HomeΚΡΗΤΗΕπεκτείνουν τη συνεργασία τους στην Κρήτη Grid Telecom και Lamda Hellix

Επεκτείνουν τη συνεργασία τους στην Κρήτη Grid Telecom και Lamda Hellix

Οι δύο εταιρείες, που συνεργάζονται ήδη για τα Data Centers της Lamda Hellix στην Αθήνα, υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης που επεκτείνει τη στρατηγική συνεργασία τους και στο Data Center του Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Grid Telecom, θυγατρική εταιρεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και η Lamda Hellix, θυγατρική εταιρεία της Digital Realty, ανακοινώνουν την επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας τους στην Κρήτη συντονίζοντας τις επενδύσεις τους που στοχεύουν στην εξέλιξη του νησιού σε έναν ισχυρό τηλεπικοινωνιακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας.

Οι δύο εταιρείες έχουν δρομολογήσει μία σειρά επενδύσεων που αφορούν διηπειρωτικά, περιφερειακά και εθνικά υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα που θα προσαιγιαλωθούν στην Κρήτη.

Σε συνέχεια αυτών, η Lamda Hellix ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά της για την ανάπτυξη του πρώτου ουδέτερου Data Center με την ονομασία HER1 στο Ηράκλειο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει αυτά τα καλωδιακά συστήματα και να επιτρέψει τη διασύνδεση μεταξύ τους, καθώς και με άλλα τηλεπικοινωνιακά συστήματα.1484408-grid_930

To νέο Data Center αποτελεί σημαντικό μέρος της ολοκληρωμένης μεσογειακής στρατηγικής της Digital Realty, παράλληλα με τη λειτουργία των υφιστάμενων κέντρων στη Μασσαλία και την Αθήνα και άλλων υπό ανάπτυξη στη Βαρκελώνη και το Ισραήλ. Το HER1 αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 μεγαβάτ (MW) εγκατεστημένου φορτίου πληροφορικής, με την πρώτη φάση να προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Θα αναπτυχθεί εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου, ως βέλτιστη τοποθεσία με υπάρχουσες τηλεπικοινωνιακές υποδομές που μπορούν να διευκολύνουν τη συνδεσιμότητα με υφιστάμενα χερσαία και υποθαλάσσια δίκτυα. Λόγω της εγγύτητας με την ακτή, θα χρησιμεύει επίσης ως καλωδιακός σταθμός για την προσαιγιάλωση υποθαλάσσιων συστημάτων στην περιοχή Ηρακλείου.

Η λειτουργία ενός υψηλής ποιότητας, ουδέτερου Data Center αυτού του μεγέθους στην Κρήτη έχει τεράστια σημασία για εταιρείες ή κοινοπραξίες που αναπτύσσουν υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα στο νησί, καθώς διευκολύνει την αποτελεσματική διασύνδεση με τους πελάτες και τους συνεργάτες τους.

Η Grid Telecom προσφέρει ήδη πολλαπλή οπτική διασυνδεσιμότητα μεταξύ Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και καθιέρωση της Κρήτης ως στρατηγικού κόμβου διασύνδεσης στην ευρύτερη περιοχή Βαλκανίων – Μεσογείου, έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ προσθέτει χωρητικότητα εκατοντάδων terabytes (TBps), μέσω των υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων MINOAS East-West και APOLLO East-West, παρέχοντας τέσσερις γεωγραφικά εναλλακτικές διαδρομές προς την ηπειρωτική Ελλάδα με 96 ζεύγη οπτικών ινών συνολικά.

Επιπλέον, η Grid Telecom ανακοίνωσε τα σχέδια της να αναπτύξει έναν καλωδιακό σταθμό ανοικτής πρόσβασης στη νότια πλευρά της Κρήτης, που θα λειτουργεί ως σημείο υποδοχής νέων υποθαλάσσιων συστημάτων που διασχίζουν την Ανατολική Μεσόγειο και θα προσφέρει υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης σε επίπεδο υποδομών και επιχειρησιακών εφαρμογών.

Στο πλαίσιο του έργου, η Grid Telecom θα παρέχει συνδεσιμότητα χαμηλής καθυστέρησης μετάδοσης δεδομένων και υψηλής αξιοπιστίας, μέσω εναλλακτικών οδεύσεων οπτικών ινών, με υφιστάμενα και νέα Data Centers στην Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες, αξιοποιώντας τις δυνατότητές της ως ουδέτερος περιφερειακός κόμβος δεδομένων.

Αξιοποιώντας τη δικτυακή υποδομή της σε Ιταλία, Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη, η Grid Telecom έχει αναπτύξει επίσης ένα υπερσύγχρονο οπτικό δίκτυο DWDM, παρέχοντας υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων, καθώς και συνεγκατάστασης σε προστατευόμενες υποδομές υποσταθμών του ΑΔΜΗΕ σε όλη την Ελλάδα.

Οι επενδύσεις της Lamda Hellix και της Grid Telecom είναι σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματικές.

Για το λόγο αυτό, οι δύο εταιρείες, που συνεργάζονται ήδη για τα Data Centers της Lamda Hellix στην Αθήνα, υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης που επεκτείνει τη στρατηγική συνεργασία τους και στο Data Center του Ηρακλείου, όπου και η Grid Telecom σκοπεύει να εγκαταστήσει ένα σημείο παρουσίας (Point of Presence) υψηλής χωρητικότητας.

«Το όραμά μας ήταν πάντα να προωθήσουμε την Ελλάδα ως περιφερειακό κόμβο και τηλεπικοινωνιακή πύλη μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, Β. Αφρικής και Ασίας. Τα τελευταία χρόνια εργαστήκαμε σκληρά για την επίτευξη αυτού του στόχου, σε στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία, τους διαχειριστές υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων και τους πελάτες μας. Σήμερα, βλέπουμε το όνειρό μας να γίνεται πραγματικότητα.

Το Data Center Ηρακλείου θα λειτουργήσει ως καταλύτης που θα αναβαθμίσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής. Σε αυτό το ταξίδι, η συνεργασία μας με τη Grid Telecom είναι κομβικής σημασίας, καθώς οι επενδύσεις της προσθέτουν αξία σε αυτές των μεγάλων διηπειρωτικών υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων που προσαιγιαλώνονται στην Ελλάδα, καθώς και στις δικές μας επενδύσεις στην Κρήτη και την Αθήνα», δήλωσε ο Απόστολος Κάκκος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Hellix.

«Η Grid Telecom ενισχύει διαρκώς τη θέση της ως ένας από τους σημαντικότερους ουδέτερους κόμβους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά, προσφέροντας νέους τηλεπικοινωνιακούς διαδρόμους υψηλής χωρητικότητας και αξιοπιστίας και αναπτύσσοντας υπερσύγχρονες ψηφιακές υποδομές στρατηγικής σημασίας στην Κρήτη.

Η συνεργασία της Grid Telecom με τους διαχειριστές υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων θα παρέχει συνδεσιμότητα στην αιχμή της τεχνολογίας με ανοικτή πρόσβαση και διεθνή εμβέλεια μέχρι τα Βαλκάνια, την Ιταλία και άλλους προορισμούς στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Τα ουδέτερα Data Centers και οι καλωδιακοί σταθμοί ανοικτής πρόσβασης δημιουργούν ισχυρές συνέργειες και προσθέτουν αξία, γι’ αυτό και εκτιμούμε ιδιαίτερα τη στρατηγική συνεργασία μας με τη Lamda Hellix και την επεκτείνουμε, ώστε να καλύπτει και την αναδυόμενη αγορά της Κρήτης», δήλωσε ο Γιώργος Ψυρρής, Διευθυντής της Grid Telecom.

Διαφήμιση
Διαφήμιση