HomeHL-WorldΕσθονία: Αγοράζει συστήματα εκτόξευσης πυραύλων HIMARS από τις ΗΠΑ

Εσθονία: Αγοράζει συστήματα εκτόξευσης πυραύλων HIMARS από τις ΗΠΑ

Η Εσθονία υπέγραψε συμβόλαιο για την αγορά έξι συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS από τις ΗΠΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Εσθονία υπέγραψε συμβόλαιο για την αγορά έξι συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS από τις ΗΠΑ έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε σήμερα το εσθονικό Κέντρο για τις επενδύσεις στην άμυνα (ECDI).

Ο γενικός διευθυντής του ECDI, Μάγκνους Βάλντεμαρ Σάαρ, κατέληξε στη σχετική συμφωνία στις 2 Δεκεμβρίου, με την Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας (DSCA) του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Αυτός ο τύπος εκτόξευσης πυραύλων προσφέρθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία, ενισχύοντας αποτελεσματικά την ουκρανική άμυνα απέναντι στη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Εσθονία, που συνορεύει με τη Ρωσία, αύξησε τις δαπάνες της στον αμυντικό τομέα. Το ίδιο έχουν κάνει και άλλες χώρες της περιοχής: η Λιθουανία, η Λετονία καθώς και η Πολωνία.

Το συμβόλαιο αφορά σε έξι συστήματα HIMARS, διευκρίνισε στο AFP η επικεφαλής της υπηρεσίας επικοινωνιών του ECDI, Χάνα Χάινουν.

Οι πύραυλοι που παρήγγειλε το Ταλίν είναι διαφόρων τύπων, με την εμβέλειά τους να κυμαίνεται από τα 70 έως τα 300 χλμ.

Θα αρχίσουν να παραδίδονται το 2024.

Τον Νοέμβριο, και η Λιθουανία είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να αγοράσει οκτώ συστήματα HIMARS έναντι 495 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση