HomeHL-TOPΜετανάστες στα Χανιά: Θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ιταλία

Μετανάστες στα Χανιά: Θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ιταλία

Κατέβηκαν από το πλοίο το πρωί της Τετάρτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο πλοίο «Σαμαριά» της ΑΝΕΝΔΥΚ φιλοξενήθηκαν προσωρινά οι 450 περίπου μετανάστες που αποβιβάστηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στο λιμάνι της Παλαιόχωρας μετά από μία δύσκολη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος.

Ωστόσο αρκετοί από αυτούς αρνήθηκαν να κατέβουν από το πλοίο και ζήτησαν από τις Ελληνικές Αρχές να τους βοηθήσουν στην επισκευή του πηδαλίου του σκάφους για να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Ιταλία.

Τελικά όταν οι καιρικές συνθήκες το πρωί της Τετάρτης χειροτέρεψαν οι αρνητές αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το πλοιάριο.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο αναχώρησε από τις ακτές της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία. Το βράδυ της Δευτέρας εξέπεμπε SOS με το θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να στήνει μία μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση τους. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή δυσχέραιναν το έργο των ανδρών του λιμενικού ενώ ζητήθηκε βοήθεια και από το πολεμικό ναυτικό όπου με μία φρεγάτα αλλά και την βοήθεια παραπλέοντων πλοίων ρυμούλκησαν το σκάφος στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

palaioxora-metanastes7

Φορείς, Σωματεία και πολίτες στο λιμάνι για βοήθεια

Από την πρώτη στιγμή στο λιμάνι της Παλαιόχωρας βρίσκονταν ασθενοφόρα, γιατροί, μέλη του Ερυθρού Σταυρού, αστυνομικοί και πολίτες προκειμένου να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στους μετανάστες.

Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου είχε προνοήσει για τροφή και νερό ενώ η μία σύσκεψη διαδέχονταν την άλλη αναφορικά με το χώρο που θα φιλοξενηθούν τόσα άτομα.
metanastes-palaioxora1
Ο Μηταράκης ζητά από την ΕΕ να επέμβει άμεσα για μετεγκατάσταση των μεταναστών

Κατεπείγουσα επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ζητώντας η ΕΕ να επέμβει άμεσα για μετεγκατάσταση των μεταναστών που διασώθηκαν νοτίως της Κρήτης.

Με αφορμή το ναυάγιο, στο οποίο σύμφωνα με τις νεότερες αναφορές που επικαλείται το υπουργείο εμπλέκονται 400 πρόσφυγες και μετανάστες, ο κ. Μηταράκης επισημαίνει στους παραλήπτες της επιστολής Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και Ίλβα Γιόχανσον,

Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής στην ΕΕ δεν είναι εφικτό να σηκώνουν το ολοένα αυξανόμενο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης το οποίο είναι δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους.

Ο κ. Μηταράκης τέλος, επισημαίνει ότι «ζητάμε από την Επιτροπή να αναλάβει αμέσως και να συντονίσει μια πρωτοβουλία μετεγκατάστασης» έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι «η ευθύνη για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα μοιράζεται δικαίως μεταξύ των κρατών μελών».
metanastes-palaioxora6
Μήνυμα του Υπ. Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη

«Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίηση μας για την επιτυχή ολοκλήρωση της μεγαλύτερης επιχείρησης διάσωσης των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο και τη σωτηρία εκατοντάδων συνανθρώπων μας.

Το Λιμενικό Σώμα για άλλη μια φορά απέδειξε όχι μόνο το επίπεδο των ικανοτήτων του, αλλά και το ότι αντιλαμβάνεται ως προτεραιότητα στην αποστολή του για την σωτηρία της ανθρώπινης ζωής.

Θέλω να συγχαρώ τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που σχεδίασαν και έφεραν σε πέρας την επιχείρηση διάσωσης, κάτω μάλιστα από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα μας, που είναι και θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης, σώζοντας ζωές συνανθρώπων μας και εξαρθρώνοντας τα δίκτυα θανάτου των αδίστακτων διακινητών».

Διαφήμιση
Διαφήμιση