HomeHL-EconomyEurobank: Σε ποιους θα δοθούν εταιρικά δάνεια 24 δισ. ευρώ

Eurobank: Σε ποιους θα δοθούν εταιρικά δάνεια 24 δισ. ευρώ

Τα ποσά στους πέντε πυλώνες ανάπτυξης που παρουσίασε η Eurobank. Τι είπε ο CEO Φ. Καραβίας για τις συνέπειες της αύξησης των επιτοκίων. Πώς τοποθετήθηκαν Ανδ. Αθανασόπουλος, Κ. Βασιλείου και Γ. Ζανιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις δυσκολίες της επόμενης χρονιάς, στο effect από τις αυξήσεις των επιτοκίων αλλά και στην επενδυτική άνοιξη που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας κατά την παρουσίαση της μελέτης των 5 πυλώνων ανάπτυξης στους οποίους εστιάζει η τράπεζα.

Την ενημέρωση πλαισίωσαν ο πρόεδρος Γ. Ζανιάς και οι δύο αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι Ανδρέας Αθανασόπουλος και Κώστας Βασιλείου ενώ την μελέτη της τράπεζας παρουσίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τάσος Αναστασάτος.

 Επενδύσεις 2023-2025

Η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε ότι την επόμενη 3ετία θα γίνουν επενδύσεις ύψους 32 δισ. ευρώ και οι χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες θα ανέλθουν σε 24 δισ. ευρώ. Η κατανομή των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων είναι η εξής:

  • 5,5 δισ. ευρώ θα δοθούν στις υποδομές, real estate, αστικές αναπλάσεις
  • 4,5 δισ. ευρώ στην ενέργεια/πράσινη μετάβαση
  • 7 δισ. ευρώ στις τηλεπικοινωνίες/ψηφιακή μετάβαση
  • 3 δισ. ευρώ στον τουρισμό/ξενοδοχεία/δομές ευεξίας
  • 4 δισ. ευρώ στην βιομηχανία/αναβάθμιση του παραγωγικού ιστού
 Επιτόκια

«Πάντα υπάρχει διαφορά φάσης για το πραγματικό effect στην οικονομία από την αλλαγή στην νομισματική πολιτική. Συνήθως το χρονικό όριο είναι 18 μήνες», δήλωσε ο κ. Καραβίας και πρόσθεσε: «Επομένως, η πραγματική συνέπεια θα φανεί στην ευρωπαϊκή οικονομία στα τέλη του 2023».

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρουν ανταγωνιστικά επιτόκια, γεγονός που θα λειτουργήσει θετικά και θα αποτρέψει μια βαριά επίπτωση στις επενδύσεις. «Στην Ελλάδα λόγω του RRF κάνουμε το πρόβλημα μικρότερο», τόνισε. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά.

Δημόσιες επενδύσεις

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Κώστας Βασιλείου τόνισε ότι οι δημόσιες επενδύσεις υστερούν των ιδιωτικών και το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο δημόσιο αυτό καθεαυτό, αλλά στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). «Δεν ακολουθούν το επενδυτικό τέμπο και έχουν μείνει πίσω», ανέφερε.

Οι μικρομεσαίες

 Στην μελέτη, η Eurobank αναδεικνύει τους πέντε επιχειρηματικούς πυλώνες ανάπτυξης και σύμφωνα με τη διοίκησή της, οι επενδύσεις από τις μεγάλες εταιρείες προκαλούν θετικό domino effect και στις μικρομεσαίες.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Ανδρέα Αθανασόπουλο «οι μικρές επιχειρήσεις έχουν δανειοδοτηθεί από τις τράπεζες εφέτος με 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ τα έχει χορηγήσει η Eurobank.

Η τράπεζα, σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, έχει χρηματοδοτήσει με ένα ευρύ πλέγμα προϊόντων 47.000 μικρές επιχειρήσεις, καλύπτοντας το 33% της αγοράς.

Σωστή κατεύθυνση

Στην ερώτηση αν το προεκλογικό κλίμα παγώνει τις επενδύσεις, ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Ζανιάς τόνισε ότι «τα πράγματα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και ήδη αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Υπάρχει αβεβαιότητα και αυτό δεν είναι καλό για την οικονομία. Ωστόσο, η οικονομία δεν μπορεί να ανθίσει χωρίς την δημοκρατία».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση