HomeΚΟΣΜΟΣΠόλεμος στην Ουκρανία: Σόλτς και Στόλτενμπεργκ λένε ότι θα στηρίζουν το Κίεβο «όσο χρειαστεί»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σόλτς και Στόλτενμπεργκ λένε ότι θα στηρίζουν το Κίεβο «όσο χρειαστεί»

Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει και δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την απόφασή τους για συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας «όσο χρειαστεί» επαναβεβαίωσαν την Πέμπτη ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, απορρίπτοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

Ανέδειξαν επίσης τη σημασία του «να μην κερδίσει τον πόλεμο ο Βλαντίμιρ Πούτιν», ενώ αναφέρθηκαν στην ανάγκη προστασίας των υποθαλάσσιων αγωγών και καλωδίων, στο πλαίσιο σχετικής γερμανο-νορβηγικής πρωτοβουλίας.

«Ένα είναι ξεκάθαρο: μαζί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολύ πιο πέρα, θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της, για όσο χρειαστεί, πολιτικά, οικονομικά, ανθρωπιστικά, αλλά και με την προμήθεια των απαραίτητων όπλων», δήλωσε ο Σολτς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον Στόλτενμπεργκ.

«Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει και δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Είναι επίσης σαφές και εμμένουμε σε αυτό, ότι το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν θα καταστεί εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο», πρόσθεσε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο «θα οδηγούσε σε κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη». «Ο Πούτιν χρησιμοποιεί τον χειμώνα ως όπλο και δεν πρέπει να τον αφήσουμε να κερδίσει», είπε ακόμη.

«Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, η συνεχής υποστήριξή μας προς την Ουκρανία είναι πρωταρχικής σημασίας. Το ΝΑΤΟ δεν λαμβάνει μέρος στον πόλεμο. Δεν θα αφήσουμε τον Πούτιν να μας παρασύρει σε αυτόν», συμφώνησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι ως συνέπεια του πολέμου, έχουν αυξηθεί οι τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα, αλλά «εάν ο Πούτιν κερδίσει, αυτό θα ενθαρρύνει όλους τους αυταρχικούς ηγέτες να χρησιμοποιήσουν παρόμοια μέσα, κάτι που θα έκανε τον κόσμο πιο επικίνδυνο και όλους μας πιο ευάλωτους».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση