HomeHL-EconomyΕΦΚΑ: Σε τρεις μήνες η έκδοση των επικουρικών συντάξεων

ΕΦΚΑ: Σε τρεις μήνες η έκδοση των επικουρικών συντάξεων

Mε διαδικασία fast track

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ προβλέπει την έκδοση των νέων αιτήσεων επικουρικής με διαδικασία fast track, δηλαδή σε τρεις μήνες από την έκδοση της κύριας, η οποία επίσης θα πραγματοποιείται εντός τριών μηνών. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν, εφόσον ο στόχος επιτευχθεί, κύρια και επικουρική σύνταξη το αργότερο μέσα σε έξι μήνες.

Από τον ΕΦΚΑ εκτιμάται ότι πριν από τις γιορτές θα καταβληθούν οι πρώτες fast track επικουρικές συντάξεις. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 95.000 ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις, εκ των οποίων οι 29.254 αφορούν το Δημόσιο και 65.474 τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του επικουρικού ταμείου ΕΤΕΑΕΠ η μέση επικουρική μεικτή σύνταξη ανέρχεται σε 290,84 ευρώ και το καθαρό ποσό σε 195,12 ευρώ.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας προχωρά συνολικά στην εκκαθάριση περισσότερων από 126.700 (περιλαμβάνονται και οι ληξιπρόθεσμες) εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής σύνταξης έως το τέλος Μαρτίου 2023 και 13.724 εφάπαξ έως το τέλος του έτους. Συνολικά το ποσό που οφείλεται στους ασφαλισμένους προσεγγίζει τα 430 εκατ. ευρώ.

200 εισηγητές

Παράλληλα ολοκληρώνεται η μεταφορά 200 εισηγητών από την έκδοση κύριων συντάξεων στην έκδοση επικουρικών συντάξεων. Συνολικά περίπου 300 εισηγητές θα ασχολούνται με την έκδοση επικουρικών συντάξεων, έναντι 100 που απασχολούνται σήμερα.

Την ίδια στιγμή, σχεδιάζεται και η θεσμοθέτηση της δυνατότητας έκδοσης και επικουρικών συντάξεων από τους πιστοποιημένους λογιστές – φοροτεχνικούς και δικηγόρους, οι οποίοι ήδη απασχολούνται με την έκδοση κύριων συντάξεων.

Ειδικότερα, στην έκδοση περισσότερων από 55.000 επικουρικών συντάξεων έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2023 αναμένεται να προχωρήσει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

Οσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις, εκτιμάται ότι η πρώτη σημαντική αποκλιμάκωση θα φανεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ στο τέλος του πρώτου διμήνου θα έχει αποδοθεί το 60% των επικουρικών συντάξεων με την εκκαθάρισή τους να υπολογίζεται την άνοιξη του 2023.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση