HomeΚΡΗΤΗΚΕΘΕΑ: Επιμορφωτικός Κύκλος Συναντήσεων με Εκπαιδευτικούς

ΚΕΘΕΑ: Επιμορφωτικός Κύκλος Συναντήσεων με Εκπαιδευτικούς

Στο Δήμο Χερσονήσου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο πλαίσιο δικτύωσης της Κινητής Μονάδας του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, συνεχίζονται οι δράσεις που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού σε θέματα   πρόληψης και καταπολέμησης του στίγματος που σχετίζεται με την εξάρτηση από παράνομες και νόμιμες ουσίες ή/και συμπεριφορές.

Στην προσπάθεια αυτή κρίνεται αξιοσημείωτη η προσέγγιση και η επικαιροποίηση των γνώσεων της σχολικής κοινότητας σε θέματα χρήσης, κατάχρησης και εξάρτησης, με απώτερο σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση σε μαθητές, που εμφανίζουν αυξημένη επικινδυνότητα για εμπλοκή σε εξαρτητικές και παραβατικές συμπεριφορές.

Προς αυτή την κατεύθυνση ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι συναντήσεις γνωριμίας της Κινητής Μονάδας του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ με διευθυντές και προέδρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χερσονήσου. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν, αφενός στο Μουσικό και Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, και αφετέρου στο Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Γουβών, Χερσονήσου, Μαλίων, Μοχού και Επισκοπής Πεδιάδος. Συγκεκριμένα:

Στο Μουσικό και Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου παρευρέθηκαν:

  • Διευθύντρια Καλλιτεχνικού Σχολείου, Καλουδιώτη Μαρία
  • Διευθυντής Μουσικού Σχολείου, Βαρβεράκης Κωνσταντίνος
  • Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων του Μουσικού Σχολείου, Παπαδάκης Κωνσταντίνος

Στο Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Γουβών παρευρέθηκαν:

  • Διευθυντής Γυμνάσιου Γουβών, Σταύρος Βούλκος
  • Διευθυντής Λυκείου Γουβών, Φουκαδάκης Γεώργιος

Στο Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Χερσονήσου παρευρέθηκαν:

  • Διευθύντρια Γυμνασίου Χερσονήσου, Κοιλάδη Αικατερίνη
  • Διευθυντής Λυκείου Χερσονήσου, Χριστόφορος Μπάτσος
  • Σύμβουλος Σχολικής Ζωής, Χαρά Σταματάκη

Στο Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Μοχού παρευρέθηκαν:

  • Διευθύντρια Γυμνασίου Μοχού, Φρουδαράκη Αικατερίνη
  • Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου Μοχού, Αριάδνη Καλλέργη
  • Διευθυντής Λυκείου Μοχού, Πυνηρτζής Γεώργιος
  • Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων Λυκείου Μοχού

Στο Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Μαλίων παρευρέθηκαν:

  • Διευθυντής Γυμνάσιου Μαλίων, Χουρδάκης Δημήτριος
  • Διευθυντής Λυκείου Μοχού, Κρασανάκης Ιωάννης

Στο Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Επισκοπής παρευρέθηκαν:

  • Διευθυντής Λυκείου Επισκοπής, Μαγκαφουράκης Δημήτριος

Το εγχείρημα αυτό αποσκοπεί στη δημιουργία θετικού κλίματος για την ανάπτυξη ενδεχόμενης, μελλοντικής συνεργασίας και διενέργειας δράσεων ενημερωτικού, επιμορφωτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου στο σχολικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, κατατέθηκε πρόταση στις άνωθι σχολικές  μονάδες περί εφαρμογής ενός σχεδίου παρέμβασης τριών φάσεων. Οι πρώτες δύο φάσεις αφορούν τη διεξαγωγή επιμορφωτικού κύκλου συναντήσεων βιωματικού χαρακτήρα σε εκπαιδευτικούς και γονείς, οι οποίοι αποτελούν τα κύρια πρόσωπα αναφοράς και επιρροής των εφήβων σε σχέση με την  οικοδόμηση μίας υγιούς ταυτότητας και θετικής εικόνας εαυτού. Η τρίτη φάση αναφέρεται σε παρεμβάσεις πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης στο μαθητικό πληθυσμό με ευαισθησία και σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και ανάγκες του συγκεκριμένου πληθυσμού. Οι παρεμβάσεις των τριών φάσεων επιχειρούνται, με γνώμονα την  άρση των προκαταλήψεων και του στίγματος απέναντι σε ζητήματα εξάρτησης και τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης για πιο ασφαλή και ταχεία πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, εφόσον αναδυθεί η ανάγκη.

Η συστηματική ενημέρωση της κοινότητας, και δη της σχολικής κοινότητας μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη και σε μεγάλο βαθμό να οδηγήσει στην αλλαγή στάσης των πολιτών σε καίρια ζητήματα, όπως είναι το φαινόμενο της εξάρτησης από παράνομες και νόμιμες ουσίες ή/και συμπεριφορές. Οι επιμορφωτικοί κύκλοι συναντήσεων αποβλέπουν στην αναγνώριση προειδοποιητικών σημαδιών αναφορικά με τη χρήση ουσιών και την προβληματική ενασχόληση με το διαδίκτυο, στην έγκαιρη παρέμβαση και επιδέξια διαχείριση περιστατικών κρίσης εντός του σχολικού περιβάλλοντος.

Οι δράσεις ενεργοποίησης και αφύπνισης της σχολικής κοινότητας συνεχίζονται και στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες της Π.Ε. Ηρακλείου, προκειμένου να προσεγγιστούν δυσπρόσιτα σχολεία, που βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού για καλύτερη ανταπόκριση στις παρουσιαζόμενες ανάγκες τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι καταγράφουμε αυξημένα αιτήματα συνεργασίας από Σχολεία και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την ανταπόκριση και συμμετοχή των εκπαιδευτικών μας στις επιμορφωτικές συναντήσεις.

Η Κινητή Μονάδα Ηρακλείου έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ» 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

kethea kethea2

Διαφήμιση
Διαφήμιση