HomeHL1-WorldΠαγκόσμια ανησυχία: Αναφορές ότι δύο «αδέσποτοι» ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στην Πολωνία

Παγκόσμια ανησυχία: Αναφορές ότι δύο «αδέσποτοι» ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στην Πολωνία

Δύο νεκροί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Αδέσποτοι» πύραυλοι της Ρωσίας έπεσαν σε χωριό της Πολωνίας σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Υπάρχουν αναφορές για δύο θανάτους, ενώ αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέφσκι της χώρας κάλεσε έκτακτη συνάντηση «εθνικής ασφάλειας και άμυνας» χωρίς να αναφέρεται ο λόγος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο χωριό Πρεβόμντοφ, στα σύνορα Πολωνίας και Ουκρανίας, σκοτώνοντας δύο Πολωνούς πολίτες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι πύραυλοι πιθανότατα είχαν στόχο το Λβιβ, 100 χιλιόμετρα περίπου από τα σύνορα, όμως «έχασαν τον προσανατολισμό τους» και χτύπησαν το χωριό που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα ουκρανικά εδάφη και συγκεκριμένα σε «ξηραντήρια σιτηρών».

Εκπρόσωπος των Αμερικανικών υπηρεσιών, ανέφερε ότι οι πύραυλοι όντως πέρασαν μέσα στο «μέλος του ΝΑΤΟ, την Πολωνία, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους».

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS μεταδίδει την είδηση, επικαλούμενο το πολωνικό ραδιόφωνο ZET. Σύμφωνα με το TASS, λοιπόν, δύο ρουκέτες έπληξαν ξηραντήρια σιτηρών σε χωριό στην ανατολική Πολωνία, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Το ρωσικό πρακτορείο τονίζει ότι στις έως τώρα πληροφορίες δεν αναφέρεται η προέλευση των πυραύλων. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η Ρωσία εξαπέλυσε μαζική επίθεση με πυραύλους σήμερα στην Ουκρανία, προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ακόμη και στην Μολδαβία.

Πολωνία: Έκτακτη συνάντηση στο Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας

Από την Πολωνία γίνονται αναφορές την ίδια ώρα, πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε «υψηλό συναγερμό». Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μύλλερ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης πως, λόγω της κατάστασης κρίσης, ο πρωθυπουργός της χώρας σε συνεννόηση με τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, διέταξε συνάντηση στο Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας με μέλη της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Αμυντικών Υποθέσεων.

Πρόσθεσε ότι όποια πληροφορία παρουσιαστεί σήμερα στην Επιτροπή θα κοινοποιηθεί αργότερα στο κοινό στον βαθμό που είναι δυνατόν.

«Κάνω έκκληση να μην δημοσιευτούν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μέχρι τότε, θα τις σχολιάσουμε και θα ενημερώσουμε μετά τη συνάντηση που θα γίνει τώρα, αφού παρουσιαστούν οι σχετικές πληροφορίες από τις υπηρεσίες που θα μάς ενημερώσουν για αυτά τα γεγονότα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Πολωνίας.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ηδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο, με τον υπουργό Αμυνας της Λετονίας, Αρτις Πάμπρικς να αναφέρει:

«Τα συλλυπητήριά μου στα αδέρφια μας τους Πολωνούς. Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στοχεύουν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους, αλλά και εδάφη του ΝΑΤΟ, στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται πλήρως με τους Πολωνούς φίλους και καταδικάζει αυτό το έγκλημα.

Αντίδραση υπήρξε και από την Εσθονική κυβέρνηση μετά από την πτώση των δύο πυραύλων στην Πολωνία.

«Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι άκρως ανησυχητικά. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις με την Πολωνία και άλλους συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμοι να αμυνθεί κάθε σπιθαμή εδαφών του ΝΑΤΟ. Είμαστε στο πλευρό των πολύ κοντινών συμμάχων μας, της Πολωνίας» αναφέρουν.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση