HomeHL1-GreeceΚιβωτός του κόσμου: Στο μικροσκόπιο οι «γκρίζες ζώνες» στα οικονομικά

Κιβωτός του κόσμου: Στο μικροσκόπιο οι «γκρίζες ζώνες» στα οικονομικά

Παρέλαβε στοιχεία η νέα διοίκηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όλο και περισσότερο σφίγγει ο κλοιός των αρχών γύρω από τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου και την πρεσβύτερα Σταματία Γεωργαντή, καθώς το ιδρυτικό ζεύγος και οι βασικοί διαχειριστές της Κιβωτού του Κόσμου αντιμετωπίζουν την ταυτόχρονη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας και της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Ήδη χθες αστυνομικοί έκαναν την εμφάνισή τους στα γραφεία της Κιβωτού, στην οδό Ζηνοδώρου στον Κολωνό και πήραν φακέλους με οικονομικά στοιχεία προς επεξεργασία.

Ανώτερη πηγή με γνώση των πτυχών της έρευνας έλεγε στο protothema.gr ότι, εκ πρώτης όψεως, προκύπτουν στοιχεία «προβληματικής διαχείρισης», αν και η ίδια πηγή επέμενε ότι θα πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω η έρευνα των αστυνομικών, την οποία μπορεί να κληθεί να συνδράμει το επόμενο διάστημα και η ΑΑΔΕ. Το αντικειμενικό στοιχείο, πάντως, είναι ότι η Κιβωτός διαχειριζόταν έναν πακτωλό χρημάτων, άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση από ιδιωτικές χορηγίες, χωρίς να δημοσιοποιεί ισολογισμούς, αν και δεν έχει την τυπική εκ του νόμου υποχρέωση. Εκτιμάται ότι τα τελευταία 5-6 χρόνια, η Κιβωτός διαχειρίστηκε πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ, με το ποσό να είναι θηριώδες, όσο υψηλά και αν ήταν τα λειτουργικά έξοδα.

Πλέον, η προηγούμενη διοίκηση της Κιβωτού είναι αντιμέτωπη με μια διπλή έρευνα. Από τη μια είναι αυτή της Οικονομικής Αστυνομίας που ερευνά σε ποινικό επίπεδο την τέλεση ενδεχόμενων οικονομικών εγκλημάτων. Οι αστυνομικοί θα αποφανθούν το επόμενο διάστημα τι γινόταν με τις χορηγίες της Κιβωτού και αν πήγαιναν εκεί που κατά το νόμο έπρεπε και επίσης αν οι φορολογικές δηλώσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν ακριβείς. Κατά πληροφορίες, πάντως, φορολογικός έλεγχος στην Κιβωτό δεν είχε γίνει.

Από εκεί και πέρα, ξεκινά και η έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, με τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβύτερα να είναι στο μικροσκόπιο για το αν υπήρξαν περιπτώσεις προσωπικού πλουτισμού που δεν δικαιολογούνται ή θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την ύπαρξη «μαύρων ταμείων» στην Κιβωτό. Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος της εν λόγω έρευνας θα είναι και η…έφεση της Κιβωτού του Κόσμου στο real estate, καθώς οι ιθύνοντες της Κιβωτού εμφανίζονταν επισπεύδοντες σε πολλές περιπτώσεις, ώστε δωρητές να γράψουν άμεσα στα ακίνητά τους στην οργάνωση.

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι ο πατέρας Αντώνιος ήταν στην πραγματικότητα…σκιώδης εταίρος της Κιβωτού, καθώς ιδρυτές ήταν η σύζυγος του Σταματία Γεωργαντή που διατελούσε πρόεδρος του Δ.Σ. και η ηλικιωμένη μητέρα του, με τον ίδιο να διατηρεί απλώς τον ρόλο του επιτίμου προέδρου.

Τα στοιχεία στο νέο Δ.Σ.

Την ίδια ώρα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου πιάνει δουλειά. Χθες, η νέα πρόεδρος Αλεξάνδρα Μαρτίνου, για την επιστράτευση της οποίας πίεσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στα γραφεία της Κιβωτού και είχε τις πρώτες επαφές με το προσωπικό της δομής. Η κ. Μαρτίνου ήταν παρούσα την ώρα που οι αστυνομικοί του Οικονομικού Εγκλήματος έπαιρναν φακέλους από την Κιβωτό, αλλά δεν τους συνάντησε.

Η νέα πρόεδρος του Δ.Σ., πάντως, ζήτησε και έλαβε χθες φακέλους με τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού, ενώ είχε σύντομη επαφή και με ένα μέλος του απελθόντος Δ.Σ. που ήταν στον χώρο. Παράλληλα, η κ. Μαρτίνου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με εργαζόμενους στην Κιβωτό, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι εκεί για αρκετά χρόνια, καταγράφοντας την αγωνία τους για τις εξελίξεις και διαβεβαιώνοντάς τους πως δεν έχουν να φοβούνται κάτι.

Σήμερα το μεσημέρι στις 14:00, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. στα γραφεία της Κιβωτού, όπου θα γίνει και ένας πρώτος καταμερισμός αρμοδιοτήτων, καθώς υπάρχουν διοικητικές, οικονομικές, νομικές και κοινωνικές εκκρεμότητες. Τα μέλη του Δ.Σ. θα βρεθούν στις εγκαταστάσεις της Κιβωτού και την Παρασκευή, ενώ στην πραγματικότητα από τη Δευτέρα ξεκινά η νέα εποχή της οργάνωσης. Παράλληλα, όπως έγραψε από χθες το protothema.gr, η νέα διοίκηση είναι ήδη σε επαφή με μεγάλη, πολυεθνική εταιρία ορκωτών ελεγκτών και με μεγάλη δικηγορική εταιρία της Αθήνας, προκειμένου να τρέξουν το επόμενο διάστημα τον διαχειριστικό έλεγχο, παράλληλα με την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας και της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση