HomeUncategorizedΣυναυλία «Θυμήσου, σώμα…» σε ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη και μουσική Γιώργου Καλογήρου

Συναυλία «Θυμήσου, σώμα…» σε ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη και μουσική Γιώργου Καλογήρου

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, διοργανώνει το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 τη συναυλία «Θυμήσου, σώμα…» σε ποίηση Κωνσταντίνου Π. Καβάφη και μουσική Γιώργου Καλογήρου.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 20:30 και θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο 10.10Hall (Γράμμου 19 & Αριάδνης 24) στην παλιά Λευκωσία.

Η συναυλία είναι σύνθεση για πιάνο, φαγκότο, όμποε, βαρύτονο και αφηγητή και μεταξύ των τραγουδιών παρεμβάλλονται δύο πεζά κείμενα του ποιητή και τρία ιντερμέδια.

Στα ερωτικά ποιήματα του Καβάφη, τα οποία αποτελούν τον κύκλο τραγουδιών με τίτλο «Θυμήσου, σώμα…», ο ποιητής εκφράζει έντονα τον έρωτα μέσα από τη μνήμη του σώματος, το οποίο έχει μια ξεκάθαρη ψυχική και πνευματική διάσταση.

Το σώμα δεν είναι μόνο κάτι υλικό, πεπερασμένο και άψυχο, αλλά είναι έμψυχο υλικό, έχει μνήμη και θυμάται την επαφή ή/και την επιθυμία του για το άλλο σώμα.

Ο ερωτικός, εξάλλου, προσανατολισμός του ποιητή, σε συνδυασμό με τον χώρο και τον χρόνο της ζωής του -τα ήθη, δηλαδή, της μουσουλμανικής Αιγύπτου στις αρχές του 20ου αιώνα-, κάνει αυτήν την ερωτική ποιητική του έκφραση ακόμα πιο έντονη.

Το αίσθημα της ενοχής και ταυτόχρονα η δύναμη της ερωτικής του αλήθειας διαπνέουν τα ποιήματα του Καβάφη, όπως και τα κείμενα που συνθέτουν τον κύκλο τραγουδιών «Θυμήσου, σώμα…».

Σε εποχές που αναβιώνουν (ή/και επιβάλλονται) ο συντηρητισμός, ο ρατσισμός και η ομοφοβία, μια μουσικοποιητική ερωτική έκφραση γίνεται κοινωνική και πολιτική πράξη.

Συντελεστές:

Ερμηνεία: Γιώργος Καλογήρου | Φαγκότο: Ευάγγελος Χριστοδούλου | Όμποε: Νάταλη Νεοφύτου | Πιάνο: Μανώλης Νεοφύτου | Αφήγηση: Ανδρέας Νικολαΐδης

Είσοδος €5

Προπώληση εισιτηρίων: Τickethour Cyprus και σε όλα τα καταστήματα ACS Courier

Πληροφορίες: 00357-22411733 ή [email protected]

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι καινοτόμο, δημόσιο και ψηφιακό πανεπιστήμιο με εξειδίκευση στην εκπαίδευση εξ αποστάσεως, το οποίο προσφέρει ευκαιρίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, συνθηκών ζωής, επαγγελματικής κατάστασης και τόπου διαμονής.

Συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής και προσφοράς στο επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Διαφήμιση
Διαφήμιση