HomeHL-TOPΧανιά: Στο «Σαμαριά» οι 483 μετανάστες – Ανάμεσά τους 137 παιδιά

Χανιά: Στο «Σαμαριά» οι 483 μετανάστες – Ανάμεσά τους 137 παιδιά

Ξυπόλυτοι οι περισσότεροι – Έκκληση για παπούτσια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των μεταναστών που εντοπίστηκαν να πλέουν σε ακυβέρνητο πλοιάριο ανοιχτά της Παλαιόχωρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, πρόκειται για 483 συνολικά μετανάστες οι οποίοι από χθες φιλοξενούνται στο πλοίο «Σαμαριά» που έχει δέσει στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Από τους 483 μετανάστες οι 336 είναι άνδρες, οι 10 γυναίκες ενώ υπάρχουν συνολικά 137 παιδιά (128 αγόρια και 9 κορίτσια).

metanastes

Ξυπόλυτοι οι περισσότεροι – Έκκληση για παπούτσια

Μετά το πέρας της αποβίβασης των μεταναστών πλήθος εθελοντών έσπευσαν να προσφέρουν στους εκατοντάδες ανθρώπους ότι είχαν ανάγκη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ήδη έχει στείλει τρία άτομα προσωπικό καθώς και ένα φορτηγό γεμάτο με σκηνές, sleeping bag και κονσέρβες. Την σίτιση των μεταναστών έχει αναλάβει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ενώ την ίδια ώρα ο Ερυθρός Σταυρός και άλλοι εθελοντές βοηθούν όπου χρειάζεται.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το στέκι μεταναστών στα Χανιά, χθες παραδώσανε κουβέρτες και σκεπάσματα ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη για παπούτσια και κάλτσες καθώς οι περισσότεροι μετανάστες ήταν βρεγμένοι και ξυπόλυτοι.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Υπάρχει τεράστια ανάγκη για παπούτσια νούμερο 40 και πάνω και για κάλτσες».

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τους διακινητές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των λιμενικών αρχών για τον εντοπισμό και την σύλληψη των διακινητών.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι καταθέσεις των 483 ατόμων οι οποίοι και αναμένεται να υποδείξουν ποιοι ήταν εκείνοι που οργάνωσαν αυτό το ταξίδι.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοιάριο αναχώρησε από τις ακτές της Λιβύης και είχε προορισμό την Ιταλία.

Μάλιστα, όταν το πλοίο έδεσε στο λιμάνι της Παλαιόχωρας 350 περίπου μετανάστες αρνήθηκαν να το εγκαταλείψουν λέγοντας πως ήθελαν άμεσα να πάνε στην Ιταλία.

Τελικά, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες στην περιοχή τους ανάγκασαν να αποβιβαστούν από το σαπιοκάραβο και να μεταφερθούν στο πλοίο «Σαμαριά» όπου και φιλοξενούνται.

metanastes-palaioxora3

Το χρονικό

Όλα συνέβησαν το βράδυ της Τρίτης όταν το σάπιο πλοιάριο με τους 483 μετανάστες εξέπεμψε σήμα sos 18 ναυτικά μίλια νότια της Παλαιόχωρας.

Αμέσως στήθηκε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής.

metanastes1

Στο σημείο έσπευσαν περιπολικά και ναυαγοσωστικά σκάφη καθώς και φρεγάτα Πολεμικού Ναυτικού ενώ δεσμεύθηκαν δύο σκάφη και πέντε παραπλέοντα πλοία.

Εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών (έπνεαν ισχυροί άνεμοι) δεν μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλο πλοίο οι μετανάστες με αποτέλεσμα να το ρυμουλκήσουν σετο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση