HomeHL-9Μετανάστες στα Χανιά: Κατέβηκαν οι μετανάστες από το πλοιάριο – Στο ΠΑΓΝΗ ένας 15χρονος

Μετανάστες στα Χανιά: Κατέβηκαν οι μετανάστες από το πλοιάριο – Στο ΠΑΓΝΗ ένας 15χρονος

Σε αποθήκη και στο «Σαμαριά» φιλοξενούνται εν όψει της κακοκαιρίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν από χθες στην Κρήτη αλλά και η επερχόμενη επιδείνωση του καιρού κατέστησαν αδύνατο οι μετανάστες να παραμείνουν στο πλοιάριο.

Όπως ήδη έχει γράψει το cretapost, από χθες είχε ξεκινήσει η αποβίβαση των μεταναστών από το πλοιάριο με τους 150 περίπου να μεταφέρονται στο πλοίο «Σαμαριά» της ΑΝΕΝΔΥΚ.

Ωστόσο, οι υπόλοιποι 300 περίπου αρνούνταν να κατέβουν και παρέμειναν στο πλοιάριο.

Οι ισχυροί άνεμοι όμως που έπνεαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας φαίνεται πως άλλαξαν τη γνώμη των μεταναστών με τους τοπικούς φορείς να τους τονίζουν πως δεν είναι ασφαλή η διαμονή τους στο πλοιάριο.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι 300 μετανάστες αποβιβάστηκαν και μεταφέρθηκαν σε μία αποθήκη που υπάρχει εντός του λιμενικού σταθμού στην Παλαιόχωρα.

metanastes-palaioxora

Περίπου 100 γυναίκες και παιδιά ανάμεσα στους μετανάστες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή των μεταναστών που εντοπίστηκαν στο πλοιάριο ανοιχτά της Παλαιόχωρας.

Άνδρες του λιμενικού σώματος και αστυνομικοί από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε η διαδικασία της καταγραφής και ταυτοποίησής τους.

Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του cretapost πρόκειται για 450 μετανάστες με τους 100 να είναι γυναίκες και παιδιά κάτω των 15 χρόνων.

Παράλληλα, οι αρχές αναζητούν και τους λαθρομετανάστες ώστε να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

metanastes-palaioxora6

Στο ΠΑΓΝΗ ένας 15χρονος

Από τη πρώτη στιγμή στο λιμάνι της Παλαιόχωρας βρέθηκαν γιατροί και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Μόλις το πλοιάριο ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι η πρώτη κίνηση των αρχών ήταν να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας των μεταναστών.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του cretapost, τρεις μετανάστες χρειάστηκαν να μεταφερθούν σε Κέντρα Υγείας και το νοσοκομείο Χανίων.

Οι δύο αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες πήραν εξιτήριο και επέστρεψαν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Ωστόσο, ένας 15χρονος που είχε πρόβλημα σακχάρου παρουσίασε επιδείνωση και μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Χανίων και στη συνέχεια στο ΠΑΓΝΗ όπου και εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

metanastes-palaioxora3

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο αναχώρησε από τις ακτές της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία. Το βράδυ της Δευτέρας εξέπεμπε SOS με το θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να στήνει μία μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση τους. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή δυσχέραιναν το έργο των ανδρών του λιμενικού ενώ ζητήθηκε βοήθεια και από το πολεμικό ναυτικό όπου με μία φρεγάτα αλλά και την βοήθεια παραπλέοντων πλοίων ρυμούλκησαν το σκάφος στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Κατεπείγουσα επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Νότη Μηταράκη

Κατεπείγουσα επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ζητώντας η ΕΕ να επέμβει άμεσα για μετεγκατάσταση των μεταναστών που διασώθηκαν νοτίως της Κρήτης.

Με αφορμή το ναυάγιο, στο οποίο σύμφωνα με τις νεότερες αναφορές που επικαλείται το υπουργείο εμπλέκονται 400 πρόσφυγες και μετανάστες, ο κ. Μηταράκης επισημαίνει στους παραλήπτες της επιστολής Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και Ίλβα Γιόχανσον,

Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής στην ΕΕ δεν είναι εφικτό να σηκώνουν το ολοένα αυξανόμενο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης το οποίο είναι δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους.

Ο κ. Μηταράκης τέλος, επισημαίνει ότι «ζητάμε από την Επιτροπή να αναλάβει αμέσως και να συντονίσει μια πρωτοβουλία μετεγκατάστασης» έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι «η ευθύνη για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα μοιράζεται δικαίως μεταξύ των κρατών μελών».

Μήνυμα του Υπ. Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη

«Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίηση μας για την επιτυχή ολοκλήρωση της μεγαλύτερης επιχείρησης διάσωσης των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο και τη σωτηρία εκατοντάδων συνανθρώπων μας.

Το Λιμενικό Σώμα για άλλη μια φορά απέδειξε όχι μόνο το επίπεδο των ικανοτήτων του, αλλά και το ότι αντιλαμβάνεται ως προτεραιότητα στην αποστολή του για την σωτηρία της ανθρώπινης ζωής.

Θέλω να συγχαρώ τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που σχεδίασαν και έφεραν σε πέρας την επιχείρηση διάσωσης, κάτω μάλιστα από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα μας, που είναι και θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης, σώζοντας ζωές συνανθρώπων μας και εξαρθρώνοντας τα δίκτυα θανάτου των αδίστακτων διακινητών».

Διαφήμιση
Διαφήμιση