HomeHL-WorldΑκόμη τέσσερις Ιρανοί διαδηλωτές καταδικάστηκαν σε θάνατο

Ακόμη τέσσερις Ιρανοί διαδηλωτές καταδικάστηκαν σε θάνατο

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρουν ότι οι δίκες δεν ήταν δίκαιες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λίγες ημέρες μετά την επιβολή θανατικής ποινής σε διαδηλωτή και αφού ψηφίστηκε νόμος που την δικαιολογεί, το Ιράν καταδίκασε σε θάνατο άλλους τέσσερις διαδηλωτές.

Το Επαναστατικό Δικαστήριο έκρινε ένοχο έναν διαδηλωτή γιατί παρέσυρε με το αυτοκίνητό του και σκότωσε έναν αστυνομικό. Οι άλλοι τρεις καταδικάστηκαν, αντίστοιχα, για το μαχαίρωμα αξιωματικού ασφαλείας, για την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας με «τρομοκράτηση» και για επίθεση με μαχαίρι.

Σε όλες τις αποφάσεις μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρουν πάντως ότι οι δίκες δεν ήταν δίκαιες. Εξηγούν ότι οι κατηγορούμενοι υπέστησαν σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια ενώ καταδικάστηκαν βάσει των «ομολογιών» τους.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 348 διαδηλωτές -από τους οποίους έξι την Τρίτη- και σχεδόν 16.000 έχουν συλληφθεί. Αφορμή για τις διαδηλώσεις ήταν ο θάνατος μιας νεαρής γυναίκας, της Μάχσα Αμινί, στα χέρια της αστυνομίας, μετά τη σύλληψή της γιατί δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ.

Οι αρχές έχουν κατηγορήσει ξένες δυνάμεις για τις διαδηλώσεις.

Όπως εκτιμάται, περίπου 15 κρατούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που προβλέπονται από τη σαρία και τιμωρούνται με την ποινή του θανάτου.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση