HomeHL-CultureΔραματοποιημένη παράσταση με βιωματικές αφηγήσεις γυναικών και Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών

Δραματοποιημένη παράσταση με βιωματικές αφηγήσεις γυναικών και Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών

Οι προσεχείς εκδηλώσεις Κοινωνικής Υπηρεσίας _ Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μια θεατρική παράσταση και ένα Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών προς τα Παιδιά, ολοκληρώνεται ο κύκλος δράσεων που διοργανώνει η Επιτροπή Ισότητας και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρεθύμνης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών που εορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου κάθε χρόνου.

Ειδικότερα την προσεχή Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022,   στο Σπίτι του Πολιτισμού, από τις 7.00μμ έως τις 8.00μμ θα πραγματοποιηθεί θεατρική παράσταση, με τίτλο «Γυναίκες που έγιναν ένα με την γη».

Η παράσταση περιλαμβάνει επτά λαϊκές αφηγήσεις γυναικών της Ηπείρου και αναφέρονται κυρίως στην περίοδο του 1940. Γυναίκες της γης, σημαδεμένες από τα στοιχεία της φύσης, την ανέχεια, τον πόλεμο, τον εμφύλιο, την ξενιτιά και την σκληρότητα των αντρών, μοιράζονται μαζί μας με λόγο απέριττο και αυθεντικό, με αξιοπρέπεια και πίστη για τη ζωή και κυρίως χωρίς εμπάθεια και μίσος, τις εμπειρίες της ζωής τους.  Η αφήγησή τους   μας παρέχει πολύτιμα στοιχεία για την πολυκύμαντη ιστορία της Ελλάδας του περασμένου αιώνα.

Την καταγραφή έχει κάνει η συγγραφέας Γεωργία Σκοπούλη. Ερμηνεύει η Μαρινέλλα Βλαχάκη, τη σκηνοθεσία  Βίντεο υπογράφουν οι  Θοδωρής Παπαδουλάκης  και Γιάννης Κρητικός ενώ τη διασκευή των δημοτικών τραγουδιών έκανε ο  Λεωνίδας Μαριδάκης

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Κέντρου Συμβουλευτικής, της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Ρεθύμνου και την Περιφερειακή Επιτροπή των Φύλων Κρήτης (ΠΕΠΙΣ) . Μετά το πέρας της θα αναπτυχθεί διάλογος με δυνατότητα η συμμετοχής όλων των παριστάμενων.

Την Κυριακή  4 Δεκεμβρίου 2022, από τις 11.00 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι (13.00),  στο Σπίτι του Πολιτισμού,  θα υλοποιηθεί Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών που απευθύνεται σε  όλους τους πολίτες και αφορά την παροχή Πρώτων Βοηθειών στα παιδιά, θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον για τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό.

Συνιστά κοινή παραδοχή πως η  εξάλειψη της βίας που έλκεται από τις διακρίσεις με βάση το φύλο, προϋποθέτει, μεταξύ άλλων την αλλαγή νοοτροπίας, την αποδόμηση στερεοτύπων, την εκπαίδευση στη βάση της ισότητας, της αναγνώρισης  και του σεβασμού  των δικαιωμάτων  κάθε ατόμου ανεξαρτήτως φύλου.

Ενταγμένες σε αυτό το  πνεύμα και εστιασμένες στο συγκεκριμένο στόχο είναι οι πρωτοβουλίες του Δήμου Ρεθύμνης και  των δομών της Κοινωνικής του Υπηρεσίας και εν προκειμένω του Κέντρο Συμβουλευτικής.  Η  ενσυνείδητη και  ενεργή συνδρομή των συμπολιτών,   είναι σημαντική και απαραίτητη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση