HomeHL-WorldΠτήση MH17: Kαταρρίφθηκε από ρωσικό πύραυλο στην Ουκρανία, σύμφωνα με δικαστική απόφαση

Πτήση MH17: Kαταρρίφθηκε από ρωσικό πύραυλο στην Ουκρανία, σύμφωνα με δικαστική απόφαση

Σκοτώθηκαν 283 επιβάτες και 15 μέλη πληρώματος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πτήση MH17 της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε το 2014 από έναν πύραυλο ρωσικής κατασκευής, ο οποίος εκτοξεύτηκε από ένα αγρόκτημα στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το ολλανδικό δικαστήριο όπου διεξάγεται η δίκη τεσσάρων υπόπτων για την κατάρριψη του αεροσκάφους, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είχε σε γενικές γραμμές τον έλεγχο των αυτονομιστικών δυνάμεων στην περιοχή, όταν καταρρίφθηκε το αεροσκάφος.

«Το δικαστήριο κρίνει ότι η MH17 καταρρίφθηκε από την εκτόξευση ενός πυραύλου BUK από ένα αγρόκτημα κοντά στο Περβομάισκ, σκοτώνοντας 283 επιβάτες και 15 μέλη του πληρώματος», δήλωσε ο προεδρεύων δικαστής Χέντρικ Στένχαϊς.

«Από τα μέσα Μαΐου 2014 η Ρωσία είχε σε γενικές γραμμές τον έλεγχο πάνω από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», δήλωσε ο Στένχαϊς αναφερόμενος στην περιοχή όπου καταρρίφθηκε η επιβατική πτήση στις 17 Ιουλίου 2014.

Σε δεύτερη φάση, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε τους Ρώσους Ιγκόρ Γκιρκίν, Σεργκέι Ντουμπίνσκι και τον Ουκρανό Λεοντίν Χαρτσένκο ένοχους για τη συντριβή του αεροσκάφους MH17 και τον θάνατο των 298 επιβατών του. Παράλληλα, ο δικαστής απέρριψε το αίτημα της ολλανδικής εισαγγελίας να φυλακιστεί ο τέταρτος ύποπτος, ο Ρώσος Ολεγκ Πουλάτοφ, ο οποίος απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

Είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο εξέδωσε ετυμηγορία για τον ρόλο της Ρωσίας στην σύγκρουση στην Ουκρανία από την ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014.

Το Κίεβο έχει προσφύγει κατά της Μόσχας κατηγορώντας την για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας το 2017 για την υποστήριξή της προς τις φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει προσφύγει κατά της Ρωσίας τόσο σε ευρωπαϊκά δικαστήρια όσο και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με το επιχείρημα ότι η Μόσχα ήλεγχε τους φιλορώσους αυτονομιστές της περιοχής του Ντονμπάς όταν κατερρίφθη η πτήση MH17.

Τα θύματα της MH17, που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ προς την Κουάλα Λουμπούρ, προέρχονταν από 10 διαφορετικές χώρες. Περισσότεροι από τους μισούς ήταν Ολλανδοί υπήκοοι.

Επικεφαλής των ερευνών ήταν η Ολλανδία, με συμμετοχή από την Ουκρανία, τη Μαλαισία, την Αυστραλία και το Βέλγιο.

 

 

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση