HomeHL-WorldΕξέλιξη: Η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της και έξω από τη Χερσώνα

Εξέλιξη: Η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της και έξω από τη Χερσώνα

Την κύρια γραμμή του μετώπου στο νότο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία απέσυρε ορισμένα στρατεύματα από πόλεις στην αντίπερα όχθη του ποταμού Ντνίπρο στη Χερσώνα, στην πρώτη επίσημη αναφορά για ρωσική απόσυρση από την κύρια γραμμή του μετώπου στο νότο.

Η δήλωση περιείχε μόνο περιορισμένες λεπτομέρειες, ενώ δεν έγινε καμία αναφορά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν διασχίσει τον Ντνίπρο.

Από τότε που η Ρωσία εγκατέλειψε τη Χερσώνα, εννέα μήνες μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ο ποταμός αποτελεί πλέον ολόκληρο το τμήμα του νότιου μετώπου.

Η Ρωσία έχει ήδη καλέσει στους πολίτες της να εγκαταλείψουν τις πόλεις σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τον ποταμό και απέσυρε την πολιτική διοίκησή της από την πόλη Νόβα Κακόβκα, στις όχθες του Ντνίπρο.

«Παρατηρείται μείωση του αριθμού των Ρώσων στρατιωτών και στρατιωτικού εξοπλισμού στον οικισμό Oleshky» δήλωσε ο ουκρανικός στρατός, αναφερόμενος στην πόλη απέναντι από τη Χερσώνα, στην άκρη μιας κατεστραμμένης γέφυρας πάνω από τον Ντνίπρο. Τα στρατεύματα αποσύρθηκαν από ορισμένους οικισμούς της περιφέρειας Χερσώνας και «διασκορπίστηκαν σε δασικές λωρίδες», πρόσθεσε. Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα το δημοσίευμα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ρωσικοί πύραυλοι σφυροκοπούν γειτονιές στη Χερσώνα, κόβοντας το ρεύμα στην πόλη, όπου η ηλεκτρική ενέργεια είχε αρχίσει μόλις να αποκαθίσταται, σχεδόν τρεις εβδομάδες αφότου τα ρωσικά στρατεύματα άδειασαν την πόλη και διέφυγαν πέρα από το ποτάμι.

Αρκετοί κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραυματισμούς από τους βομβαρδισμούς της Πέμπτης, ενώ στρατιώτες έκαναν περιπολίες και επιθεώρησαν ζημιές σε κτίρια κατοικιών.

Ανασύνταξη δυνάμεων για τη Ρωσία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία περνά σε νέα, αδυσώπητη φάση

Ο πόλεμος έχει εισέλθει σε μια νέα φάση, καθώς ο πρώτος χειμώνας μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου κάνει την κατάσταση αδυσώπητη.

Αφού αποσύρθηκε από τον νότο τον Νοέμβριο, η Μόσχα έχει επικεντρώσει τη δύναμη πυρός της σε ένα τμήμα της πρώτης γραμμής στα ανατολικά, κοντά στην πόλη Bakhmut, όπου εκατοντάδες στρατιώτες πιστεύεται ότι πεθαίνουν κάθε μέρα πολεμώντας σε κρύα και λασπώδη χαρακώματα, με τα κέρδη σε εδάφη να είναι ελάχιστα και για τις δύο πλευρές.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανέφεραν σφοδρό βομβαρδισμό ορισμένων χωριών της πρώτης γραμμής στην περιοχή.

Σειρήνες αεροπορικών επιδρομών ήχησαν σε ολόκληρη την Ουκρανία το απόγευμα της Πέμπτης, με τους κατοίκους να καταφεύγουν σε καταφύγια, φοβούμενοι το επόμενο κύμα μαζικών επιθέσεων με πυραύλους και drones από τις ρωσικές δυνάμεις.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, η Ρωσία χρησιμοποίησε τα πυραυλικά χτυπήματα για να εμποδίσει την παροχή ρεύματος, νερού και θέρμανσης στις πόλεις της Ουκρανίας, ενώ το Κίεβο και η Δύση λένε ότι οι βομβαρδισμοί έχουν στόχο τους αμάχους, συνιστώντας έγκλημα πολέμου.

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση