HomeΚΡΗΤΗΣτη Βουλή οι ενστάσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Στη Βουλή οι ενστάσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις μεγάλες αστοχίες που έχει προκαλέσει ο ΕΝΦΙΑ, αναφέρεται ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, ζητώντας την άμεση σύσταση μηχανισμού ελέγχου των ενστάσεων που υποβάλλονται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα λάθη του ΕΝΦΙΑ και την επέκταση των δόσεων από 4 σε 10 δόσεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Λευτέρης Αυγενάκης «οφείλει το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα στην διόρθωση των λαθών και όχι να ψάχνει για μαγικές λύσεις «κατόπιν εορτής», ενώ ζητά για τα τραγικά λάθη να αποδοθούν ευθύνες στους αρμοδίους και να τιμωρηθούν, είτε πρόκειται για διοικητικό, είτε για πολιτικό προσωπικό.»

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Με τον ν. 4223/2013 εισήχθη ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος αντικατέστησε το ΕΕΤΗΔΕ. Βασικός άξονας του ΕΝΦΙΑ ήταν η προοδευτική φορολόγηση των ακινήτων με χαμηλότερο φόρο και διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Δυστυχώς από την πρώτη εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ διαπιστώθηκαν σε πολλές περιπτώσεις αστοχίες και λάθη με πολλούς από τους ιδιοκτήτες να καλούνται να πληρώσουν φόρο μεγαλύτερο από αυτόν που πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια και επί πλασματικών αντικειμενικών αξιών.

Τα μεγαλύτερα και βασικότερα προβλήματα από την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ εντοπίστηκαν στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στους οικισμούς που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών και αφορά 4.000 οικισμούς που δεν υπάγονται σε αντικειμενικές αξίες, καθώς και από την λανθασμένη συμπλήρωση των φορολογικών στοιχείων από τους υπόχρεους.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του αριθμού των δόσεων καταβολής του ΕΝΦΙΑ, αυτή τη στιγμή προβλέπεται ότι ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος του έτους. Δεδομένου ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο, αυτό σημαίνει ότι συνολικά οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους 4 μηνιαίες δόσεις, αντί 6 μηνιαίων δόσεων που αρχικώς είχε προγραμματιστεί.

Μετά την ένταση και τον αιφνιδιασμό που έχει προκαλέσει ο ΕΝΦΙΑ το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει  να προχωρήσει σε επέκταση των δόσεων σε 10 αντί των 4 που ισχύει σήμερα, προκειμένου να μπορέσουν να εξοφλήσουν τον φόρο οι υπόχρεοι, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ που θα εισπραχθούν έως το 2015 θα εγγραφούν στα έσοδα της γενικής κυβέρνησης για το 2014.

Ακόμη για την ομαλή είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και την διόρθωση των πολλών λαθών και αστοχιών το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να συστήσει μηχανισμό άμεση επεξεργασίας των ενστάσεων που θα κατατεθούν και που έχουν προκύψει από τα λάθη του νέου φόρου. Είναι σημαντικό το αμέσως επόμενο διάστημα η φορολογική διοίκηση να ελέγχει και να διορθώνει άμεσα τα όποια λάθη έχουν προκύψει από την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ και όχι να ψάχνουμε για μαγικές λύσεις «κατόπιν εορτής».

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1.         Προτίθεστε να προβείτε σε επέκταση των δόσεων του ΕΝΦΙΑ από 4 σε 10;

2.         Προτίθεστε να συστήσετε άμεσα μηχανισμό προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα γρήγορου ελέγχου από πλευράς φορολογικής διοίκησης των ενστάσεων ιδιοκτητών ακινήτων και όχι να επιδιώκουμε να δώσουμε λύση εκ των υστέρων;

3.         Έχει εντοπίσει το Υπουργείο Οικονομικών τους υπεύθυνους για τα τραγικά λάθη στα ειδοποιητήρια που έχουν φτάσει σε χιλιάδες φορολογούμενους; Δεν πρέπει κάποια στιγμή οι αρμόδιοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να τιμωρηθούν είτε πρόκειται για διοικητικό είτε για πολιτικό προσωπικό;»

Διαφήμιση
Διαφήμιση