HomeHL-9Η καρδιά της Έμμας χτυπά στο στήθος μιας 40χρονης μητέρας – Αισιόδοξοι οι γιατροί

Η καρδιά της Έμμας χτυπά στο στήθος μιας 40χρονης μητέρας – Αισιόδοξοι οι γιατροί

«Άρτια τεχνικά η επέμβαση, κρίσιμες οι επόμενες 2-3 μέρες»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η επιθυμία της οικογένειας της άτυχης Έμμας να «δώσει ζωή με τη ζωή της», ξεκίνησε να πραγματοποιείται με τη λήψη των οργάνων της από τα νοσοκομεία που έχουν αναλάβει τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Από το μεσημέρι της Τρίτης, μάλιστα, η καρδιά της άτυχης κοπέλας «χτυπάει» ήδη στον οργανισμό μιας νέας γυναίκας, ηλικίας περίπου 40 ετών, και μητέρας ενός παιδιού με την επέμβαση να πραγματοποιείται επιτυχώς στο «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο».

Οι γιατροί που ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν την πολύ δύσκολη επέμβαση, μίλησαν μετά την ολοκλήρωσή της. «Το μόσχευμα έφτασε τα ξημερώματα, λέει ο καρδιοχειρουργός Νεκτάριος Κογεράκης (επάνω). Δεχτήκαμε μια προσφορά από νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Πήγαν συνάδελφοι και αξιολόγησαν το μόσχευμα, θεώρησαν πως ήταν καλό και προχώρησαν στη λήψη του. Η άφιξη του μοσχέυματος έγινε νωρίς το πρωί και η μεταμόσχευση τελείωσε πρερίπου στις 14:00. Αυτή τη στιγμή, η ασθενής είναι στην εντατική και όπως σε κάθε μεταμόσχευση, οι πρώτες ώρες είναι κρίσιμες» δήλωσε ο ένας εκ των δυο γιατρών που ενημέρωσαν για το χειρουργείο.

Ο καρδιοχειρουργός Θεμιστοκλής Χαμογεωργάκης έδωσε λεπτομέρειες για τη γυναίκα που έλαβε το μόσχευμα, «μια νέα γυναίκα γύρω στα 40. Είχε καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου, υποστηριζόταν με δυο μηχανήματα και έπρεπε να μεταμοσχευθεί. Έγινε η επέμβαση, τεχνικά πήγε άρτια. Έχει μια δυσπραγία η δεξιά κοιλία και υποστηρίζεται με μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας. Ευελπιστώ πως σε 2-3 μέρες θα μπορεί να βγει, είμαι αισιόδοξος».

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην ενημέρωση που έλαβε η ασθενής για την εύρεση μοσχεύματος και ποιες ήταν οι πρώτες της αντιδράσεις. «Έχουμε συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθούμε, μιλάμε και εμείς, στον ασθενή αλλά η πρώτη ενημέρωση γίνεται από τους συντονιστές. Φαντάζομαι πως αντέδρασε πολύ χαρούμενα. Εγώ την είδα, όταν βρισκόταν ήδη στο χειρουργείο και ήταν ναρκωμένη. Αυτά που λέω σε εσάς, τα είπαμε στους συγγενέις, ελπίζω πως θα πάνε καλά τα πράγματα τις επόμενες 2-3 μέρες».

Από εκεί και πέρα,  το ήπαρ της κοπέλας θα λάβει άνδρας που, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ήταν για αρκετό καιρό στη σχετική λίστα στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι οι κερατοειδείς χιτώνες της 21χρονης αφαιρέθηκαν από οφθαλμιάτρους του νοσοκομείου Παπαγεωργίου και θα μεταφερθούν στην Τράπεζα Οφθαλμών του ΑΧΕΠΑ, όπου θα εξεταστεί σε ποιους ασθενείς θα μεταμοσχευθούν καθώς υπάρχει περιθώριο μέχρι και 15 ημερών για τη μεταμόσχευσή τους.

Για τους νεφρούς διεξάγονται ειδικά τεστ για να βρεθούν οι συμβατοί λήπτες. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ για τους νεφρούς τα τεστ διεξάγονται στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης με πληροφορίες να αναφέρουν ότι εκεί βρέθηκε συμβατός δότης αλλά αναμένονται τα οριστικά αποτελέσματα νωρίς σήμερα, Τρίτη, το απόγευμα.
φοιτήτριας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κρίθηκαν ακατάλληλοι για μεταμόσχευση

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση