HomeHL-CultureΈργο του Άντι Γουόρχολ για ένα τροχαίο έπιασε 85 εκατ. δολάρια

Έργο του Άντι Γουόρχολ για ένα τροχαίο έπιασε 85 εκατ. δολάρια

Σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το τεράστιο ποσό των 85 εκατ. δολαρίων έπιασε πίνακας του Άντι Γουόρχολ σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη και αναμένεται η τιμή του να φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Το έργο “White Disaster” (White Car Crash 19 Times) [«Λευκή Καταστροφή» που φιλοτέχνησε ο Γουόρχολ το 1963, πουλήθηκε μετά από δύο λεπτά και μια σύντομη «μονομαχία» μεταξύ δύο ενδιαφερομένων έναντι 74 εκατ. δολαρίων, ποσό που έφθασε τα 85,4 εκατ. μαζί με τους φόρους και τα διάφορα τέλη.

Η τελευταία φορά που ένας πίνακας από τη σειρά «Death and Disaster Series»του Γουόρχολ διατέθηκε προς πώληση ήταν το 2013, όταν το έργο «Silver Car Crash» (Double Disaster) πουλήθηκε έναντι 105,4 εκατ. δολαρίων, τιμή ρεκόρ για τον καλλιτέχνη εκείνη την εποχή. Το ρεκόρ, όμως, κατέχει ένα πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε, το «Shot Sage Blue Marylin, που φιλοτέχνησε ο Γουόρχολ το 1962 και πουλήθηκε τον περασμένο Μάιο έναντι 195 εκατ. δολαρίων – το ακριβότερο έργο του 20ου αιώνα, που άλλαξε ποτέ χέρια σε δημοπρασία.

Το «White Disaster [White Car Crash 19 Times]» , όπως είναι επίσημα γνωστό, είναι ένα έργο φιλοτεχνημένο με μελάνι και γραφίτη μεταξοτυπίας, το οποίο απεικονίζει 19 φορές την ίδια ασπρόμαυρη εικόνα ενός μακάβριου τροχαίου σε ένα καμβά μήκους 3,6 μ.

«Στα τέλη του 1962, ο Γουόρχολ ζωγραφίζει τη Μέριλιν Μονρόε, αρχίζοντας τη φάση ενασχόλησης με τις εικόνες διασημοτήτων, αλλά εκείνο που τον αιχμαλώτισε ήταν στην πραγματικότητα ο χαμός της στα τέλη του 1962 και όλο το θέαμα γύρω από το θάνατό της», είπε ο Ντέιβιντ Γκάλπεριν, επικεφαλής του τμήματος Σύγχρονης Αμερικανικής Τέχνης του οίκου Sotheby’s. Το έργο του Γουόρχολ, που πουλήθηκε χθες, προήλθε από ιδιωτική συλλογή και ο οίκος Sotheby’s δεν έδωσε πληροφορίες για τον αγοραστή.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση