HomeΚΟΣΜΟΣΚολαστήριο βασανιστηρίων Ουκρανών αιχμαλώτων στη Χερσώνα

Κολαστήριο βασανιστηρίων Ουκρανών αιχμαλώτων στη Χερσώνα

63 νεκροί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ο Θεός να μας δώσει δύναμη» έγραφαν οι Ουκρανοί κρατούμενοι σε ένα μπουντρούμι βασανιστηρίων στη Χερσώνα, κατά τη διάρκεια των ημερών της ρωσικής κατοχής, όπως υποστηρίζει η Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, βρέθηκαν 63 πτώματα θυμάτων.

Ανατριχιαστικές εικόνες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, οι οποίες αποκαλύπτουν το εσωτερικό ενός μπουντρουμιού βασανιστηρίων που  χρησιμοποίησαν τα ρωσικά στρατεύματα στη νεοαπελευθερωμένη ουκρανική πόλη.

Σε απάνθρωπες συνθήκες, οι «εισβολείς» ανέκριναν τους «τοπικούς πατριώτες» που «αρνούνταν να συνεργαστούν με τον εχθρό», όπως αναφέρει η ουκρανική κυβέρνηση. Ο θάλαμος βασανιστηρίων είναι ο πιο πρόσφατος από τους πολλούς που έχουν αποκαλυφθεί στην πόλη, την οποία εγκατέλειψαν οι Ρώσοι καθώς αντιμετώπιζαν την ήττα από τον προελαύνοντα στρατό της Ουκρανίας.

Οι μαρτυρίες από θύματα των ρωσικών βασανιστηρίων σοκάρουν την κοινή γνώμη, ενώ οι ερευνητές ανακάλυψαν τις τελευταίες ημέρες 63 ακρωτηριασμένα πτώματα Ουκρανών. Μάλιστα, oι κάτοικοι της πόλης παρομοίασαν σήμερα τις συνθήκες υπό την κατοχή των στρατευμάτων του Πούτιν με «ταινία τρόμου».

Μετά την τελευταία ανακάλυψη, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν: «Οι κάτοικοι της Χερσώνας ανακρίθηκαν και βασανίστηκαν βάναυσα».

Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης, οι αστυνομικοί των υπηρεσιών επιβολής του νόμου των βασανιστηρίων βρήκαν αντικείμενα που υποδηλώνουν άμεσα σημάδια βασανιστηρίων.

Μεταξύ των δυσοίωνων ευρημάτων ήταν μάσκες αερίων και μπουκάλια με υγρό που τώρα αναλύονται. Τα σημάδια από τοίχους κρατουμένων χρησιμοποιήθηκαν για να μετρήσουν τις ημέρες κράτησης των κρατουμένων.

Γράμματα από έναν κρατούμενο στον τοίχο του θαλάμου της κόλασης λένε: «Προσευχηθείτε στον Θεό για μας. Θεέ μου, δώσε μας δύναμη. Θεέ μου, σώσε και προστάτεψε μας».

Υπήρχαν επίσης ενδείξεις ότι οι Ρώσοι προσπάθησαν να εξαφανίσουν στοιχεία πριν φύγουν από τη Χερσώνα.

«Πραγματοποιείται μια σειρά από ερευνητικά και επιχειρησιακά μέτρα για να καταγραφούν όλα τα εγκλήματα των κατακτητών, να εντοπιστούν οι ένοχοι και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε η ουκρανική κυβέρνηση.

Η Ρωσία αυτό το μήνα οργάνωσε μια ταπεινωτική υποχώρηση των δυνάμεων του Βλαντιμίρ Πούτιν από την πρωτεύουσα της επαρχίας μπροστά σε μια ισχυρή ουκρανική αντεπίθεση.

Χαρακτηριστικό των ρωσικών υποχωρήσεων ήταν η ανακάλυψη θαλάμων βασανιστηρίων που χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές.

«Τα θύματα εισέρχονταν με σακούλες στα κεφάλια τους» – Τα φρικιαστικά βασανιστήρια

Σημειώνεται επιπλέον ότι ότι ένα πρώην κέντρο κράτησης ανηλίκων είχε μετατραπεί από τις ρωσικές δυνάμεις σε εγκατάσταση για την επιβολή ηλεκτροπληξιών, ασφυξίας και ξυλοδαρμών σε αμάχους, προτού τα πτώματά τους πεταχτούν.

Γείτονες φέρονται να είδαν πτώματα να πετιούνται έξω από την εγκατάσταση, ενώ νέα θύματα εισέρχονταν με σακούλες στα κεφάλια τους.

Ένας κρατούμενος περιέγραψε επίσης ότι άκουσε τις κραυγές ενός συγκρατούμενου του καθώς του τοποθετούσαν ηλεκτρόδια στα γεννητικά του όργανα.

Ο ειδικός πληροφορικής Zhenia Dremo ήταν ένας από τους πολίτες που κρατούνταν σε ρωσική εγκατάσταση, λέγοντας στον Guardian ότι μεταφέρθηκε εκεί αφού «τον χτύπησαν στο μέτωπο σε ένα σημείο ελέγχου επειδή δεν είχε τσιγάρα να δώσει στους στρατιώτες». Ο Dremo πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι πάνω από 180 άτομα θα μπορούσαν να κρατούνται εκεί σε οποιαδήποτε στιγμή, με πάνω από 23 κελιά που χωρούσαν έως και οκτώ άτομα.

Οι γείτονες που βρίσκονταν κοντά στο κτίριο δήλωσαν στον Guardian ότι άρχισαν να ακούνε κραυγές από το κτίριο μετά την κατάληψή του από τα ρωσικά στρατεύματα τον Μάρτιο, ενώ ένας κάτοικος περιέγραψε στο Radio 4 σήμερα την κατοχή της πόλης από τη Ρωσία ως «σαν ταινία τρόμου».

Οι μάρτυρες πρόσθεσαν ότι είδαν ανθρώπους να μπαίνουν στο κτίριο με σακούλες στα κεφάλια τους και πτώματα να πετιούνται σε βοηθητικά κτίρια πίσω από τις εγκαταστάσεις.

Αφού ενημερώθηκαν από ντόπιους, η ανακάλυψη της φρικιαστικής εγκατάστασης έγινε κατά τη διάρκεια περιπολίας στην πόλη από τη μυστική υπηρεσία SBU και αξιωματικούς της εθνικής αστυνομίας.

«Κάθε φορά που απελευθερώνουμε ένα κομμάτι της επικράτειάς μας από τον ρωσικό στρατό βρίσκουμε δωμάτια βασανιστηρίων»

Η ανακάλυψη θαλάμων βασανιστηρίων έχει γίνει χαρακτηριστικό των ρωσικών υποχωρήσεων, με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα να λέει: «Κάθε φορά που απελευθερώνουμε ένα κομμάτι της επικράτειάς μας από τον ρωσικό στρατό βρίσκουμε δωμάτια βασανιστηρίων και ομαδικούς τάφους με πολίτες που βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από τον ρωσικό στρατό».

Την περασμένη εβδομάδα ανακαλύφθηκε ένας θάλαμος βασανιστηρίων στα περίχωρα της Χερσώνας, καθώς η πόλη αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση μετά την απελευθέρωσή της.

Οι εναπομείναντες κάτοικοι στερούνται νερού, φαρμάκων και τροφίμων και δεν είναι σε θέση να παράγουν βασικά προϊόντα όπως το ψωμί λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος νερού.

Οι κατακτητές και οι συνεργάτες έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν ώστε οι άνθρωποι που παρέμειναν στην πόλη να υποφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, εβδομάδων, μηνών αναμονής για την άφιξη των δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε ο Roman Holovnya, σύμβουλος του δημάρχου της Χερσώνας.

Χθες, ξεκίνησε έρευνα μετά την ανακάλυψη στοιχείων στο πάρκο Σεβτσένκο της πόλης για μαζικούς πυροβολισμούς 17 Ουκρανών μαχητών από Ρώσους κατακτητές.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει ένα τμήμα του πάρκου, όπου φαίνεται να υπάρχουν τρύπες από σφαίρες σε δέντρα στο συνήθως γραφικό σημείο ομορφιάς. Έρευνες των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να έχει ήδη σκοτώσει ή τραυματίσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες και εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες.

Από την άλλη πλευρά, δορυφορικές εικόνες της Μαριούπολης, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας στα ανατολικά της χώρας, έδειξαν ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός πρόσθετων τάφων προστέθηκε στο νεκροταφείο της πόλης μεταξύ 24 Μαρτίου και 14 Οκτωβρίου.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης δήλωσε ότι υπάρχει πλέον ένας 21ος ομαδικός τάφος στο νεκροταφείο της πόλης, καθώς έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από την περιοχή.

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση