HomeHL-9Τριαντόπουλος: Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για τους πλημμυροπαθείς

Τριαντόπουλος: Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για τους πλημμυροπαθείς

Δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών με θέμα τη χορήγηση αναστολής της διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας σε πληγέντες από τις πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου 2022 σε περιοχές των Δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και Σητείας, στο πλαίσιο του άρθρου 53 του ν. 4797/2021 (Α’ 66). (ΦΕΚ Β’ 6145/05.12.2022).

Βάσει της συγκεκριμένης απόφασης, αναστέλλεται για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 15η Οκτωβρίου 2022, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή, σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και νομικές οντότητες, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από τις πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου σε περιοχές της Κρήτης.

Η αναστολή περιλαμβάνει τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. Κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.

Δικαιούχοι του μέτρου είναι όσοι έχουν την κατοικία ή την επαγγελματική εγκατάσταση εντός των διοικητικών ορίων των περιοχών που έχουν οριοθετηθεί με την απόφαση 358192/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε/Α325/2022 (Β’ 5942/21.11.2022), και εφόσον έχουν υποστεί ζημιές, όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο των Δήμων της οριοθετημένης περιοχής για ζημιές των κατοικιών ή της Περιφέρειας Κρήτης για τις ζημιές των επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στο Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφέρει σχετικά: «Η Κυβέρνηση συνεχίζει, σταθερά, να εφαρμόζει το σχέδιο που έχει εξαγγείλει για τη στήριξη των πληγέντων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου στην Κρήτη. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, προβλέπεται η αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στην Κρήτη, στις περιοχές που έχουν οριοθετηθεί βάσει της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 5942/21.11.2022). Ευχαριστίες στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς την υλοποίηση του συνόλου των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές».

Διαφήμιση
Διαφήμιση