HomeHL-9Αρχίζουν αύριο οι πρώτες καταθέσεις για την «Κιβωτό»

Αρχίζουν αύριο οι πρώτες καταθέσεις για την «Κιβωτό»

Τουλάχιστον 10 καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο «μικροσκόπιο» δύο εισαγγελέων ανηλίκων μπαίνουν πλέον οι συνταρακτικές αποκαλύψεις που έφερε στο φως το «ΘΕΜΑ» για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου. Τα στόματα φαίνεται πλέον να ανοίγουν και οι εξελίξεις δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να είναι ραγδαίες.

Ο πατέρας Αντώνιος, ιδρυτής της Κιβωτού, τον οποίο 19χρονος κατήγγειλε για σεξουαλική κακοποίησή του – καταγγελία που ανέδειξε την περασμένη Κυριακή το «Θέμα» – όπως και τρεις ακόμη εργαζόμενοι σε δομές της Κιβωτού, μπαίνουν σε αυτή τη φάση στο στόχαστρο των δύο εισαγγελέων ανηλίκων και ελέγχονται για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα διερευνώμενα αδικήματα, θα περιοριστούν μόνο σε αυτά τα δύο, καθώς μπορεί σε αυτά να προστεθούν και άλλα, ανάλογα με τα στοιχεία που θα εισφέρουν μάρτυρες και πρόσωπα που έχουν καταγγείλει κακοποίησή τους, είτε σωματική, είτε ψυχολογική είτε σεξουαλική. Από αύριο κιόλας – όπως αναφέρουν πληροφορίες – οι δύο εισαγγελείς ανηλίκων θα αρχίσουν να λαμβάνουν τις πρώτες καταθέσεις από παιδιά που έχουν καταγγείλει κακοποίηση κάθε είδους μέσα σε δομές της Κιβωτού αλλά και από εργαζόμενους σε αυτή. Πρόθεση είναι η έρευνα να διενεργηθεί κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας και με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να πέσει φως στην υπόθεση και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη για την υπόθεση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να καταθέσουν ως μάρτυρες άτομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ανάμεσά τους και ένας κάτοικος εξωτερικού που έχει γνωστοποιήσει ότι επιθυμεί να δώσει κατάθεση στην εισαγγελία. Το πρόσωπο αυτό φέρεται να γνωρίζει πολλά καθώς, κατά πληροφορίες, υπήρξε φιλοξενούμενος σε δομή της Κιβωτού στο παρελθόν.

Οι δυο εισαγγελείς ανηλίκων, που έχουν αναλάβει να συνεχίσουν την έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, είναι η Αικ. Κοπελάκη και η Δάφνη – Κυριακή Τσιχλή. Μέχρι στιγμής τα αδικήματα που διερευνούν είναι δύο: Το πρώτο αφορά στο κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το δεύτερο το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων. Τα πρόσωπα που ελέγχονται από τις δυο εισαγγελείς ανηλίκων είναι τέσσερα. Πρόκειται για τον πατέρα Αντώνιο τον οποίο έχει καταγγείλει ο 19χρονος τρόφιμος της δομής για σεξουαλική κακοποίηση και άλλους τρεις εργαζόμενους σε δομές της Κιβωτού.

Τουλάχιστον 10 καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη

Συνολικά, η εισαγγελία έχει λάβει από τον Συνήγορο του Πολίτη τουλάχιστον 10 καταγγελίες, οι οποίες αφορούν στην πλειονότητα τους κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία και απομόνωση παιδιών από το σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από τα τέλη Αυγούστου στην εισαγγελία έφτασαν δύο διαδοχικά emails του Συνηγόρου του Πολίτη, χωρίς ωστόσο σε αυτά να υπήρχε άμεση αναφορά παθόντα για σεξουαλική κακοποίηση. Αυτή η καταγγελία έγινε στην υποδιεύθυνση ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που διεξήχθη εκεί. Δόθηκε στις 16 Νοεμβρίου από τον 19χρονο νεαρό, ο οποίος κατήγγειλε τον πατέρα Αντώνιο για σεξουαλική κακοποίησή του.

Οι εισαγγελικές αρχές θα κρίνουν την υπόθεση βήμα – βήμα και από τα στοιχεία που θα τους προκύπτουν θα καθορίζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Μέχρι στιγμής, πάντως, κρίνεται σκόπιμο να καταθέσουν οι πρώτοι μάρτυρες που ενδέχεται να εισφέρουν στοιχεία ή να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες.

Πάντως ακόμα και στην περίπτωση που προκύπτουν στοιχεία για άλλες πράξεις που ανάγονται στη σφαίρα της σεξουαλικής κακοποίησης, όπως για παράδειγμα παρενόχληση ή θωπείες, η εισαγγελία θα μελετήσει εάν αυτές οι πράξεις μπορούν να λάβουν κακουργηματικό χαρακτηρισμό.

Τέλος, δεν αποκλείεται οι δικογραφίες που ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν δομές της Κιβωτού να συνενωθούν με τη δικογραφία που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η εισαγγελία ανηλίκων στην Αθήνα.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση