HomeHL-WorldNASA: Εκτοξεύτηκε με επιτυχία η αποστολή «Artemis 1» με προορισμό τη Σελήνη -Δείτε βίντεο

NASA: Εκτοξεύτηκε με επιτυχία η αποστολή «Artemis 1» με προορισμό τη Σελήνη -Δείτε βίντεο

Εκτοξεύτηκε με επιτυχία η αποστολή «Artemis 1» με προορισμό τη Σελήνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκτοξεύθηκε με μικρή καθυστέρηση η αποστολή «Artemis 1» της NASA με προορισμό τη Σελήνη.

Ο πύραυλος SLS μεταφέρει το σκάφος Orion έξω από τη Γη, κι αυτό στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Σελήνη, θα τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτήν για 39-42 μέρες και θα επιστρέψει στον πλανήτη μας. Αν ο πύραυλος και το σκάφος λειτουργήσουν ομαλά και όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αποστολής, θα ξεκινήσει η υλοποίηση της επόμενης αποστολής του προγράμματος Artemis.

Τίποτα δεν εμποδίζει την εκτόξευση στη συγκεκριμένη ημερομηνία, δήλωνε νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ο Τζιμ Φρι, αξιωματούχος της NASA. Εν τω μεταξύ, η NASA μετέδωσε ζωντανά την εκτόξευση.

Η στιγμή της εκτόξευσης του «Artemis 1»

Παρακάτω φαίνεται η στιγμή της εκτόξευσης του πυραύλου της NASA με προορισμό τη Σελήνη. «Αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στην ανθρώπινη εξερεύνηση της Σελήνης» έγραψε στο Τwitter η NASA λίγο μετά την αναχώρηση της αποστολής «Artemis 1».

Τρεις απόπειρες εκτόξευσης του «Artemis 1» ματαιώθηκαν

Νωρίτερα, τρεις απόπειρες εκτόξευσης ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή λόγω τεχνικών προβλημάτων. Η μη επανδρωμένη αποστολή σηματοδοτεί την έναρξη του εμβληματικού προγράμματος «Artemis», που φιλοδοξεί να στείλει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη, το νωρίτερο το 2025. Στα σχέδια της NASA είναι η διατήρηση μόνιμης παρουσίας αστροναυτών στη Σελήνη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης. Για την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την πρώτη αποστολή στον πλανήτη Άρη.

Υπενθυμίζεται πως η εκτόξευση του «Artemis 1» έχει αναβληθεί άλλες τρεις φορές εξαιτίας προβλημάτων που προέκυψαν την τελευταία στιγμή.

Η πρώτη απόπειρα εκτόξευσης (29/8) αναβλήθηκε μετά από διάφορα προβλήματα που προέκυψαν, μεταξύ άλλων με ένα σύστημα που προοριζόταν για την ψύξη των κινητήρων του πυραύλου πριν από την εκτόξευση, και διάφορες διαρροές που εμφανίστηκαν κατά τον ανεφοδιασμό του πυραύλου με καύσιμα.

Η δεύτερη απόπειρα -μία εβδομάδα μετά (3/9)- ακυρώθηκε μετά τη διαρροή υδρογόνου, την οποία προσπάθησαν επί ώρες να επιλύσουν, χωρίς ωστόσο αίσιο αποτέλεσμα.

Η εκτόξευση ακυρώθηκε και για τρίτη φορά (24/9) υπό την απειλή της τροπικής καταιγίδας «Ίαν», που βρισκόταν στα νότια της Τζαμάικα. Έτσι, η NASA προετοίμασε τον πύραυλο και τον μετέφερε για ασφάλεια στο κτίριο συναρμολόγησης.

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση