HomeΚΟΣΜΟΣΣυνάντηση Ακάρ με Αμερικανό πρέσβη

Συνάντηση Ακάρ με Αμερικανό πρέσβη

Τι απαντά η Ελλάδα στην επικείμενη έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα, είχε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, όπου σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, συζητήθηκαν τα πολλά ανοιχτά μέτωπα σε θέματα άμυνας μεταξύ των δύο χωρών. Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι βγαίνει στην Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες το πλοίο-γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν», όπως αποκάλυψε ο διευθυντής της Εταιρείας Πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO), Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δηλώνοντας ότι «η χώρα δεν ανέχεται την αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων»

Με μια απλή ανακοίνωση έγινε γνωστό απο την τουρκική πλευρά ότι ο Χουλουσί Ακάρ δέχτηκε στο γραφείο του τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τσεφ Μπλέικ για συνομιλίες. Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες καθώς η συνάντηση ήταν κλειστή για τον Τύπο, ωστόσο δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν μέτωπα άμυνας μεταξύ των δύο χωρών, αφενός το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 και τον εκσυγχρονισμό των ΚΙΤ τους και αφετέρου οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την αμερικανική υποστήριξη προς τους Κούρδους της Συρίας.

Την στάση της Άγκυρας, επέκρινε με δύο απανωτές ανακοινώσεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου επικρίνονται οι δηλώσεις Ακάρ για τους S-400, αλλά και η κλιμάκωση της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, για την οποία οι Αμερικανοί διατυπώνουν πολύ σοβαρές αντιρρήσεις.

Ο Ερντογάν μιλώντας σε δασκάλους δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στον πόλεμο στη Βόρεια Συρία.

Ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, Γενικός Διευθυντής της ΤΡΑΟ μιλώντας στο Turkey Energy Summit, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν (Abdulhamid Han) είναι έτοιμο να βγει ξανά στη Μεσόγειο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποιά ακριβώς περιοχή θα δραστηριοποιηθεί.

«Συνεχίζουμε την εξερεύνηση σε κάθε γωνιά της Γαλάζιας Πατρίδας», είπε.

Όταν ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το Αμπντουλχαμίντ Χαν, επανέλαβε τις θέσεις της Αθήνας δηλώνοντας «η ελληνική αντίδραση θα είναι πάντα σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Η χώρα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως θέλει έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει διάλογο με το παράλογο”

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση