HomeHL-LifestyleΒολές της Αντζελίνα Τζολί κατά των κυβερνήσεων: Αδρανείς στο πρόβλημα της σεξουαλικής βίας εν καιρώ πολέμου

Βολές της Αντζελίνα Τζολί κατά των κυβερνήσεων: Αδρανείς στο πρόβλημα της σεξουαλικής βίας εν καιρώ πολέμου

Άστραψε και βρόντηξε η διάσημη σταρ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί, κατέκρινε την έλλειψη προόδου στην αποτροπή των δραστών από το να χρησιμοποιήσουν τον βιασμό ως όπλο πολέμου και για την αποτυχία να καλυφθούν οι ανάγκες των επιζώντων.

Η Αντζελίνα Τζολί αποδοκίμασε την έλλειψη δράσης από τις κυβερνήσεις για την υποστήριξη των επιζώντων βιασμού εν καιρώ πολέμου ως «βαθιά οδυνηρή και απογοητευτική».

Η ηθοποιός και ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία ξεκίνησε την Πρωτοβουλία για την Πρόληψη της Σεξουαλικής Βίας σε Συγκρούσεις (PSVI) με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Γουίλιαμ Χέιγκ, το 2012, είπε ότι δεν υπήρξε αρκετή πρόοδος όσον αφορά την προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη, στην προτεραιοποίηση των αναγκών των επιχώντων ή στον τερματισμό της ατιμωρησίας.

Τζολί: Υπήρξε κάποια πρόοδος αλλά όχι αρκετή

Γράφοντας στον Guardian σήμερα, η Αντζελίνα Τζολί τόνισε: «Υπήρξε κάποια πρόοδος… αλλά όχι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των επιζώντων ή για να αποτρέψει τους δράστες από το να χρησιμοποιήσουν τον βιασμό ως όπλο πολέμου σχεδόν σε κάθε νέα σύγκρουση της προηγούμενης δεκαετίας.

«Παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις, δεν έχουμε δει σημαντική, διαρκή δράση σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό είναι βαθιά οδυνηρό και απογοητευτικό», συμπλήρωσε η δημοφιλής ηθοποιός, γνωστή για τη φιλανθρωπική της δράση.

Καθώς η βρετανική κυβέρνηση γιορτάζει τη 10η επέτειο της PSVI με ένα συνέδριο στο Λονδίνο, η Τζολί συνέχισε: «Συναντάμε και συζητάμε αυτές τις φρικαλεότητες και συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθούν ποτέ. Υποσχόμαστε να τραβήξουμε -και να διατηρήσουμε- αυτή τη γραμμή».

Τζολί: Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος βέτο

«Αλλά όταν πρόκειται για δύσκολες επιλογές για το πώς θα εφαρμόσουμε αυτές τις υποσχέσεις, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα ξανά και ξανά. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος βέτο, όπως στην περίπτωση της Συρίας», πρόσθεσε η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ και κατέληξε:

«Ερχόμαστε αντιμέτωποι με οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που τίθενται σε προτεραιότητα, διαχειριζόμενα ορισμένες συγκρούσεις ως πιο σημαντικές από άλλες. Και αντιμετωπίζουμε έλλειψη πολιτικής βούλησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν υποβαθμίσει τη σημασία των προσπαθειών για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας στην εμπόλεμη ζώνη, παρά την άμεση σύνδεση με τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Στη διήμερη σύνοδο κορυφής της PSVI, που ξεκινά τη Δευτέρα αναμένεται να παραστούν υπουργοί και εκπρόσωποι από 70 χώρες.

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση