HomeHL-EconomyΈφτασαν τα 15,6 δισ. τα έσοδα από τον Τουρισμό

Έφτασαν τα 15,6 δισ. τα έσοδα από τον Τουρισμό

Χρονιά… ρεκόρ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πίσω σε σύγκριση με το 2019, τη χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό πριν το ξέσπασμά του κορονοϊού, βρίσκεται το ταμείο του Τουρισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το εννεάμηνο. Εντούτοις η αύξηση σε σύγκριση με την περσινή χρονιά στα έσοδα είναι μεγάλη.

Συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν τα 15,6 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ήταν 16,1 δισ. Πέρσι τα έσοδα μέχρι και το Σεπτέμβριο ήταν 8,7 δις. ευρώ, ενώ το 2020 μόλις 3,66 δισ.

Ο Σεπτέμβριος πήγε πολύ καλά από πλευράς εσόδων, κάτι που έβλεπαν και οι επιχειρηματίες του χώρου που έκαναν λόγο για πολύ υψηλές πληρότητες στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, αλλά και στην Αθήνα. Ειδικότερα, ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου έφερε στο τουριστικό καλάθι 2,85 δισ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το 2019 (2,88 δισ.). Το 2021 τα έσοδα του Σεπτεμβρίου ήταν 2,11 δισ. ευρώ και το 2020 867 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα επίσης με την ΤτΕ, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 52,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 35,1% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021. Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019 οι αφίξεις ανήλθαν στο 89,3% και οι εισπράξεις έφθασαν οριακά το αντίστοιχο επίπεδο (98,9%).

Στοιχεία από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων δείχνουν πως η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία σε πανελλαδικό επίπεδο ήταν στο 77%, ενώ η μέση τιμή δίκλινου δωματίου το Σεπτέμβριο ήταν στα 108 ευρώ. Σύμφωνα επίσης με το υπουργείο Τουρισμού, τον Σεπτέμβριο η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη ήταν 11% πάνω σε σχέση με την αντίστοιχη του 2019, και οι αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια ξεπέρασαν κατά 14% την προ πανδημίας περίοδο.

Μετριάζονται οι προσδοκίες

Πάντως οι προσδοκίες της τουριστικής αγοράς για εισπράξεις φέτος στα 19 δισ. ευρώ (σημειώνεται πως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο εξαιτίας της μεγάλης δυναμικής της τουριστικής ζήτησης, υπήρχαν εκτιμήσεις που έλεγαν πως πάμε για νέο μεγάλο ρεκόρ εισπράξεων κοντά και στα είκοσι δισ.) φαίνεται πως μετριάζονται. Σε κάθε περίπτωση εντούτοις, κρίνουν πως η φετινή χρονιά είναι επιτυχημένη στο σκέλος των εσόδων και των αφίξεων.

Για τον Οκτώβριο πάντως υπάρχει αισιοδοξία πως το ταμείο του τουρισμού έχε πάει καλά, δεδομένου πως οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες είχαν μείνει ανοικτές και υποδέχονταν γκρουπ από το εξωτερικό με πτήσεις τσάρτερ, όπως και μεμονωμένους επισκέπτες.

Capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση