HomeHL-9«Πανικός» στο Taxisnet για το επίδομα θέρμανσης

«Πανικός» στο Taxisnet για το επίδομα θέρμανσης

Τρέχουν να προλάβουν τον πρώτο γύρο πληρωμών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το γεγονός ότι φέτος θα προπληρωθεί, μέχρι το τέλος του χρόνου, το μεγαλύτερο μέρος του επιδόματος θέρμανσης έχει προκαλέσει βροχή αιτήσεων στο taxisnet. Δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις υποβάλλονται καθημερινά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘΕΡΜΑΝΣΗ».

Μέχρι χθες το βράδυ ξεπερνούσαν τις 630.000, με την πλατφόρμα να παραμένει ανοιχτή έως τις 9 Δεκεμβρίου και τους δικαιούχους να εκτιμώνται σε 1,3 εκατ.

Πέρσι στην πρώτη φάση είχαν εγκριθεί μόλις 382.260 αιτήσεις κι αυτό αν μη τι άλλο μαρτυρά το αυξημένο ενδιαφέρον για την κρατική ενίσχυση, που φέτος θα δοθεί σε περισσότερους που προσπαθούν να παλέψουν με την ενεργειακή κρίση.

Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινείται πανελλαδικά κάτω από τα 1,30 ευρώ το λίτρο με προοπτική να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η κρατική επιδότηση και η έκπτωση 7 λεπτών το λίτρο (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) που παρέχεται από τα διυλιστήρια στις εταιρείες εμπορίας και η οποία θα συνεχιστεί έως τις 30 Νοεμβρίου.

Έως τις 21 Δεκεμβρίου οι παλαιοί δικαιούχοι θα λάβουν ως προκαταβολή ποσό ίσο με το ποσό που έλαβαν πέρυσι. Την ίδια ημερομηνία, οι νέοι δικαιούχοι που θα υποβάλουν αίτηση θα δουν τα χρήματα που δικαιούνται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, για αγορές που θα τιμολογηθούν έως το τέλος Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταχωρηθεί τα απαιτούμενα στοιχεία έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Η επόμενη δόση του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί ως το τέλος Φεβρουαρίου 2023 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023. Η τελευταία δόση πάει για τις 28 Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.

Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως τις 31 Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου 2023.

Για κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης θα καταχωρούνται έως τις 15 Ιουλίου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2022 έως 31/03/2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 30 Ιουνίου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 10 Αυγούστου 2023.

Οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

Τον ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας
Τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει
Τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία
Τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης
Το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα που δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής. Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά την 9η Δεκεμβρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του φετινού επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν:

Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)
ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα
ή βιομάζα (πέλετ)
ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση