HomeHL-GreeceΠολυτεχνείο: Επεισόδια μετά την πορεία στη Θεσσαλονίκη – Καταστροφές στο ΑΠΘ

Πολυτεχνείο: Επεισόδια μετά την πορεία στη Θεσσαλονίκη – Καταστροφές στο ΑΠΘ

Κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ και πυροτεχνήματα προς τις αστυνομικές δυνάμεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Πολυτεχνική Σχολή, μετά την ολοκλήρωση των πορειών για την 49η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μέχρι στιγμής, η αστυνομία έχει προχωρήσει στην προσαγωγή 15 ατόμων για τη συμμετοχή.

Κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ και πυροτεχνήματα προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Την ίδια στιγμή, οι κουκολοφόροι μπήκαν μέσα στη Σχολή του Πολυτεχνείου και άρχισαν να πετούν μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα, προκαλώντας φθορές σε χώρους του πανεπιστημίου.

Στο σημείο επιχειρούσε και ο «Αίαντας» της ΕΛ.ΑΣ., το όχημα που κάνει ρίψεις νερού.

Εκατοντάδες άτομα έσπασαν, παράλληλα, μάρμαρα, ενώ άναψαν και φωτιές στους κάδους. Έβγαλαν αντικείμενα, δε, μέσα από το ΑΠΘ και τα έστησαν για οδοφράγματα.

Το χρονικό των επεισοδίων

Με την επιστροφή αντιεξουσιαστών στο ΑΠΘ ξεκίνησαν επεισόδια μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στην Εγνατία Οδό.

Στην κορυφή της πρώτης πορείας που ξεκίνησε από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ ήταν μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) και ακολούθησαν το ΠΑΜΕ και οι προσκείμενες στο ΚΚΕ φοιτητική και σπουδαστική νεολαία, καθώς και σωματεία εργαζομένων και συλλογικότητες. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν από την πλατεία Συντριβανίου, στην Εθνικής Αμύνης και στην οδό Τσιμισκή στάθηκαν μπροστά στο προξενείο των ΗΠΑ, φωνάζοντας συνθήματα. Από την Πλατεία Αριστοτέλους μέσω Εγνατίας Οδού επέστρεψαν στον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η δεύτερη πορεία, στην κεφαλή της οποίας βρέθηκαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- Προδευτική Συμμαχία και της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, με αφετηρία την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ ακολούθησε την ίδια διαδρομή και κατέληξε στο μνημείο Λαμπράκη, στην οδό Βενιζέλου.

Στην τρίτη πορεία συμμετείχαν μέλη φοιτητικών παρατάξεων, κόμματων, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και υποστηρικτές του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου. Όταν έφτασε η πορεία έφτασε μπροστά στο προξενείο άτομα που συμμετείχαν στην πορεία έκαψαν μία σημαία.

Με την επιστροφή της πορείας αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή, πετώντας βόμβες μολότοφ και ρίχνοντας πυροτεχνήματα. Θωρακισμένο οχήματα εκτόξευσης νερού «Αύρα» της Ελληνικής Αστυνομίας βγήκε στο οδόστρωμα από την πύλη εμπορίου.

Η πορεία του Πολυτεχνείου στην Αθήνα

Ειρηνικά ολοκληρώθηκε, λίγο μετά τις 20:00, η πορεία για την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα. Σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΛΑΣ, στην πορεία συμμετείχαν περί τα 10.000 άτομα, ωστόσο οι διοργανωτές ανεβάζουν τον αριθμό αυτό σε 40.000.

Οι δρόμοι που είχαν κλείσει λόγω της πορείας, άρχισαν να ανοίγουν σταδιακά μετά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης. Παράλληλα, άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Mέγαρο Μουσικής», που είχαν κλείσει νωρίτερα το μεσημέρι.

Νωρίτερα το απόγευμα, η πορεία ξεκίνησε από την οδό Σταδίου με επικεφαλής εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων. Επίσης συμμετείχαν φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25, το ΚΚΕ, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου

Της πορείας όπως κάθε χρόνο προπορεύθηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στον φασισμό».

Πάτρα: «Βροχή» από μολότοφ

Επεισόδια ξέσπασαν στην Πάτρα στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

Επεισόδια σημειώθηκαν στην «ουρά» της δεύτερης πορείας με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και αστυνομικούς, στο ύψος της Ερμού και της Αγίου Νικολάου, στο τέλος της πορείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το dete.gr, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου έριξαν μολότοφ και στη συνέχεια τους κυνήγησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, ενώ αυτοί έφυγαν προς την πλατεία Πυροσβεστείου και τα γύρω στενά.

Επίσης, φωτιά εκδηλώθηκε και σε πολυκατοικία απο ρίψη μολότοφ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τα άτομα κρατούσαν ρόπαλα στα χέρια τους, είχαν σακίδια και φορούσαν κουκούλες και full face. Τα άτομα αυτά κατέβηκαν από την Κολοκοτρώνη προς την Όθωνος Αμαλίας και αφού πήραν πέτρες στη συνέχεια ανέβηκαν προς το κέντρο της πόλης. Όμως τα επεισόδια έγιναν με την επιστροφή της πορείας.

Σημειώνεται πως η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον πέντε προσαγωγές.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση