HomeHL-WorldΠόλεμος στην Ουκρανία: «Ομίχλη» γύρω από τον θάνατο του Λευκορώσου ΥΠΕΞ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ομίχλη» γύρω από τον θάνατο του Λευκορώσου ΥΠΕΞ

Η χρονική συγκυρία της κατάληξης του «υγιούς» διπλωμάτη πυροδότησε πλήθος σενάρια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χωρίς ηλεκτρικό, νερό και θέρμανση εξακολουθούν να παραμένουν εκατομμύρια πολίτες στην Ουκρανία κι ενώ το πρώτο χιόνι της χρονιάς κάλυψε το Κίεβο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, επιδεινώνοντας τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης του ουκρανικού λαού.

Τις στιγμές που οι πρώτες νιφάδες κάλυπταν την ουκρανική πρωτεύουσα, ένα πέπλο μυστηρίου κάλυπτε τον ξαφνικό θάνατο του 64 ετών, Βλαντιμίρ Μακέι, Υπουργού Εξωτερικών της Λευκορωσίας επί δεκαετία και πρώην μυστικού πράκτορα. Ο θάνατός του υπήρξε αναπάντεχος, καθώς ο Λευκορώσος Υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίστηκε ως «υγιής», πολλαπλασιάζοντας εξ’ αυτού τα σενάρια και τις θεωρίες συνωμοσίας αναφορικά με τις πραγματικές αιτίες της κατάληξής του.

Αναζητώντας μια απάντηση για το αιφνίδιο της απώλειάς του, πληροφορίες και υποθέσεις που κατέκλυσαν τα ψηφιακά δίκτυα υπογραμμίζουν τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, δηλαδή το φευγιό του μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον απεσταλμένο του Πάπα και ενόψει της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησής του με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Μίνσκ.

Μυστικό σχέδιο

Οι ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν τον Μακέι να συζητούσε ένα μυστικό σχέδιο ειρήνης για τον τερματισμό του πολέμου με τον «αγγελιοφόρο» της Αγίας Έδρας, Ante Jozić εξάπτοντας ακόμη περισσότερο την περιέργεια των πολιτών για τον πραγματικό ρόλο του. Ο 64χρονος Υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας θεωρείτο ο φυσικός διάδοχος του Προέδρου της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αν και ο τελευταίος έβλεπε ανταγωνιστικά τη δραστηριότητα του πολιτικού υφισταμένου του, κυρίως γιατί ο Μακέι είχε καταφέρει να αναδειχθεί ως ο μοναδικός αξιόπιστος συνομιλητής της Δύσης εκ μέρους της κυβέρνησης της Λευκορωσίας, ακολουθώντας μια αυτόνομη εξωτερική πολιτική παρά τον εναγκαλισμό Πούτιν – Λουκασένκο, με θέα το θέατρο του πολέμου στην Ουκρανία.

Αντίδραση στην είδηση του θανάτου του υπήρξε και από πλευράς του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η εκπρόσωπός του οποίου δήλωσε ότι η Ρωσία είναι «σοκαρισμένη» με τον θάνατό του. Ωστόσο, το φιλοπολεμικό ρωσικό κανάλι «Telegram Mardan» σχολίασε πως «παράξενος θάνατος. Πάνω στην ώρα. Μόλις χθες συζήτησε ένα σχέδιο ειρήνης με τον απεσταλμένο του Πάπα», καθώς ο Μακέι αποτέλεσε το κύριο κανάλι επικοινωνίας της χώρας του με τις δυτικές δυνάμεις.

Έχοντας εκπαιδευθεί στη σοβιετική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU, ο Μακέι είχε αποκτήσει τη φύση του φιλελεύθερου. Παράλληλα, είχε οικοδομήσει στέρεες σχέσεις με την αυστριακή υπηρεσία πληροφοριών και τις αυστριακές ελίτ, εκτελώντας συχνά «λεπτές αποστολές» για το Κρεμλίνο, αν και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δεν έχει αναγνωρίσει τις «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, πυροδοτώντας οργή στη Μόσχα.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις αναφορές για το θάνατο του επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Από μέρους του, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, εξέφρασε δημόσια τα συλλυπητήριά του, μολονότι πληροφορίες τον ήθελαν να φοβάται την αντικατάστασή του από τη Δύση μέσω του Μακέι, ώστε να αποδυναμωθεί η στρατηγική συμμαχία του με τη Ρωσία.

Εκτός από τον πόλεμο των μυστικών υπηρεσιών και των πληροφοριών, εξακολουθεί να μαίνεται με σφοδρότητα και ο υβριδικός πόλεμος της Μόσχας, καθώς τα στοιχεία των ουκρανικών αρχών συντείνουν στο ότι επίκειται νέο κύμα σφοδρότατων αεροπορικών βομβαρδισμών πολιτικών στόχων και αυτήν την εβδομάδα, προκαλώντας αγανάκτηση και οργή, αφού τα χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές και αμάχους έχουν υπερβεί συνολικά τις 32.000, από την αρχή του πολέμου.

Την ίδια ώρα, «τις τελευταίες εβδομάδες λαμβάνουμε ουσιαστικά πληροφορίες ότι εμφανίστηκαν σημάδια ότι πιθανώς ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το (εργοστάσιο της Ζαπορίζια)», δήλωσε ο Πέτρο Κοτίν, επικεφαλής της Energoatom, με τους περισσότερους αναλυτές να συνηγορούν ότι το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης δεν αποκλείεται να υπαχθεί στον έλεγχο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Είναι σαν, ξέρετε, να μαζεύουν βαλίτσες και να κλέβουν ό,τι βρουν» ανέφεραν χαρακτηριστικά χθες πολλά ΜΜΕ στην Ουκρανία για την παρουσία των ρωσικών δυνάμεων στο εργοστάσιο, θέλοντας να καταδείξουν την προετοιμασία εξόδου τους.

Σημειωτέον ότι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε συνδυασμό με το δριμύ ψύχος ωθούν ολοένα και παλιότερους κατοίκους να εγκαταλείψουν ακόμη και τη Χερσώνα, η απελευθέρωση της οποίας έλαβε διεθνείς διαστάσεις, αποκαλύπτοντας τις μεγάλες αδυναμίες του ρωσικού στρατού να πετύχει ένα συντριπτικό χτύπημα κατά των Ουκρανών, 10 μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Δεδομένου του αδιεξόδου, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο επανήλθε χθες, ζητώντας από την Ουκρανία να καθίσει στο τραπέζι και να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία «χωρίς προϋποθέσεις». Κατά τον Λουκασένκο, ακραιφνή «δορυφόρο» των θέσεων της Μόσχας, το Κίεβο κάνει «λάθος» βάζοντας προϋποθέσεις για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αφού, όπως υποστηρίζει, τέτοιες προϋποθέσεις δεν επιτρέπουν την έναρξη διαπραγματεύσεων. «Το λάθος των Ουκρανών, του (προέδρου) Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είναι ότι παραβιάζει τις κλασικές αρχές της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ειδικά όταν μιλάμε με τη γιγάντια Ρωσία. Λοιπόν, δεν μπορείς να βάλεις όρους εκ των προτέρων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λουκασένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη ρωσική κρατική τηλεόραση. Και πρόσθεσε: «Καθίστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και βάλτε όλους τους όρους εκεί. Και η δεύτερη αρχή είναι κλασική – οι συμβιβασμοί».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Μόσχα χρησιμοποιεί συστηματικά το Μίνσκ ως αφετηρία για την επιτυχία της εισβολής της κατά της Ουκρανίας. Ήδη, από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατεύθυνε στρατεύματα στην Ουκρανία, μέσω των συνόρων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Επιπλέον, η Λευκορωσία αποτέλεσε εφαλτήριο για πολλές από τις αεροπορικές επιχειρήσεις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέχθηκαν από αεροπλάνα παρακολούθησης του ΝΑΤΟ. Σηκώνοντας το γάντι, «είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με έναν άλλο πρόεδρο της Ρωσίας», είχε δηλώσει ο Ουκρανός Πρόεδρος τον προηγούμενο μήνα, αποκρούοντας την όποια σχετική πίεση. Ακόμη, ωστόσο, και αν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι συμβούλευσαν τον τελευταίο καιρό το Κίεβο να εμφανίζεται ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις, πρόθεση της Ουάσιγκτον δεν είναι να «σπρώξει» αναγκαστικά την Ουκρανία στο τραπέζι των συζητήσεων, καθιστώντας το ζήτημα των όποιων διαπραγματεύσεων αμιγώς ουκρανικό.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση