HomeΚΡΗΤΗ9ο Παγκρήτιο Συμπόσιο για την Εθελοντική Αιμοδοσία και την Δωρεά Οργάνων

9ο Παγκρήτιο Συμπόσιο για την Εθελοντική Αιμοδοσία και την Δωρεά Οργάνων

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 16:30 -21:30 Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο εθελοντισμός είναι ένας δυναμικός τρόπος κοινωνικής συμμετοχής και παρέμβασης των πολιτών. Δίνει την ευκαιρία σε έναν ενεργό πολίτη, εφόσον το επιθυμεί, να συμμετέχει δυναμικά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, παρέχοντας αφιλοκερδώς με κάθε δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες του στην κοινωνία την οποία ανήκει, όταν το απαιτούν οι συνθήκες.

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την προαγωγή του εθελοντισμού και την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών.

Στόχος είναι η προώθηση και ανάπτυξη του εθελοντισμού, της συμμετοχικότητας, της κοινωνικής συνείδησης, της ευθύνης, της ενημέρωσης και δικτύωσης των εθελοντών.

Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών η Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, Νεολαίας, Οργάνωσης και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Επιπτώσεων Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης και ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης», διοργανώνουν την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (Αίθουσα: «Μικρό Θέατρο») το «9ο Παγκρήτιο Συμπόσιο για την Εθελοντική Αιμοδοσία και την Δωρεά Οργάνων».

Η εθελοντική αιμοδοσία, η δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων και η δωρεά οστών και οργάνων παραμένουν σημαντικά θέματα στη χώρα μας και παγκόσμια καθώς πολλά είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αναπτυχθούν περαιτέρω, ιδιαίτερα στη μετά-Covid εποχή.

Το 9ο Παγκρήτιο Συμπόσιο για την Εθελοντική Αιμοδοσία και τη Δωρεά Οργάνων, φιλοδοξεί να φέρει κοντά ανθρώπους που έχουν επιστημονικό, εθελοντικό ή κοινωνικό ενδιαφέρον από τους θεσμούς, να προάγει το διάλογο και να φέρει καινούριες προτάσεις. Απευθύνεται τόσο στο ευρύ κοινό,  σε εθελοντές όσο και σε επαγγελματίες υγείας.

Ο «Αιματοκρήτης» αποτελεί το μεγαλύτερο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος στη χώρα και  υλοποιεί με εξειδικευμένους εθελοντές πρότυπο πρόγραμμα ανάπτυξης της εθελοντικής αιμοδοσίας στo πλαίσιο του οποίου έχουν προσφερθεί χιλιάδες μονάδες αίματος στα νοσοκομεία της πόλης μας.

Ο Δήμος Ηρακλείου και ο «Αιματοκρήτης» συνεχίζουν κι ενδυναμώνουν τη συνεργασία ετών με στόχο την ενίσχυση του πνεύματος εθελοντισμού, προσφοράς στο συνάνθρωπο και της αλληλεγγύης.

Πρόγραμμα

16:30 – 18:00 ·       Προσέλευση – Εγγραφές

·       Χαιρετισμοί

·       Καλωσόρισμα – χαιρετισμός, κ. Συγγελάκη Δέσποινα-Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Νεολαίας, Οργάνωσης και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Επιπτώσεων Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης

·       Καλωσόρισμα – χαιρετισμός, κ. Γεργιανάκη Ειρήνη, Ειδικός Γενικής Ιατρικής, Διδάκτωρ Ιατρικής Π.Κ., Πρόεδρος Παγκρητίου Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης»

 

Α΄ΜΕΡΟΣ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
18:15 – 18:35

 

 

 

 

18:35-18:55

·      «Η σημασία της συστηματικής εθελοντικής αιμοδοσίας στην επάρκεια και ασφάλεια αίματος». κ. Κούγελου Ματίνα Αιματολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Κέντρο Αίματος Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. (Διαδικτυακή Συνεδρία)

·      «Ο θεσμός της τακτικής εθελοντικής αιμοδοσίας στην Ελλάδα: Εθνική Στρατηγική για την απόκτηση επάρκειας». κ. Κατσίβελας Παναγιώτης, Παθολόγος, Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

 

 

18:55 – 19:05

 

Διάλλειμα – Coffee Break

Β’ ΜΕΡΟΣ: ΔΩΡΕΑ ΑΡΧΕΓΟΝΩΝ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ (ΟΜΦΑΛΙΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΥΕΛΟΥ ΟΣΤΩΝ)
19:05 – 19:25

 

 

19:25 – 19:45

·       «H δωρεά ομφαλικού αίματος ως πηγή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων».  κ. Παπαδάκη Ελένη,  Καθηγήτρια Αιματολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Κρήτης, Διευθύντρια Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔΗΤΟΒ)

·       «Από την πλευρά του Κέντρου Δότη: Η εμπειρία του Οράματος Ελπίδας». κ. Γραφάκος Στυλιανός, Παιδίατρος – Αιματολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Διευθυντής Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»

 

Γ’ ΜΕΡΟΣ: ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
19:45 – 20:05

 

 

 

20:05 – 20:25

 

 

20:25 – 20:35

·      «Η Δωρεά Ιστών & Οργάνων στην Ελλάδα σήμερα: Τρέχουσα κατάσταση και προοπτικές». κ. Τσαρούχα Κωνσταντίνα, Msc Νοσηλευτικής, Κεντρική Συντονίστρια Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

·      «H αξία της Δωρεάς και της μεταμόσχευσης κερατοειδή». κ. Παππάς Γεώργιος, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, Διευθυντής Οφθαλμολογικής Κλινικής Βενιζελείου Γενικού Νοσοκομείου

·      «Από την πλευρά των ασθενών: Εμπειρίες και προτάσεις του Συλλόγου Ηπατομοσχευμένων ΗΠΑΡΧΩ», κ. Θεοδωρίδου Χριστίνα Πρόεδρος ΗΠΑΡΧΩ

 

20:35 – 20:45 Συζήτηση-Συμπεράσματα
20:45 – 21:00 Βραβεύσεις Αιμοδοτών
21:00 – 21:30 Βεβαιώσεις παρακολούθησης
Την εκδήλωση συντονίζει: η κ. Καριωτάκη Μαίρη, Δημοσιογράφος

PANEL ΣΧΟΛΙΑΣΤΩΝ

Α’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

  • Δέσποινα Συγγελάκη, Δικηγόρος, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου
  • Γιώργος Σπύρου, Φυσικός-Data Base Developer, Αντιπρόεδρος-Υπεύθυνος εξορμήσεων «Αιματοκρήτη»
  • Μάρω Χουστουλάκη, Βιοπαθολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Μονάδας Αιμοδοσίας Βενιζέλειο Νοσοκομείο

Β’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΔΩΡΕΑ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

  • Ευγενία Σταυρακάκη, Ειδικός Γενικής Ιατρικής, Διευθύντρια Αιμοδοσίας Κέντρου Αίματος Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου
  • Μαρία Βογιατζάκη, Προϊσταμένη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας ΠαΓΝΗ
  • Γλυκερία Καλογεράκη, Ιδ. Υπάλληλος, μητέρα δωρήτρια ομφαλικού αίματος

Γ’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

  • Ειρήνη Γεργιανάκη, Ειδικός Γενικής Ιατρικής-Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή ΠΚ, Πρόεδρος «Αιματοκρήτη»
  • Αντώνης Γιαλελάκης, Kοινωνιολόγος, Εκπρόσωπος Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς Πνεύμονα «Συνεχίζω»
  • Μιχαλόπουλος Χρήστος, Νομικός, Μεταμοσχευμένος Νεφρού
  • Νίκος Καμνάκης, Διοικητικό Στέλεχος Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Ολοκλήρωση», Eθελοντής Aιμοδότης, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Βαρβάρας

Οργανωτική Υποστήριξη

Εθελοντές «Αιματοκρήτη»:

  • Εβίνα Γεργιανάκη, Δικηγόρος Νομικός Σύμβουλος «Αιματοκρήτη»
  • Γιώργος Κουτσόλελος, Χημικός Μηχανικός, Γενικός Γραμματέας «Αιματοκρήτη»
  • Λίτσα Μέμμου, Νοσηλεύτρια Κ.Υ Ανωγείων, ταμίας ΔΣ  (παράρτημα Ρεθύμνου)
  • Δημοσθένης Ανδρουλάκης, Μέλος ΔΣ «Αιματοκρήτη»
  • Μαρία Σκουλά, Ιωάννα Τριγώνη, Μαρία Καλλιπολίτη, Ελένη Κλεφτονικολού, εθελόντριες «Αιματοκρήτη»

 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής

 Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2810-287949 (09:30-14:00)

Δηλώσεις συμμετοχής με τα στοιχεία σας στο email: [email protected]

Χορηγός: Ibis Styles Heraklion Central

afisa_9th_pancretan_conference_001

Διαφήμιση
Διαφήμιση