτοντας, όπως είπε, τη δευτερολογία του έως ότου πάρει απάντηση και με σκοπό να επανέλθει.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας του είπε ότι θεωρείται ολοκληρωμένη η δευτερολογία του και ακολούθησε έντονος διάλογος επί του κανονισμού της βουλής. Εν τέλει, ο κ. Τσίπρας δέχθηκε ότι ολοκληρώθηκε η ομιλία του και ο πρωθυπουργός έλαβε το λόγο για την τριτολογία του λέγοντας ότι είθισται τρεις φορές μιλά ο πρωθυπουργός και δύο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια, ο κ.Τσίπρας έλαβε από τα έδρανα το λόγο και είπε ότι η εικόνα να αποχωρεί από την αίθουσα ο πρωθυπουργός χωρίς να δίνει απάντηση στο ερώτημα, θα τον ακολουθεί.

Μητσοτάκης: Κύριε Τσίπρα είστε ψεύτης

«Είπατε κ. Τσίπρα επί λέξει, ”το παράνομο λογισμικό predator που λειτουργούσε στο γραφείο σας”. Είστε ψεύτης. Δεν σας επιτρέπω να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα χωρίς στοιχεία. Έχετε στοιχεία; Πάρτε το βήμα. Ανεβείτε. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά τα πράγματα και να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα; Αν γνωρίζετε ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, από πού το ξέρετε; Πήγατε στον κ. Ντογιάκο, προσκομίσατε αποδείξεις; Ο κ. Ντογιάκος -επειδή είπατε να πάμε μαζί- ο μόνος για τον οποίο δεν ισχύει απόρρητο. Σωστά είπατε. Όλα τα στοιχεία υπάρχουν. Ο κ. Ντογιάκος μπορεί να ψάξει και να καταλήξει σε συμπεράσματα. Άρα ως προς τι αυτοί οι ακτιβισμοί; Η Δικαιοσύνη δεν είναι ακτιβισμός και θέατρο. Δεν πρόκειται να επιτρέψω να μετατραπεί αυτή η αίθουσα και η αντιπαράθεση σε θέατρο του παραλόγου», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσέθεσε:

«Επειδή μου ζητήσατε να κάνω μηνύσεις και γιατί δεν κάνω μηνύσεις σε δημοσιογράφους, αν κρίνετε ότι θίγεστε από αυτά που λέει ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Παρασκευόπουλος , η κυρία Κωνσταντοπούλου, γιατί δεν κάνετε μήνυση εσείς στον κ. Κοντονή; Έχουμε κ. Τσίπρα ξαναβρεθεί στην ίδια ακριβώς αντιπαράθεση με εσάς πρωθυπουργό. Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός, κλείνει τη συζήτηση. Ό,τι είχατε να πείτε το είπατε».

Η δευτερολογία Τσίπρα

Συνέχισε τη σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη δευτερολογία του, λέγοντας ότι «το τελευταίο καταφύγιο των ενόχων είναι ο διχαστικός λόγος και η πατριδοκαπηλία».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στο ερώτημα που είχε θέσει προς τον πρωθυπουργό: «Δεν κατάλαβα, στο κρίσιμο ερώτημα που έθεσα «αν μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο», ποια ήταν η απάντησή σας; Τα υποκλαπέντα στοιχεία από την παρακολούθηση του κ. Φλώρου πού βρίσκονται, για ποιανού λογαριασμό; Εσείς μου διαβάσατε ένα κείμενο σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να ξέρει ο πρωθυπουργός τι κάνει η ΕΥΠ. Η απάντησή σας είναι ότι «δεν ξέρω ή όχι;»». Στο σημείο εκείνο ο κ. Τσίπρας διέκοψε την αγόρευσή του και κατέβηκε από το βήμα της βουλής, δίνοντας τον λόγο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει.

Αφού ο κ. Μητσοτάκης πήρε τον λόγο για την τριτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στο βήμα της Βουλής κάνοντας μία δήλωση: «Εκφράζω την βαθύτατη ανησυχία μου γιατί έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα στον πρωθυπουργό -αν παρακολουθούνταν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων-, αλλά φρόντισε να μην απαντήσει και να εξέλθει της αίθουσας. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν παίζουμε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε, ίσως φοβήθηκε γιατί του έθεσα το ερώτημα περί παραίτησης. Η εικόνα της αποχώρησης από την αίθουσα δίχως να απαντήσει θα τον ακολουθεί για πάντα».

Για τις νόμιμες παρακολουθήσεις επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι «μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα δίχως εμείς να επικαλεστούμε το απόρρητο». Προσέθεσε ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τα οποία τον είχε ενημερώσει ο τότε διοικητής της ΕΥΠ. Ακολούθως απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Όλα τα στοιχεία για την περίοδο 2015-2019 υπάρχουν και μπορείτε να τα ερευνήσετε. Μπορείτε κύριε Μητσοτάκη να πείτε κι εσείς το ίδιο; Δεν απαντήσατε για το αν η πρωτοβουλία που πήρα χθες -που ζήτησε τα στοιχεία από την ΑΔΑΕ-, είναι σύμφωνη με το νόμο. Πάμε μαζί στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να ρωτήσουμε αν υπάρχουν τα στοιχεία παρακολουθήσεων. Σας καλώ να πάμε μαζί αύριο το πρωί. Υπήρχε εισαγγελική διάταξη που αφορούσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, υπήρχε διάταξη που αφορούσε υπουργό σας; Πάμε αύριο το πρωί να το διαπιστώσουμε. Αλήθεια τώρα θυμηθήκατε τι κάναμε εμείς με τις παρακολουθήσεις; Εδώ και 3,5 χρόνια τι κάνατε ενώ είχατε όλα τα στοιχεία; Σας προειδοποιώ, μην επιβαρύνετε την θέση σας με κατασκευές».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν ήταν μόνο το Documento που έκανε αποκαλύψεις αλλά και άλλες εφημερίδες όπως το Βήμα και τα ΝΕΑ. Σημείωσε ότι σύμφωνα με τις αποκαλύψεις υπήρχε ενιαίο κέντρο μεταξύ του παράνομου λογισμικού Predator και των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Υποστήριξε ότι δεν έχουν ασκηθεί μέχρι τώρα μηνύσεις γιατί τότε οι δημοσιογράφοι θα μπορούν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους παρουσιάζοντας τα στοιχεία που διαθέτουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την αποκάλυψη των New York Times ότι η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την άδεια στην Intellexa στις 15-11-2021 να εξάγει το λογισμικό Predator, κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Είπατε ότι «ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο που λειτουργούσε το Predator και προσθέσατε ότι δεν γνωρίζατε από ποιον γίνονταν οι παρακολουθήσεις. Ενώ δεν γνωρίζατε δίνατε άδεια για εξαγωγή του Predator;».

Υπερασπίστηκε την μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα λέγοντας ότι «είναι μεγάλη μεταρρύθμιση που γίνεται με ευθύνη μιας ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που καταθέτουν στην κυβέρνηση το πόνημά τους, το οποίο εμείς ακολούθως καταθέσαμε αυτούσιο. Μας ρωτάτε γιατί το καταθέσαμε πριν τις εκλογές. Γιατί γνωρίζαμε ποιες είναι οι πιέσεις της ολιγαρχίας και δη της τραπεζοκρατίας με την οποία έχετε ειδική σχέση, και δικαιωθήκαμε μετά τις εκλογές. Το πρώτο που έκανε η κυβέρνησή σας ήταν να φέρει τροπολογίες για να αλλάξετε τον ποινικό κώδικα και περάσατε διάταξη για την ασυλία στα στελέχη των τραπεζών ώστε να μη κατάσχονται οι λογαριασμοί στελεχών που εμπλέκονταν σε παράνομες πράξεις».

Τέλος αναφέρθηκε στο επεισόδιο στο οποίος πρωταγωνίστησε νωρίτερα η Φωτεινή Πιπιλή, λέγοντας: «Πολλές φορές έχουν γίνει συνεδριάσεις με ένταση, είναι μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας. Θέλω να πιστεύω ότι το περιστατικό που προκάλεσε μία συμπαθής σε μένα συνάδελφος που σηκώθηκε και κατευθύνθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης δεν θα επαναληφθεί».

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

«Γίνατε και Σαμαρικός και Καραμανλικός, κ. Τσίπρα, είναι ένα επίτευγμα. Να σας πω όμως ότι η εμμονή σας να παρουσιάζετε την παράταξή μας διχασμένη πέφτει στο κενό» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

Ο Κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του είπε: «Κάντε, επιτέλους, πρόταση δυσπιστίας, για να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι η κοινοβουλευτική μας ομάδα. Έχει παρέλθει το εξάμηνο από την τελευταία πρόταση δυσπιστίας, που κάνατε για έναν χιονιά».

«Θεωρώ ότι είναι σωστή επιλογή να υπάγεται η λειτουργία της ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, γιατί πρέπει να στρέφει τις δυνάμεις της εκτός Ελλάδος, σε κινδύνους που υπάρχουν εκτός της χώρας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας τη δευτερολογία του.

«Δεν θεωρούμε πως η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε μη κυβερνητική οργάνωση, είμαστε μία χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρούς εξωτερικούς κινδύνους και θεωρούμε πως έχουμε επιτύχει ισορροπία ανάμεσα στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αποτελεσματικής λειτουργίας της ΕΥΠ».

«Είμαι 19 χρόνια στην πολιτική, δεν έχω κάνει καμία μήνυση ούτε αγωγή σε κανέναν δημοσιογράφο»

«Εγώ είμαι 19 χρόνια στην πολιτική, δεν έχω κάνει καμία μήνυση ούτε αγωγή σε κανέναν δημοσιογράφο, έχω ακούσει πολλά, μήνυση από μένα σε δημοσιογράφο δεν θα δείτε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα που τον προέτρεψε να κάνει κάτι τέτοιο.

«Εδώ συνέβη το αντίθετο. Μου έκανε αγωγή ο κ. Βαξεβάνης, γιατί είπα την αλήθεια ότι το 2016 στήθηκε ένα δίκτυο καναλιών στην Ελλάδα και για αυτό κατευθύνθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ. Κάντε μου και εσείς αγωγή, γιατί όλοι ήσασταν παρόντες σε αυτήν την εκδήλωση», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Ντροπή σας να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα υπουργό»

«Με τον κ. Χατζηδάκη γνωρίζομαι 30 χρόνια είναι αντιπρόεδρος του κόμματός μας, προφανώς και όχι» είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας εκ νέου στην πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα. «Είναι δυνατόν να το υπονοείτε κάτι τέτοιο, δεν ντρέπεσαι λίγο; Υπονοείτε ότι παρακολουθούσα τον κ. Φλώρο, δεν ντρέπεσαι λίγο; Τι να μάθω; Πότε θα αυξηθούν οι συντάξεις; Πότε θα δοθούν τα επιδόματα;», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κάποιοι στην άλλη άκρη του Αιγαίου θα χαίρονται πολύ όταν υπάρχον δημοσιεύματα που υπονοούν ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Κύριε Τσίπρα, επί ημερών σας είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ σε δημοσιογράφους και πολιτικούς;»

«Σας ξαναρωτώ λοιπόν, κ. Τσίπρα, ο κ. Πιτσιόρλας παρακολουθείτο ή όχι, το γνωρίζατε;», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ήταν βουλευτής, λοιπόν; Άρα, το γνωρίζατε; Τι μας λέει ο κ. Τσίπρας; Μας λέει ότι γνώριζε αλλά δεν ήταν βουλευτής. Κύριε Τσίπρα, επί ημερών σας είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ σε δημοσιογράφους, πολιτικούς; Περιμένω τη δική σας απάντηση» συμπλήρωσε, ρωτώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός.

«Ποιους εξυπηρετήσατε, κ. Τσίπρα, με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα πριν από τις εκλογές του 2019;»

«Ποιους εξυπηρετήσατε, κ. Τσίπρα, με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα πριν από τις εκλογές του 2019;» συνέχισε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Να είστε πολύ προσεκτικός, κ. Τσίπρα, όταν χρησιμοποιείτε τον όρο εκτροπή. Διορίσατε πρόεδρο του Αρείου Πάγου στις 3 τα ξημερώματα και κάνατε δημοψήφισμα εντός πενθημέρου. Και είστε αρχηγός ενός κόμματος, που δύο πρώην υπουργοί σας βρίσκονται στο Ειδικό Δικαστήριο, να είστε πιο προσεκτικός, λοιπόν».

«Δεν μπορείτε να επαναλάβετε αυτά που κάνατε -γιατί εσείς τα οργανώσατε- τον Δεκέμβριο του 2008»

«Ορισμός της πολιτικής αθλιότητας είναι αυτό που είπατε στην Κοζάνη, κ. Τσίπρα», είπε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε ένα τραγικό περιστατικό που διερευνά η Δικαιοσύνη, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να στοχοποιείται η Αστυνομία. Συστήνω σε όλους υπομονή και να ξέρετε πως δεν μπορείτε να επαναλάβετε αυτά που κάνατε -γιατί εσείς τα οργανώσατε- τον Δεκέμβριο του 2008» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του.

Τσίπρας για παρακολουθήσεις: Είστε ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός

«Νομοσχέδιο συγκάλυψης» χαρακτήρισε το προς ψήφιση νομοσχέδιο για την ΕΥΠ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας, ενώ εξαπέλυσε κατά μέτωπον επίθεση στον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για μια «αξιοθρήνητη παρουσία» στη Βουλή.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «δειλία» και «θράσος» και ζήτησε την παραίτησή του μόλις αυτό «αποδειχθεί» ότι «ψεύδεται» για το κατά πόσο παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα. Απαντώντας, μάλιστα, έντονα στην κριτική του πρωθυπουργού για τη μετατροπή επί ΣΥΡΙΖΑ των αδικημάτων υποκλοπών σε «πλημμελήματα», διαβεβαίωσε ότι και με αυτόν τον ποινικό κώδικα οι υπαίτιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με «ποινές κάθειρξης».

«Βασικό χαρακτηριστικό των ενόχων είναι πάντοτε η δειλία και το θράσος», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού και κάνοντας λόγο για «αξιοθρήνητη παρουσία» υπό την πίεση των «δυσκολιών» που καλείται να αντιμετωπίσει. Όπως υποστήριξε δεν είναι μόνο τα «αναπάντητα ερωτήματα» που «βαραίνουν» τον πρωθυπουργό, είναι το γεγονός ότι ακόμα και «σημαίνοντα στελέχη τής παράταξης, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί» λένε «ευθέως» ότι «η επίκληση του απορρήτου ζημειώνει την αλήθεια, τη δημοκρατία και την παράταξη». «Οι σταγόνες που νιώθετε δεν είναι η βροχή και είναι από την παράταξή σας, όχι μόνο από την ελληνική κοινωνία», είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τόνισε πως «ήρθε η ώρα να τελειώσει το κρυφτούλι και τα παιχνίδια με τη δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια», ζητώντας «συγκεκριμένες απαντήσεις».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κρύβεται», ως «ένοχος» εδώ και «40 μέρες», προσπαθώντας να «καλύψει τα ίχνη του». «Τα ίχνη σας όμως δε κρύβονται. Όπως και η σφραγίδα τής συγκάλυψης που επιχειρείτε να βάλετε παντού», δήλωσε.

Ανεβάζοντας τους τόνους, χαρακτήρισε «θράσος» τα «υπονοούμενα» του πρωθυπουργού για δημοσιογράφους- επικεφαλής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε σε σειρά «πράξεων» του ίδιου του πρωθυπουργού που δηλώνουν την «ενοχή» του, όπως να πάρει στην «ευθύνη» του την ΕΥΠ και ότι «έσπευσε να αλλάξει τον νόμο» προκειμένου να διορίσει επικεφαλής της ΕΥΠ τον «κολλητό» του και «να την μετατρέψει από υπηρεσία πληροφοριών σε υπηρεσία παρακολουθήσεων». Ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε την κριτική για τις αποφάσεις που πήρε ο πρωθυπουργός από τον Αύγουστο, μεταξύ των οποίων και η επίκληση του απορρήτου και η απαγόρευση ενημέρωσης των θυμάτων παρακολούθησης. Διερωτήθηκε, δε, αν όλα αυτά δείχνουν έναν πρωθυπουργό «εξαπατημένο και παραπλανημένο» και μάλιστα από «το ίδιο του το αίμα» τον Γρηγόρη Δημητριάδη, κάτι που τον κάνει «ανεπαρκή», ή αν τελικά είναι «ο ιθύνων νους, ο ενορχηστρωτής, ο ηθικός αλλά και φυσικός αυτουργός της πιο βαθιάς πληγής στο σώμα της θεσμικής λειτουργίας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου από τη μεταπολίτευση και μετά», κάτι που τον κάνει «επικίνδυνο».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε σκωπτικά την προσπάθεια του πρωθυπουργού να παρουσιαστεί ως «θύμα συκοφαντικών επιθέσεων, μυθευμάτων και σκευωρίας» ακόμα και ως «θύμα» παρακολουθήσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, απευθυνόμενος στον ίδιο τον πρωθυπουργό τον ρώτησε «γιατί τόσο καιρό δεν έχει γίνει μια μήνυση σε κάποιον δημοσιογράφο που έχει προχωρήσει σε αυτές τις αποκαλύψεις». «Τρομοκρατείτε και εκβιάζετε. Και ταυτόχρονα ζητάτε τις αποδείξεις από αυτούς που τρομοκρατείτε», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι «στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, η δημοσιογραφική έρευνα που ασκεί έλεγχο στην εξουσία συλλέγει τα στοιχεία και προχωρά σε αποκαλύψεις».

Εξάλλου, προκάλεσε και πάλι τον Κ. Μητσοτάκη, «αν όντως είναι αθώος», μεταξύ άλλων, να αποχαρακτηρίσει το απόρρητο -παραπέμποντας και στις αντίστοιχες δηλώσεις των Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά.

Όσον αφορά τη χθεσινή επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ προκειμένου να ζητήσει τα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις, κάλεσε τον πρωθυπουργό να επικροτήσει το δικαίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γνωρίζει και να μην «κρυφτεί και πάλι πίσω από το απόρρητο, πίσω από δήθεν εθνικούς λόγους, πίσω από νομικίστικα προσχήματα».

Τι είπε για την Πιπιλή

Αντιδρώντας, μάλιστα, έντονα σε αιχμές της βουλευτή της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή για ανάγκη απαντήσεων και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως η κυβέρνησή του δεν επικαλέστηκε ποτέ το απόρρητο και λειτούργησε θεσμικά, γι’ αυτό και είναι διαθέσιμα όλα τα στοιχεία. «Δεν κάναμε την ΕΥΠ τσιφλίκι μας, δεν κάναμε την ΕΥΠ οικογενειακή υπόθεση», δήλωσε. Ειδικότερα, ζήτησε επιμόνως από τον Κυρ. Μητσοτάκη «να δώσει μια καθαρή απάντηση» σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση να παρακολουθούνταν και άλλα πολιτικά πρόσωπα και να δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι ψεύδεται.

Όπως ανέφερε, «ο ρόλος των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο ρόλος του ίδιου ως αρχηγού τής αντιπολίτευσης δεν είναι να παριστάνει ούτε τον δικαστή, ούτε τον ντετέκτιβ», αλλά θεσμικός. «Οι αποδείξεις όλοι γνωρίζουμε πού βρίσκονται. Θεσμικά θα αγωνιστούμε ως το τέλος να τις αναδείξουμε. Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα», δήλωσε, προειδοποιώντας ότι «ο χρόνος θα δείξει, λοιπόν, ποιος λέει την αλήθεια και ποιος τα ψέματα. Αλλά, αν όπως λέτε ότι όλα είναι ψέματα και κατασκευές, γιατί δε πηγαίνετε εσείς στον εισαγγελέα τους διαρροείς των ψευδών ειδήσεων», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας.

Προχωρώντας επί της ουσίας στην κριτική του νομοσχεδίου, σχολίασε πως ο στόχος του δεν είναι «να θεραπεύσει τα θεσμικά κενά», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. «Αυτό που κάνετε είναι ένα προπέτασμα καπνού μπροστά στην αλήθεια που αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο των καθεστωτικών σας πρακτικών», υπογράμμισε και προσέθεσε πως «η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν τα θεσμικά κενά αυτά που διέσυραν την ίδια τη δημοκρατία, αλλά ήταν η πολιτική απόφαση να δημιουργηθεί ένα σύστημα διακυβέρνησης πέρα και έξω από τα στενά όρια μιας δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Επισημαίνοντας ότι το εν λόγω νομοσχέδιο «έχει αποδομηθεί πλήρως από την επιστημονική κοινότητα, την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής αλλά και από τις καθ’ ύλην αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές», σχολίασε πως «έρχεται απλά για να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων μια συνταγματική εκτροπή».

«Το υπάρχον θεσμικό νομικό πλαίσιο, ήταν απολύτως επαρκές, ώστε να μην οδηγηθούμε σε παραβιάσεις του νόμου και του Συντάγματος», τόνισε, συμπληρώνοντας πως επρόκειτο «για μια συνθήκη όπου έχει παραβιαστεί, και μάλιστα βάναυσα, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο».

«Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με τετελεσμένα αδικήματα, κακουργήματα και πλημμελήματα εκ μέρους της διοίκησης και της ίδιας της κυβέρνησης», είπε, ενώ παράλληλα αντέκρουσε την μομφή του πρωθυπουργό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον ποινικό κώδικα μετατρέποντας το κακούργημα των υποκλοπών σε πλημμέλημα. «Διότι η πράξη τής παρακολούθησης συρρέει πραγματικά με σειρά άλλων ποινικών αδικημάτων που έχουν να κάνουν με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και συνεπάγεται ποινές κάθειρξης», εξήγησε και διαβεβαίωσε πως «όταν έρθει η ώρα της πραγματικής απόδοσης των ευθυνών οι υπαίτιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι εξαιτίας αυτού του ποινικού κώδικα με σειρά κακουργημάτων».

Κατηγόρησε, επίσης, τον πρωθυπουργό ότι εμμένει σε αυτό το αφήγημα γιατί λειτουργεί «ως συνήγορος υπεράσπισης όσων διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα», επιχειρώντας να «επηρεάσει τη Δικαιοσύνη», επισημαίνοντας ότι η αλλαγή του ποινικού κώδικα έγινε από μια «μεγάλη ομάδα επιστημόνων κύρους», την οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό να την αμφισβητήσει ευθέως, αν πιστεύει ότι «έφτιαξαν αυτούς τους ποινικούς κώδικες για να πέσουν στα μαλακά οι συνεργάτες» του πρώην πρωθυπουργού που διέπραξαν τις παρακολουθήσεις. «Μα πόσο γελοία θα γίνουν τα επιχειρήματά σας και πόσο αξιοθρήνητη η παρουσία σας για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλ. Τσίπρας, συνέχισε την ομιλία του, υποστηρίζοντας ότι ήταν πολιτική επιλογή η παραβίαση του Συντάγματος από την κυβέρνηση και όχι «θέμα ανεπάρκειας του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου», ενώ απάντησε και στο ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός για τους δύο εισαγγελείς, ρωτώντας τον τον «πόσους εισαγγελείς χρειάζεται για να μην παρανομεί».

«Πρόκειται για την πιο ξεδιάντροπη φωτογραφική ρύθμιση μήπως και θάψετε το σημερινό σκάνδαλο των υποκλοπών, πετώντας τη διαλεύκανσή του στον χρόνο και περιορίζοντας την ανεξάρτητη Αρχή σε διακοσμητικό ρόλο», είπε και υπογράμμισε πως «ξαφνικά η ΕΥΠ θα είναι πάνω από τη Βουλή και πάνω από το Σύνταγμα».

«Το νομοσχέδιό σας είναι ένα νομοσχέδιο εκ των υστέρων θεσμικής νομιμοποίησης του εγκλήματος που διαπράξατε. Είναι ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης», συνέχισε και κάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να σταματήσουν «τον αυταρχικό κατήφορο που βαθαίνει σήμερα με ακόμα μια πράξη» και «επιβεβαιώνει ότι η επιλογή να χρησιμοποιήσουν τα αθλιότερα μέσα δεν ήταν ένα ατύχημα, ήταν μέθοδος διακυβέρνησης».

Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «άθλιες πολιτικές» που «θέλουν άθλιες μεθόδους» και εξέφρασε την άποψη ότι «η ελληνική κοινωνία δεν θα ανεχτεί αυτή την εκτροπή».

Μητσοτάκης: Οι 7 τομές στο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις

«Στα τέλη Αυγούστου είχα προαναγγείλει ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί η προστασία, η λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας και η λειτουργία των επικοινωνιών. Αφού είχε ήδη αντικατασταθεί η ηγεσία της ΕΥΠ και είχε καθιερωθεί διπλός έλεγχος στις νόμιμες επισυνδέσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

«Να θυμίσω ότι το πλαίσιο προστασίας των επικοινωνιών στη χώρα μας νομοθετήθηκε το 1994» συνέχισε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε πως τότε μόνον ένας στους διακόσιους Έλληνες είχε κινητό, το διαδίκτυο δεν υφίστατο και ο όρος κυβερνοασφάλεια ήταν παντελώς άγνωστος.

«Αυτή η πρώτη νομοθεσία έχει παραμείνει πρακτικά ακίνητη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως είναι «προφανές ότι η σημερινή έκρηξη της τεχνολογίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εργαλεία από το παρελθόν». Έτσι, «το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται να οριοθετήσει ένα νέο πεδίο, στο οποίο οφείλουν να κινούνται όλοι. Στην ανάγκη καθιέρωσης ενός νέου πλαισίου θεωρώ ότι συμφωνούμε όλοι, ακόμα και όσοι διατυπώνουν ενστάσεις επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου. Κοινή βάση θα πρέπει να αποτελεί ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους, όπως η ΕΥΠ ή η αντιτρομοκρατική».

Ο διοικητής της ΕΥΠ θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός -Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ

«Παρακολούθησα τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές. Πιστεύω ότι ο εισηγητής και οι βουλευτές μας έχουν αναδείξει επαρκώς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Να αναφέρω εν τάχει τις επτά τομές που επιφέρει» συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως «κάποιες από τις προβλέψεις που νομοθετούμε καθιστούν τη χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη με εμβληματική την καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών».

«Τομή πρώτη, ποια τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ. Από εδώ και στο εξής θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ, κ. Τσίπρα. Το ακούσατε καλά;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Παράλληλα, συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπίας για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών, ενώ αποκτά η ΕΥΠ μονάδα εσωτερικού ελέγχου.

Τομή δεύτερη, γίνεται πιο αυστηρός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας»…

Τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου

«Με την τρίτη τομή τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου. Το αίτημα πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια την αναγκαιότητα της άρσης και θα πρέπει να συμφωνούν δύο και όχι ένας εισαγγελέας» συνέχισε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Όταν αφορά αιρετά πρόσωπα, θα πρέπει να συνοδεύεται από την έγκριση του προέδρου της Βουλής».

«Τέταρτη τομή, η ενημέρωση όποιου τίθεται σε παρακολούθηση μετά την παρέλευση τριών ετών. Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που έχουν μεγαλύτερες χρονικές περιόδους που μεσολαβεί μεταξύ της παρακολούθησης και της δυνατότητας ενός πολίτη να πληροφορηθεί», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών στο εξής θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει έως δέκα έτη κάθειρξη

«Τομή πέμπτη αποτελεί το ίδιο το πρωτόκολλο, το οποίο καταργεί την έως τώρα υποχρεωτική και χωρίς χρονική προθεσμία καταστροφή του υλικού της επισύνδεσης. Ο φάκελος θα κρατείται μετά από δέκα χρόνια και θα συντάσσεται έκθεση. Αν κάποιος αμφισβητήσει τους λόγους της παρακολούθησης, θα μπορεί να την προσβάλει ως άδικη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις τομές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Η δημοσιοποίηση υποθέσεων αυτού του χαρακτήρα δεν πρέπει να γίνονται ούτε ανεύθυνα ούτε επιπόλαια».

«Με την έκτη τομή απαγορεύονται πλήρως οι χρήσεις κακόβουλων λογισμικών από οποιονδήποτε ιδιώτη. Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών στο εξής θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει ως δέκα έτη κάθειρξη. Αλλά και η εμπορία και η κατοχή επανέρχεται στον ποινικό κώδικα, από τον οποίο εξοβελίστηκε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019»…

Μια παρέμβαση η οποία ξεπερνά κενά και διορθώνει δυσλειτουργίες

«Συνενώνουμε τις δομές για την κυβερνοασφάλεια και ενσωματώνουμε 12 ενωσιακές κατευθύνσεις, οι οποίες προστατεύουν την ιδιωτικότητα», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Είναι μια παρέμβαση η οποία ξεπερνά κενά, διορθώνει δυσλειτουργίες, που θέλω να θυμίσω ότι αμέσως μόλις εντοπίστηκαν τις αναγνώρισα και δεσμεύτηκα να τις διορθώσω. Νέο, διαυγές πλαίσιο λειτουργίας στην άρση του απορρήτου. Περιλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων και των φορέων στη διάρκεια της διαβούλευσης. Δεν πρόκειται για μια επικίνδυνη διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας αλλά για την όσο πιο ακριβή περιγραφή της».

Εσείς, κ. Τσίπρα, στήνετε πάλι το δικό σας καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού

«Είναι ένα νομοσχέδιο ευρύ, σημαντικό, για να χωρέσει στο κλειστό περιβάλλον των τοξικών φημών που το συνοδεύουν» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής.

«Όλες οι χώρες αμύνονται στο διεθνή πληθωρισμό. Κάποιοι στην Ελλάδα κατασκευάζουν το δικό τους πληθωρισμό από αλλεπάλληλες λίστες παρακολουθήσεων. Αυτό το εβδομαδιαίο σίριαλ της αθλιότητας, χωρίς ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς. Το βάρος της απόδειξης το έχει αυτός που κατηγορείται, όχι αυτός που κατηγορεί. Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Νοβάρτις» είπε ο πρωθυπουργός και, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε:

«Δεν είχατε ποτέ τα κότσια, κ. Τσίπρα, να ζητήσετε μία συγγνώμη από αυτούς που στήσατε στα μανταλάκια. Φτάσανε να ισχυριστούν τα φιλικά σας μέσα ότι σώθηκε, στο Μάτι, σώθηκε η γυναίκα και τα παιδιά του Κ. Πιερρακάκη με το predator και αυτό σας έφταιγε όταν κάνατε κρουαζιέρα… Ισχυρισμοί χωρίς την παραμικρή απόδειξη και εκτοξεύονται σε μια περίοδο που η Πολιτεία και οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας πως «όταν όλοι προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανεκτή την καθημερινότητα με αυξήσεις, επιδοτήσεις, εσείς στήνετε πάλι το δικό σας καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού. Τελευταία, εμπλέκετε και τις Ένοπλες Δυνάμεις και το πρόσωπο του αρχηγού κ. Φλώρου, το τελευταίο σκαλί της αθλιότητας. Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που ξεκινά το εθνικό καθήκον. Δεν θα αφήσω τα αντιπολιτευτικά τερτίπια στην Ελλάδα να γίνονται θέμα σχολιασμού στον τουρκικό Τύπο.

»Δεν θα δεχθούμε μαθήματα από αυτούς που διαφώνησαν με όλες τις αμυντικές συμφωνίες, από αυτούς που είπαν όχι στα νέα Ραφάλ και στις φρεγάτες μας. Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βγάλει άκρη στο σκοτεινό λαβύρινθο της λάσπης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο εθνικός συκοφάντης σκέφτεται τώρα πώς θα αποκαλύψει τον πραγματικό του στόχο. Το ομολογεί. Δεν είναι άλλος από την εγκυρότητα των εκλογών. Δικαιώνονται όσοι υποστήριζαν ότι ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να βρει τρόπο να δικαιολογήσει την ήττα του σε λίγους μήνες. Περισσότερο παρά ποτέ αναγκαιότητα της χώρας, επιμένω, είναι η σταθερότητα, η συνέπεια και η συνέχεια».

Κάποια στιγμή θα απολογηθείτε, κ. Τσίπρα, για τον ποινικό κώδικα του 2019

«Γιατί επιμένετε να συνδέετε τις νόμιμες επισυνδέσεις με κακόβουλα λογισμικά;» ρώτησε ο πρωθυπουργός τον Αλέξη Τσίπρα και συνεχίζοντας του είπε: «Ποιες άλλες παρακολουθήσεις έγιναν επί των ημερών σας, πέραν του κ. Πιτσιόρλα; Ήταν ενεργό το λογισμικό Pegasus από το 2016; Μήπως χρησιμοποιήθηκε για την υπονόμευση τηλεφώνων των πολιτικών σας αντιπάλων; Γιατί αλλάξατε το 2018 το νόμο και αφαιρέσατε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ; Και έχετε και μια ωραία αιτιολογική έκθεση από το 2018 και γράφατε »σχετιζόμενο με την εθνική ασφάλεια είναι άκρως απόρρητο». Δεν θα διαβάσω τοποθέτηση στελέχους της ΝΔ. Θα σας πω τι λέει ο κ. Αλιβιζάτος γιατί το κάνατε. »Υπήρχε και ο εισαγγελέας που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί υπήρχε τότε ένας εισαγγελέας που αρνείτο τα αιτήματα που του έστελνε ο κ. Ρουμπάτης». Διαβάστε το. Και εσείς, κ. Κατρίνη» είπε.

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Καταλάβαμε, έστελνε αιτήματα ο κ. Ρουμπάτης, τον βγάλαμε το δεύτερο εισαγγελέα. Και εσείς μας κουνάτε το δάκτυλο και οργίζεστε τώρα. Ίσως η νευρικότητά σας προκαταλαμβάνει την επόμενη ερώτησή μου. Έρχομαι στο πιο κρίσιμο ερώτημα. Γιατί πέντε μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019 αλλάξατε τον ποινικό κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής; Και γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής κατασκοπευτικών λογισμικών; Ποιους αθωώνατε; Κάποια στιγμή θα απολογηθείτε, κ. Τσίπρα, για αυτόν τον ποινικό κώδικα. Ευρωεκλογές του 2019, πριν από 15 ημέρες έχετε πει ότι »από το Μητσοτάκη δεν υπάρχει μία περίπτωση να χάσω». Το βράδυ είπατε »άκουσα το μήνυμα και οδηγώ τη χώρα σε εθνικές εκλογές». Αλλά κρατήσατε τη Βουλή ανοικτή μία εβδομάδα για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο, τον νέο ποινικό κώδικα. Πόσες άλλες αμαρτίες σας ξεπλύνατε με αυτόν το νέο ποινικό κώδικα; Τι άλλο θα βρούμε;»

Με το σημερινό νομοσχέδιο δείχνουμε πως μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά από το γκρίζο του παρελθόντος

«Τώρα γιατί αρνείστε να τραβήξουμε, επιτέλους, μία κόκκινη γραμμή με τις χρόνιες αδυναμίες των μυστικών υπηρεσιών, βελτιώνοντας το πλαίσιο; Κύριε Τσίπρα, έχετε μία ευκαιρία να πάρετε απόσταση από τον οχετό της λάσπης», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι με το σημερινό νομοσχέδιο δείχνουμε πως μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά από το γκρίζο του παρελθόντος» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε:

«Η σύγχρονη Ελλάδα πρέπει επιτέλους να βαδίσει μπροστά. Το χθες είναι ήδη στα χέρια της δικαιοσύνης και αν συμφωνήσουμε σε κάτι με τον κ. Τσίπρα είναι ότι της έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση και να αποδώσει ευθύνες, εφόσον εντοπιστούν.

Το αύριο όμως είναι στα δικά μας χέρια και πιστεύω ότι κανείς δεν έχει άλλοθι να μην ψηφίσει επί της αρχής σήμερα το νέο πλαίσιο προς έγκριση. Το νομοσχέδιο απαντά σε όλα τα ζητήματα τα οποία τέθηκαν τους τελευταίους μήνες».

Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε

«Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της, είδε ένα πρόβλημα, το διορθώνει. Θεσμικά. Αν καταψηφίσετε ουσιαστικά λέτε όχι στην αναβάθμιση της ΕΥΠ. Λέτε όχι και στη διαφάνεια, και στην απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών» είπε ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Είμαστε σε προεκλογικό χρόνο αντικειμενικά. Λίγοι μήνες μας χωρίζουν. Το πολιτικό ημερολόγιο είναι ήδη πιο πυκνό, δεν χρειάζεται να το επιβαρύνουμε και με άλλη τοξικότητα. Θα επιμείνω στο διάλογο για μεγάλα, τα κρίσιμα, όχι τα μικρά, τα υποκριτικά» είπε, και τόνισε: «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε. Δεν ξέρω αν όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν να διασωθείτε την επόμενη ημέρα. Καλό θα ήταν να μη σύρετε άλλο στο βούρκο τη δημοκρατία μας».

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση