HomeHL-GreeceΣταύρος Κατσανέβας: Έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος Έλληνας

Σταύρος Κατσανέβας: Έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος Έλληνας

Απεβίωσε σε ηλικία 69 ετών ο καθηγητής Φυσικής Σταύρος Κατσανέβας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σήμερα σε ηλικία 69 ετών, αντιμετωπίζοντας χρόνια προβλήματα υγείας, απεβίωσε ο καθηγητής Φυσικής Σταύρος Κατσανέβας. Ήταν διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Βαρύτητας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris 7.

Το σημαντικό του έργο αποτυπώνεται στο πλούσιο βιογραφικό του. Ο ίδιος ακούραστος εργάτης της επιστήμης του αλλά και πολιτικό ον παρακολουθούσε πάντα τις ακαδημαϊκές, επιστημονικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, εκτός από τις επιστημονικές του θέσεις, είχε εκλεγεί μέλος του πρώτου Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ ήταν μέλος του think tank του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Στη χώρα βλέπουμε την απαξίωση της πολιτικής, διότι κάθε πολιτικός έρχεται στο προσκήνιο νομίζοντας ότι διαθέτει τη δική του λύση για τα προβλήματα» τόνιζε στην «Κ» στις 11 Μαίου του 2014 ο Σταύρος Κατσανέβας.

«Η πόλωση εκμηδενίζει τις λύσεις. Και η πόλωση επιβάλλεται μόνιμα στην ελληνική πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να μη λύνονται τα προβλήματα. Είναι μια στρέβλωση, μια αρρώστια» έλεγε στην ίδια συνέντευξη στην «Κ». Η ίδια παθογένεια παρατηρείται και στα πανεπιστήμια. «Κάποτε το πανεπιστήμιο έφτιαχνε στελέχη για την πολιτική πράξη στη χώρα. Αυτό μέχρι τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, από τη δεκαετία του ’80 σταματά. Εκτοτε  τα κόμματα βλέπουν το πανεπιστήμιο σαν εργοστάσιο παραγωγής οπαδών για να μην πω αφισοκολλητών» πρόσθετε.

Ο Σταύρος Κατσανέβας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Το 1975 αποφοίτησε από το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 1979 έλαβε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Orsay. Το  1982 εξελέγη λέκτορας και μετέπειτα επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1996 εξελέγη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λιόν. Το 2000 του απονεμήθηκε Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τις εργασίες του στην υπερσυμμετρία, το 2002 έγινε υποδιευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων (IN2P3) του CNRS, υπεύθυνος για την Αστροσωματιδιακή Φυσική σε εθνικό επίπεδο. Το 2004 εκλέχθηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων, Denis Diderot, το 2006 Συντονιστής του Δικτύου Οργανισμών Ερευνας (ΕRANET) Αστροσωματιδιακής Φυσικής ASPERA, το 2012 παρασημοφορήθηκε Chevalier de l’Ordre National du Mérite, το 2014 ανέλαβε διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροσωματιδιακής Φυσικής και Κοσμολογίας (CNRS, Παν. Παρισίων Denis Diderot, CEA, Observatoire de Paris).

 

 

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση