HomeHL-EconomyΑκίνητα: Νέο άλμα σημείωσαν οι τιμές το τρίτο τρίμηνο

Ακίνητα: Νέο άλμα σημείωσαν οι τιμές το τρίτο τρίμηνο

Αυξήθηκαν κατά 11,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη δική της «άνοιξη» εν μέσω «χειμερινών» συνθηκών στην υπόλοιπη Ευρώπη διανύει η ελληνική αγορά κατοικίας, καθώς οι τιμές αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών, απέχοντας πλέον ελάχιστα από το απόγειό τους, που είχε καταγραφεί το 2007.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για το τρίτο τρίμηνο του έτους, οι τιμές πώλησης σε πανελλαδικό επίπεδο σημείωσαν ετήσια αύξηση της τάξεως του 11,2%, με τα νεόδμητα ακίνητα να καταγράφουν άνοδο κατά 12,2%, τα δε παλαιότερα ακίνητα κατά 10,5%.

«Πρωταθλήτρια» των αυξήσεων είναι η περιοχή της Αττικής με ετήσια αύξηση 13%, ενώ ακολουθούν με 11,1% η Θεσσαλονίκη, 9,4% οι άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας και 8,9% οι λοιπές περιοχές. Πρόκειται για μια σαφή επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών, καθώς με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, η αύξηση στην Αττική διαμορφώθηκε σε 11,3% και 11,8%, ενώ στη Θεσσαλονίκη σε 9,6% και 10,8%. Για δε το σύνολο του 2021, η αύξηση στην Αττική διαμορφώθηκε σε 9,7% και στη Θεσσαλονίκη σε 7,4%.

Στεγαστικά δάνεια 500 εκατ. δόθηκαν το πρώτο εξάμηνο

Σύμφωνα με τον κ. Πάνο Χαραλαμπόπουλο, πιστοποιημένο εκτιμητή, μέλος του Δ.Σ. του RICS Ελλάδος και επικεφαλής της εταιρείας Solum, «η ελληνική αγορά ακινήτων βρίσκεται σε διαφορετική χρονική φάση συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο, κάτι που φαίνεται και από τα στοιχεία της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία κατά το πρώτο εξάμηνο άγγιξε το 8% στην Ελλάδα, έναντι 4% κατά μέσον όρο στην Ευρωζώνη».

Ξένα κεφάλαια

Αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών. Απέχουν πλέον ελάχιστα από το απόγειό τους, το 2007.

Εκτός όμως από αυτό το στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο, η προσφορά κατοικιών δεν είναι επαρκής συγκριτικά με τη ζήτηση, ιδίως για νεότερης ηλικίας κατοικίες.

Παράλληλα, η ελληνική αγορά ακινήτων έχει διεθνοποιηθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων αυξήθηκαν κατά 61% σε 788 εκατ. ευρώ. Μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο το σχετικό μέγεθος διαμορφώθηκε σε 414,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια άνοδο κατά 67%.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Ποταμιάνο, πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, «η μέχρι σήμερα αύξηση των τιμών πώλησης κατοικιών οφείλεται στην έλλειψη επαρκούς αποθέματος διαθέσιμων ακινήτων. Εν ολίγοις, η ζήτηση ξεπερνάει πλέον την προσφορά σε αρκετές περιπτώσεις. Ο ρυθμός με τον οποίο απορροφώνται τα ακίνητα από το 2017 και μετά είναι κατά πολύ ταχύτερος από τον ρυθμό διάθεσης ακινήτων, δηλαδή από την ταχύτητα εισόδου νέων ακινήτων προς πώληση, ο οποίος βαίνει επιβραδυνόμενος, έως και αρνητικός. Αυτό που βλέπουμε στην αγορά είναι η απορρόφηση ενός μεγάλου όγκου ακινήτων που ουσιαστικά δεν έχει αναπληρωθεί, με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται συνεχώς», σημειώνει ο κ. Ποταμιάνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μειωμένη προσφορά σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη δέσμευση δεκάδων χιλιάδων κατοικιών από τα funds και τις τράπεζες. «Πρόκειται για ακίνητα τα οποία λείπουν από την αγορά, αλλά που μέχρι σήμερα δεν βλέπουμε να διατίθενται προς πώληση, παρά μόνο μέσω πλειστηριασμών, μια διαδικασία που δεν προτιμάει σχεδόν κανείς ιδιώτης αγοραστής», τονίζει ο κ. Ποταμιάνος.

Τάσεις επιβράδυνσης

Από την άλλη πλευρά, μια σειρά παραγόντων λειτουργεί αρνητικά. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο, «βλέπουμε ότι υπάρχει σημαντική υστέρηση μεταξύ του ρυθμού αύξησης των μισθών και του ρυθμού αύξησης των τιμών κατοικιών. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,8%, ενώ η μέση τιμή πώλησης προσέγγισε το 9% ετήσιας αύξησης, μια τάση που ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τις τιμές τους επόμενους μήνες».

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο, «ήδη σε επίπεδο αγοραστικής κινητικότητας, ιδίως από το εξωτερικό, έχουμε αρχίσει να καταγράφουμε τάσεις επιβράδυνσης, χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται προς το παρόν και σε κάμψη του ρυθμού ανόδου των τιμών. Ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε να δούμε μια επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο αυξάνονται οι τιμές, διότι πλήττονται τα οικονομικά των νοικοκυριών. Αλλά δεν αναμένουμε μείωσή τους».

Στο ίδιο συμπέρασμα είχε καταλήξει πρόσφατα και ο κ. Θ. Μητράκος, πρώην υποδιοικητής της ΤτΕ. Σε ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου ακινήτων Prodexpo είχε επικαλεστεί αναλύσεις, βάσει των οποίων κατά την περίοδο 2022-2024 η απώλεια του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί σε 20%. «Από το ποσοστό αυτό, ένα μέρος θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των μισθολογικών απολαβών την ίδια περίοδο. Αλλά αυτή δεν θα είναι τέτοια ώστε να καλυφθούν πλήρως οι απώλειες. Ως εκ τούτου θα πρέπει να αναμένουμε μείωση της εγχώριας ζήτησης για την αγορά κατοικιών, εξέλιξη που θα επιδράσει αρνητικά στις τιμές, όχι όμως σε βαθμό τέτοιο ώστε να οδηγήσει σε μειώσεις», είχε τονίσει ο κ. Μητράκος.

 

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση