HomeHL1-WorldΠλαφόν στο φυσικό αέριο: Διχασμένη ξανά η Ευρώπη – Σήμερα το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Διχασμένη ξανά η Ευρώπη – Σήμερα το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας

Δυσφορούν η Ελλάδα και άλλα κράτη για την απογοητευτική πρόταση της Κομισιόν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην σκιά της πρότασης της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα ενεργοποιείται στην υψηλή τιμή των 275 ευρώ η μεγαβατώρα, πραγματοποιείται σήμερα το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας με την Ελλάδα να κρατά σαφείς αποστάσεις από την ευρωπαϊκή πρόταση που χαρακτηρίζεται αδύνατον να εφαρμοστεί.

Τα 15 κράτη – μέλη που έχουν υποστηρίξει τον καθορισμό μια ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο μεταξύ των οποίων είναι η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βουλγαρία και η Πολωνία επιδιώκουν να χτίσουν τις απαραίτητες συμμαχίες προκειμένου να αποτρέψουν την ψήφιση του πλαφόν που θεωρείται απογοητευτικό και παράλογο καθώς δεν υποστηρίζει την μείωση του ενεργειακού κόστους που είναι ο στόχος. Απέναντί τους έχουν χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, πως θεωρούν ότι το πλαφόν είναι μέτρο έσχατης ανάγκης που μπορεί να εφαρμοστεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπό εξαιρετικές συνθήκες. Ασφαλώς πιο εύκολη είναι η λήψη αποφάσεων για κοινές αγορές φυσικού αερίου και μέτρα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών που είναι επίσης στα θέματα της σημερινής ατζέντας του Συμβουλίου Υπουργών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας από τις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε χθες πως στόχος πρέπει να είναι ένα πλαφόν μεταξύ 150 και 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην τιμή του φυσικού αερίου. Η Κομισιόν στο σχέδιο που ανακοίνωσε χθες ορίζει το πλαφόν στα 275 ευρώ στην τιμή του Ολλανδικού hub συναλλαγών (TTF), το οποίο όπως αναφέρει θα ενεργοποιείται υπό δύο προϋποθέσεις. Όταν η τιμή του TTF στα συμβόλαια του επόμενου μήνα ξεπερνά την τιμή αυτή για δύο εβδομάδες και αν η διαφορά μεταξύ της τιμής spot στο TTF και της παγκόσμιας τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) υπερβαίνει τα 58 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μάλιστα ο μηχανισμός προβλέπει πως ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής ACER θα παρακολουθεί στενά τις τιμές ώστε να ενεργοποιείται το πλαφόν στα συμβόλαια του επόμενου μήνα.

Oι χώρες θεωρούν ότι σε αυτές τις τιμές, το πλαφόν δεν μπορεί να εφαρμοστεί, όταν σήμερα η τιμή του TTF βρίσκεται στα επίπεδα των 120 ευρώ η μεγαβατώρα. Αναλυτές επισημαίνουν μάλιστα ότι με αυτή την πρόταση η Κομισιόν είναι σαν να επιδιώκει να αγοράσει με πολύ μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με αυτό που μπορεί να αντέξει. Υπενθυμίζεται ότι τις τιμές αυτές είχε προσεγγίσει το φυσικό αέριο τον περασμένο Αύγουστο όταν είχε φτάσει στα ύψη, στα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι προβλέψεις πάντως διεθνών οίκων αναφέρουν ότι οι τιμές μπορεί να ακολουθήσουν ένα νέο ανοδικό ράλι όταν κρυώσει ο καιρός και αυξηθεί η ζήτηση αλλά κυρίως όταν αρχίσουν να περιορίζονται τα αποθέματα φυσικού αερίου και οι αποθήκες θα χρειαστεί να ξαναγεμίσουν.

Υπάρχουν χώρες της ΕΕ όπως η Ιταλία που βάλλουν εναντίον της ατολμίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην λήψη μέτρων την ανάγκασαν να υπογράψει νέα συμβόλαια με διεθνείς προμηθευτές όπως η Αλγερία σε πολύ υψηλές τιμές. Με αυτό το κλίμα μεταξύ των κρατών μελών, θα αποτελέσει μια πραγματικά μεγάλη έκπληξη η λήψη αποφάσεων στην σημερινή σύνοδο των υπουργών ενέργειας, παραπέμποντας σε νέο γύρο διαβουλεύσεων και στο επόμενο συμβούλιο στις 19 Δεκεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα επιδιώξουν ένα νέο έκτακτο συμβούλιο νωρίτερα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση