HomeHL-91910: Σπάνιο βίντεο ντοκουμέντο- Η ζωή στην Κρήτη πριν 112 χρόνια!

1910: Σπάνιο βίντεο ντοκουμέντο- Η ζωή στην Κρήτη πριν 112 χρόνια!

Η ελληνική σημαία κυματίζει ανεμπόδιστα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα άκρως εντυπωσιακό αλλά και νοσταλγικό βίντεο που «ξυπνά» εικόνες από την Κρήτη μιας αλλοτινής και για πάντα περασμένης εποχής δημοσιεύθηκε σε λογαριασμό του twitter.

Στο βίντεο, που όπως αναφέρεται έχει τραβηχτεί το 1910, αποτυπώνονται στιγμές από την καθημερινές ενασχολήσεις κρητικών αλλά και τούρκων στα στενά σοκάκια των πόλεων αλλά και στις αγροτικές εργασίες της υπαίθρου.

Εμφανίζονται μαυροφορεμένες γυναίκες με τα παρασόλ τους να απολαμβάνουν αμέριμνες τον περίπατο τους. Την ίδια στιγμή, διαχωρίζονται ξεκάθαρα οι ανδρικές φιγούρες των τουρκοκρητικών με τα φέσια τους από τους κρητικούς με την παραδοσιακή ενδυμασία του νησιού που επιβίωσε ανά τους αιώνες.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό του Nadide Fotoğraf στο twitter ωστόσο ως πηγή αναφέρει τον Selâmi Haktan.

Στα περίπου 8:30 λεπτά διάρκειας του βίντεο ο θεατής μπορεί να απολαύσει τα θρυλικά Λιοντάρια, τη Χανιώπορτα, τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου. Μπορεί επίσης να δει πανοραμικές εικόνες από τις πόλεις του Ρεθύμνου και των Χανίων με τα λιμάνια τους και τη θέα να δεσπόζει στο βάθος.

Λίγο πριν το τέλος του βίντεο προκαλεί ρίγη συγκίνησης μία κομματιασμένη ελληνική σημαία που κυματίζει ανεμπόδιστα στον ιστό της στην τουρκοκρατούμενη ακόμα Κρήτη.

Βέβαια, το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι το βίντεο ενδέχεται να μην είναι τραβηγμένο το 1910, όπως επισημαίνεται στο σχετικό τουίτ, αλλά μετά την 1η Δεκεμβρίου του 1913 οπότε η Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα και κυμάτισε για πρώτη φορά στο φρούριο του Φιρκά στα Χανιά η ελληνική σημαία.

Σε κάθε περίπτωση το βίντεο αποτελεί ντοκουμέντο για την καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων, κρητικών και τούρκων, στο νησί μας, σίγουρα πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση