HomePost ItΚεγκέρογλου: Επιβεβλημένη η αύξηση του προϋπολογισμού των 60 εκ. ευρώ

Κεγκέρογλου: Επιβεβλημένη η αύξηση του προϋπολογισμού των 60 εκ. ευρώ

Για την ενίσχυση λιπασμάτων καθώς και η ένταξη όλων των παραγωγών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την αύξηση του προϋπολογισμού των 60 εκ. για την ενίσχυση λιπασμάτων και την ένταξη όλων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, νέων αγροτών καθώς και ετεροεπαγγελματιών, με διεύρυνση της επιλέξιμη περιόδου, ζήτησε με επίκαιρη ερώτηση του, που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής  Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ-Κίνημα Αλλαγής, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο Βουλευτής, αφού αναφέρθηκε στην υπέρογκη αύξηση του κόστους παραγωγής,  επεσήμανε ότι  η κοινή Υπουργική Απόφαση 635/321245/2022 – ΦΕΚ 5579/Β/31-10-2022, που εκδόθηκε  σύμφωνα με το άρθρο 95 του ν. 4982/2022 (Α’ 195),  αποκλείει από την ενίσχυση λιπασμάτων χιλιάδες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, νέους αγρότες καθώς και ετεροεπαγγελματίες παρότι και αυτοί αγόρασαν λιπάσματα, έχουν παραγωγή και πληρώνουν εισφορές.

Ο κ.Κεγκέρογλου ζήτησε:

-Να αυξηθεί το ποσό επιχορήγησης των λιπασμάτων καθώς τα 60 εκατ. ευρώ είναι πολύ λίγα,

μπροστά στα έξοδα που έκαναν οι παραγωγοί για την προμήθεια λιπασμάτων και μάλιστα σε μία περίοδο που η ακρίβεια και το κόστος ενέργειας είναι δυσανάλογα αυξημένα

-Να διευρυνθεί η περίοδος επιλεξιμότητας πριν και μετά από 1/10/2021 έως και 30/9/2022, δεδομένου ότι οι καλλιεργητικές φροντίδες ποικίλουν σε κάθε καλλιέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι διαφοροποιείται και ο χρόνος και η εποχή προμήθειας λιπασμάτων.

-Να συμπεριληφθούν στην ενίσχυση και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που προχώρησαν σε αγορά λιπασμάτων

-Να δοθεί ενίσχυση και στους νέους αγρότες, αφού πολλοί εξαιτίας της υπό ένταξη περιόδου, δεν είχαν τιμολόγια στο όνομα και για λογαριασμό τους ή εντάχθηκαν στο μέτρο ετεροχρονισμένα και ύστερα από ενστάσεις.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού αναφέρθηκε στα ισχύοντα, επέμεινε στην ακατανόητη απόφαση της Κυβέρνησης που αποκλείει χιλιάδες παραγωγούς από την ενίσχυση λιπασμάτων και ήταν αρνητικός τόσο στην διεύρυνση της επιλέξιμης περιόδου  για όσους έχουν τιμολόγια πριν ή μετά όσο και στην ένταξη των ετεροεπαγγελματιών που είναι αντιμέτωποι με το υπέρογκο κόστος παραγωγής. Στην συνέχεια, αναγνώρισε το πρόβλημα για τους νέους αγρότες, για τους οποίους δεσμεύτηκε ότι θα δώσει ενίσχυση από το αποθεματικό κρίσης που αποφάσισε η ΕΕ, στο πλαίσιο του συμβουλίου Υπουργών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση