HomeHL-WorldΙσχυρή σεισμική δόνηση 7 βαθμών στα νησιά του Σολομώντα

Ισχυρή σεισμική δόνηση 7 βαθμών στα νησιά του Σολομώντα

Ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι σε ακτίνα έως 300 χλμ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολύ ισχυρός σεισμός 7 βαθμών —κατά την αναθεωρημένη εκτίμηση του USGS— έπληξε την Τρίτη τα νησιά του Σολομώντα, με αυτόπτες μάρτυρες να μιλούν για δόνηση που πέταξε κάτω τηλεοράσεις και άλλα αντικείμενα.

Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι για πλήξει περιοχές σε ακτίνα ως και 300 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο της δόνησης, το οποίο εντοπίστηκε σε χώρο 55 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Χονιάρα, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC). Αργότερα ήρθη η προειδοποίηση.

«Ήταν μεγάλος» σεισμός, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζόι Νίσα, που εργάζεται στην υποδοχή των πελατών του ξενοδοχείου Heritage Park στη Χονιάρα, προσθέτοντας «ορισμένα αντικείμενα μέσα στο ξενοδοχείο έπεσαν. Όλοι μοιάζουν να είναι καλά, αλλά (επικρατεί) πανικός». Ο σεισμός φέρεται να διήρκεσε τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου που βρίσκεται στην πρωτεύουσα μετέδωσε πως ο σεισμός διήρκεσε περίπου είκοσι δευτερόλεπτα. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε ορισμένες συνοικίες της πόλης και κόσμος βγήκε από γραφεία και σπίτια για να σπεύσει να αναζητήσει καταφύγιο σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Αρχικά, το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών έκανε λόγο για σεισμό 7,3 βαθμών, προτού αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμηση. Το εστιακό βάθος του ήταν 13 χιλιόμετρα και καταγράφηκε στη 1.03 μ.μ. τοπική ώρα (4.03 π.μ. ώρα Ελλάδας).

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση