HomeΚΡΗΤΗΎμνοι της El Mundo για τους “Πρώτους θαλασσοπόρους” που ήρθαν στην Κρήτη

Ύμνοι της El Mundo για τους “Πρώτους θαλασσοπόρους” που ήρθαν στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τους Βάσκο ντε Γκάμα και Χριστόφορο Κολόμβο παρομοιάζει η ισπανική εφημερίδα «El Mundo», στο εκτενές ρεπορτάζ της που φέρει τον τίτλο «Ταξιδεύοντας όπως στην παλαιολιθική εποχή», τους «Πρώτους Θαλασσοπόρους» (First Mariners), οι οποίοι πραγματοποίησαν έπειτα από 127.000 και πλέον χρόνια το πρώτο εν πλω ταξίδι του ανθρώπου πάνω σε μια σχεδία από τα Κύθηρα μέχρι την Κρήτη (δείτε εδώ).

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του εμπνευστή του εγχειρήματος του ιστορικού Μπόμπ Χόμπαν οποίος μαζί με τους οκτώ συντρόφους του, ολοκλήρωσε το 103 χιλιομέτρων ταξίδι του πάνω στη σχεδία μήκους 11 μέτρων και πλάτους 2,8 μέτρων, μέσα σε 47 ώρες.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η ξύλινη σχεδία συνοδευόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της από τρία επιβλέπονται σκάφη. «Αποδείξαμε πως ο άνθρωπος ήταν απολύτως ικανός και στην αρχαιότητα να κατασκευάσει ένα πλοίο και να το χρησιμοποιήσει για να διασχίσει με ασφάλεια μία υπολογίσιμη απόσταση μεταξύ δύο στεριών. Για την κατασκευή του πλοίου χρησιμοποιήσαμε αποκλειστικά και μόνο πέτρινα εργαλεία και φυσικά υλικά (όπως στην παλαιολιθική εποχή)» δήλωσε ο βρετανός ιστορικός στην ισπανική εφημερίδα.

Οπως επισημαίνει η «El Mundo», αν και δεν επρόκειτο για ένα ταξίδι γεμάτο δυσκολίες με δεδομένο ότι η σχεδία συνοδευόταν από σκάφη διά παν ενδεχόμενο, ωστόσο «το πέρασμα μεταξύ της Κρήτης και των Αντικυθήρων είναι τιτάνιο». Από την πλευρά του, ο Μπομπ Χόμπμαν εξηγεί ότι η κίνηση της σχεδίας επηρεάζεται από τα μεγάλα κύματα τα οποία κάνουν το πρωτόγονο σκάφος να στροβιλίζεται. Αλλωστε, υπενθυμίζει, ότι «πρόκειται για τη ζώνη που χωρίζει τη Μεσόγειο από τη Δύση».

Η άλλη δυσκολία του ταξιδιού έγκειται στο πλήρωμα, το οποίο, όπως εξηγεί ο καθηγητής ιστορίας, «πρέπει να εκτελεί απαιτητικές κινήσεις όπως έκαναν οι αρχαίοι, που ήταν πολύ πιο γεροδεμένοι, σε καλύτερη φυσική κατάσταση και κατά συνέπεια πιο δυνατοί».

«Ηταν μια αποκάλυψη για εμένα. Με έκανε να συνειδητοποιήσω πόση αποφασιστικότητα και επιμονή είχαν οι πρόγονοί μας, που μας έφτασαν εδώ που είμαστε τώρα. Είχαν μια εκπληκτική δύναμη ώστε να αποφασίσουν μια μέρα να ξεκινήσουν ένα ταξίδι στη θάλασσα χωρίς να ξέρουν αν θα πετύχει» λέει στην ισπανική εφημερίδα ο Rose Ridgeway, μέλος του πληρώματος.

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ της, η «El Mundo» με τη βοήθεια του βρετανού ιστορικού κάνει μια αναφορά στη ναυτική ιστορία της Ελλάδας και συγκεκριμένα της Κρήτης, των Κυθήρων και των Αντικυθήρων, αλλά και της Κύπρου στην οποία τονίζεται η μεγαλειότητα των ανθρώπων της παλαιολιθικής εποχής με την οποία με πενιχρά μέσα είχαν δημιουργήσει ολόκληρους στόλους.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση