HomeHL-GreeceΚιβωτός του Κόσμου: Στο μικροσκόπιο των αρχών οι δομές της οργάνωσης – Ποιοι θα κληθούν για κατάθεση

Κιβωτός του Κόσμου: Στο μικροσκόπιο των αρχών οι δομές της οργάνωσης – Ποιοι θα κληθούν για κατάθεση

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πρώτη καταγγελία για την Κιβωτό του Κόσμου έγινε τον Αύγουστο από εργαζόμενο της δομής του Βόλου και αφορούσε ξυλοδαρμό ανηλίκου από στέλεχος της οργάνωσης που είχε έρθει από Αθήνα. Ο υπάλληλος που είπε ακόμα ότι απολύθηκε μόλις κατήγγειλε το περιστατικό, πήγε στον εισαγγελέα. Λίγους μήνες μετά οι καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.

Ο «Συνήγορος του Πολίτη» κάνει λόγο για «σωρεία καταγγελιών», ενώ έπειτα από εισαγγελική εντολή το τμήμα Ανηλίκων της ασφάλειας, έχει αναλάβει την υπόθεση. Την ίδια στιγμή παιδιά που έζησαν στην Κιβωτό του Κόσμου μιλούν για ξυλοδαρμούς, τιμωρίες που μοιάζουν με βασανιστήρια, παιδική εργασία και εκμετάλλευση, έλλειψη τροφής.

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου

Ο 19χρονος σήμερα νεαρός που προχώρησε στην καταγγελία στις αρχές αναφέρει ότι το 2020, δύο εργαζόμενοι της δομής ασέλγησαν εις βάρος του. Μάλιστα φαίνεται να τους κατονομάζει στην κατάθεσή του, ενώ τόνισε ότι υπήρχαν και άλλα παρόμοια περιστατικά.

Η ΕΛ.ΑΣ έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, έρευνα για 3 υποθέσεις ασέλγειας  σε βάρος δύο ενήλικων και ενός ανήλικου αγοριού που φιλοξενούνται από την ΜΚΟ, και φαίνεται να έχουν πέσει θύματα ασέλγειας από κάποιον που εργάζεται στη δομή, ενώ υπάρχουν και τέσσερις περιπτώσεις παιδιών που έχει κατονομάσει ο 19χρονος στην κατάθεσή του, που είχαν ξυλοκοπηθεί άγρια από άτομα στα οποία έδινε εντολές το συγκεκριμένα άτομο.

Προκαταρκτική έρευνα σε τουλάχιστον πέντε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», μεταξύ αυτών και στις δομές των Ιωαννίνων, διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, με εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, έπειτα από σειρά καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης και ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων.

Η απάντηση της Κιβωτού

«Εννοείται ότι δεν περνάει από το μυαλό μου για ποιον μιλούν στον Κολωνό. Ψάξαμε να βρούμε τον άνθρωπο που έγραψε την αρχική καταγγελία για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες. Εμείς ζητάμε από τους εθελοντές ποινικό μητρώο και τους εκπαιδεύουμε», είπε ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου», πατέρας Αντώνιος.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι δε γνωρίζει τίποτα για όσα καταγγέλλονται.

«Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα», τόνισε στην ανακοίνωσή της η δομή.

Επισημαίνει μάλιστα, ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα υποστούν τις συνέπειες.

«Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες», συνέχισε στην ανακοίνωσή της.

Τι είχε πει ο πατέρας Αντώνιος για τα μέτρα προστασίας των παιδιών

Ο πατέρας Αντώνιος, ιδρυτής και εμπνευστής της «Κιβωτού του Κόσμου», μιλώντας στο MEGA και τη Νίκη Λυμπεράκη την περασμένη Δευτέρα, είχε πει ότι στις δομές υπάρχουν πολλές ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία των παιδιών.

«Έχουμε πολλές ασφαλιστικές δικλείδες , τα παιδιά δεν μένουν μόνα τους υπάρχουν παιδαγωγοί , υπάρχουν κάμερες έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους που εμείς τις επιλέγουμε . Είναι πολύ δύσκολο κομμάτι η επιλογή», είχε αναφέρει μιλώντας στη «Μεγάλη Εικόνα» και την Νίκη Λυμπεράκη, ο πάτερ Αντώνιος.

 

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση