HomeHL-HealthΜνήμη: Πόσο την επηρεάζουν το άγχος, ο νευρωτισμός και η διαρκής ανησυχία

Μνήμη: Πόσο την επηρεάζουν το άγχος, ο νευρωτισμός και η διαρκής ανησυχία

Διαβάστε πώς μπορεί να συνδέεται το άγχος με τη συγκρότηση της μνήμης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τη λειτουργία της μνήμης σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Personality and Individual Differences.

Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου, διερευνώντας τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μνήμη, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν περισσότερο άγχος έτειναν να ξεχνούν και πιο συχνά.

«Ο νευρωτισμός συνδέεται συνήθως με μεγαλύτερη ψυχολογική δυσφορία, η οποία μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει τα νευρωνικά συστήματα που υποστηρίζουν την επεισοδιακή μνήμη» εξηγεί η δρ. Weixi Kang, επικεφαλής της μελέτης.

Η έρευνα εξέτασε πόσο καλά οι άνθρωποι θυμούνται τα γεγονότα της ζωής τους σε συνδυασμό με τα τεστ προσωπικότητας. Μελετώντας την επεισοδιακή μνήμη, δηλαδή την ικανότητά μας να θυμόμαστε γεγονότα της ζωής μας, τόσο στο μακρινό παρελθόν όσο και προσφάτως, χρησιμοποίησαν ένα τεστ λεκτικής μνήμης.

Στη συνέχεια, ανέλυσαν τα δεδομένα μαζί με τα αποτελέσματα των τεστ προσωπικότητας, τα οποία κάλυπταν τα πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας: την ανοιχτή αντίληψη, τη συνειδητότητα, την εξωστρέφεια, τη συγκαταβατικότητα και τον νευρωτισμό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα άτομα που σημείωσαν υψηλότερες βαθμολογίες στην ανοιχτή αντίληψη, όπως όσοι ήταν πιο περιπετειώδεις, είχαν τις καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης. Έχει αποδειχθεί, άλλωστε, ότι η συμμετοχή σε πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες που διεγείρουν τον εγκέφαλο ωφελεί τη λειτουργία της μνήμης. Συσχετίστηκε, επίσης με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, γεγονός που συμβάλλει επίσης στη διαδικασία της μνήμης.

Όσον αφορά τις νεαρότερες ηλικίες (16 έως 35 ετών) και τους μεσήλικες (35-55 ετών), όσο πιο εξωστρεφές ήταν ένα άτομο, τόσο πιο πιθανό ήταν να έχει και καλύτερη μνήμη.

Όπως επισημαίνει και η δρ. Weixi Kang, οι συχνές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους η εξωστρέφεια συντηρεί τη μνήμη.

Αντίθετα, ο νευρωτισμός -η συνεχής ανησυχία δηλαδή, τα αρνητικά συναισθήματα και η κυκλοθυμία- συσχετίστηκε με ασθενέστερη μνήμη στη μέση ηλικία και τους ηλικιωμένους.

Το χαρακτηριστικό αυτό συνδέεται με μια σειρά αρνητικών παραγόντων, όπως με την ευαισθησία στο στρες και τις διαταραχές ύπνου, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να επηρεάσουν τις αναμνήσεις και στις οποίες οι ηλικιωμένοι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι, σύμφωνα με την Δρ Kang.

Παραδόξως, η συγκαταβατικότητα σχετιζόταν επίσης αρνητικά με την απόδοση της μνήμης, για την ομάδα των ηλικιωμένων και των μεσηλίκων, αν και ο λόγος για αυτό παραμένει ασαφής.
ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση