HomeCity GuideΤο Θεατρικό Αναλόγιο «Γυναίκες που γιναν ένα με τη Γη» στα Χανιά, Ρέθυμνο και Αγ. Νικόλαο

Το Θεατρικό Αναλόγιο «Γυναίκες που γιναν ένα με τη Γη» στα Χανιά, Ρέθυμνο και Αγ. Νικόλαο

Δείτε πότε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Κρήτης (Π.ΕΠ.Ι.Σ.) και το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο της Εκστρατείας «16 ημέρες Δράσεις για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας

κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών-25 Νοεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου 2022»  παρουσιάζουν το Θεατρικό Αναλόγιο «Γυναίκες που γιναν ένα με τη Γη» με την Μαρινέλλα Βλαχάκη.

Η παράσταση είχε ανέβει για πρώτη φορά πριν αρκετά χρόνια και είχε αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό.

Στην μικρή του περιοδεία το Θεατρικό Αναλόγιο θα παρουσιαστεί:

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, ώρα 6.00 μ.μ.,  στο Μάλεμε του Δήμου Πλατανιά Χανίων

Την Πέμπτη  1 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 7.00 μ.μ., στο «Σπίτι του Πολιτισμού», στο Ρέθυμνο

και

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 6.00 μ.μ., στην Κριτσά , στον Άγιο Νικόλαο.

Η παράσταση αποτελείται από επτά λαϊκές αφηγήσεις γυναικών της Ηπείρου και αναφέρονται κυρίως στην περίοδο του 1940.  Την καταγραφή έχει κάνει η συγγραφέας Γεωργία Σκοπούλη. Γυναίκες της γης, σημαδεμένες από τα στοιχεία της φύσης, την ανέχεια, τον πόλεμο, τον εμφύλιο την ξενιτιά και την απίστευτη σκληρότητα των αντρών. Μας μιλάνε για τη ζωή τους με λόγο απέριττο, αληθινό, για μια άλλη Ελλάδα που σχεδόν έχουμε ξεχάσει. Οι αγράμματες  αυτές γυναίκες, μας μεταφέρουν το βίωμά τους με αξιοπρέπεια και πίστη για τη ζωή και  κυρίως χωρίς εμπάθεια και μίσος. Αυτές οι γυναίκες έκαναν την πολύπαθη ζωή τους τραγούδι και η γνωριμία μας μαζί τους, μας αφήνει εν τέλει ένα αίσθημα αισιοδοξία!

Video παράστασης: Θοδωρής Παπαδουλάκης – Γιάννης Κρητικός

Θεατρική προσαρμογή κειμένων – ερμηνεία: Μαρινέλλα Βλαχάκη

Διασκευή δημοτικών τραγουδιών: Λεωνίδας Μαριδάκης

Τραγούδι: Λεωνίδας Μαριδάκης, Δανάη Μπότικ

Φωτογραφίες: Φωτογραφικό αρχείο Μουσείου Μπενάκη

Παραγωγή : Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης

Σημειώνουμε ότι η  25η Νοεμβρίου θεσπίστηκε το 2000 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών», με σκοπό την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των κυβερνήσεων, των διεθνών οργανισμών, των κοινωνικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών και την συνένωση των δυνάμεων για το σχεδιασμό δράσεων και την ανάληψη πολιτικών για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Κρήτης, η Π.ΕΠ.Ι.Σ Κρήτης και το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας πραγματοποιούν μια σειρά από εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε όλη την Κρήτη για 16 ημέρες με αφετηρία την 25η Νοεμβρίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση