HomeHL-9Ελένη Κουναλάκη: Ποια είναι η «σιδηρά κυρία» από την Κρήτη που διαπρέπει στην Καλιφόρνια

Ελένη Κουναλάκη: Ποια είναι η «σιδηρά κυρία» από την Κρήτη που διαπρέπει στην Καλιφόρνια

Οι Έλληνες της Ομογένειας θριάμβευσαν στις ενδιάμεσες εκλογές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ελληνοαμερικάνοι. Τόσοι και τόσο. Από πρώτης έως τριτοτέταρτης γενιάς. Πλούσιοι , σωστοί μεγιστάνες, σαν τους, Τζιμ Ντέιβις, Τζον Κατσιματίδης, Αλέξ Σπάνος, την οικογένεια Χασιώτη. Διάσημοι σε όλο τον κόσμο σαν τους Τζένιφερ Άνιστον, Ζακ Γαλιφιανάκη, Τίνα Φέι, Μπίλι Ζέιν.

Συγγραφείς σαν τους Τζέφρι Ευγενίδης και Τζορτζ Πελεκανός. Επιστήμονες, δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες, μουσικοί. Και φυσικά πολιτικοί. Ρεπουμπλικάνοι σαν τους Γκας Μπιλιράκη από τη Φλόριντα και Νικόλ Μαλλιωτάκη από τη Νέα Υόρκη.

Δημοκρατικοί σαν τους Τζον Σαρμπάνη από το Μέριλαντ, Ντίνα Τάιτους από τη Νεβάδα και Κρις Πάπας από το Νιού Χάμσαϊρ. Στις ενδιάμεσες εκλογές της περασμένης Τρίτης, αυτούς, τους υποψήφιους υποστήριξαν θερμά , ψήφισαν μαζικά και επανεξέλεξαν στο Κογκρέσο εκατοντάδες χιλιάδες ανώνυμα μέλη της ελληνικής διασποράς, του απόδημου Ελληνισμού, της ομογένειας ή όπως αλλιώς λέγονται οι Ελληνικής καταγωγής πολίτες στις ΗΠΑ.

Τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική, στη μακρά λίστα των Ελληνοαμερικανών η επανεκλογή ως αντικυβερνήτη της Καλιφόρνια, της πρώτης γυναίκας που κατέχει αυτό το αξίωμα, της Ελένης Κουναλάκη.

Η Τετάρτη 10 Νοεμβρίου ξημέρωσε γλυκά στην ήρεμη πρωτεύουσα της Καλιφόρνια, το Σακραμέντο. Στο κέντρο της «πόλης των δένδρων», εκεί που ενώνονται οι ποταμοί Σακραμέντο και Αμέρικαν, το γραφείο υποδοχής της «Eleni» στην οδό «Ο» πλημύριζε με κόσμο που ήθελε να συγχαρεί τη νικήτρια των εκλογών για το εξέχων πόστο της αντκυβερνήτη- κάτι περισσότερο από το εγχώριο τίτλο του αντιπεριφερειάρχη- της Πολιτείας, η οποία ένα ήταν αυτονομη θα αποτελουσε το 6ο πλουσιότερο κρατος στο κοσμο.

Περήφανη για την ελληνική κληρονομιά της

Η 56χρονη πολιτικός, επιχειρηματίας, μέλος του Δημοκρατικού κόμματος, ακτιβιστρια υπέρ των κοινωνικών δικαιωμάτων, πρώην διπλωμάτης κα μητέρα δυο αγοριών υποδεχόταν καταδεκτική με το φωτεινό της χαμόγελο τους ενθουσιώδεις ψηφοφόρους και υποστηρικτές της.

Μελαχρινή, με τα μαλλιά χτενισμένη σε κότσο, μετρίου αναστήματος, ντυμένη με το καλοραμμένο επαγγελματικό ταγιέρ της συνδύαζε την παραδοσιακή ζεστή Αμερικανική αμεσότητα με τη σκληρή εργασιακή ηθική που σφράγιζε τους πρώτους Έλληνες μετανάστες στη χώρα.

Αμερικανίδα πατριώτισσα και περήφανη για την ελληνική κληρονομιά της, όπως αυτοχαρακτηρίζεται, στην πρώτη της υποψηφιότητα για τη θέση το 2018 «όργωσε» κυριολεκτικά την Καλιφόρνια από άκρη σε άκρη.

Διένυσε χωρις αγκομαχητό αλλά αποπνέοντας την ισχυρή επικοινωνιακή της αύρα 1650 χλμ από βορρά σε νότο και άλλα 900 από ανατολή σε δύση για να έρθει σε άμεση, ζωντανή επαφή με το κόσμο.

Επισκέφτηκε και τις 58 κομητείες της πολυπληθέστερης Αμερικανικής πολιτείας με 40 περίπου εκατ. κατοίκους. Εκλέχτηκε τότε πανηγυρικά γιατί γνώριζε σε βάθος τα προβλήματα – πυρκαγιές, στεγαστικό, μεταναστευτικό, κυκλοφοριακό, πανάκριβη εκπαίδευση- που σκίαζαν το αμερικανικό όνειρο στη κατά τα άλλα ευημερούσα και διαρκώς αναπτυσσόμενη «χρυσή» Πολιτεία της.

Γέννημα θρέμμα του Σακραμέντο, ήταν η μοναδική υποψήφια που από πρώτο χέρι ήξερε για υποδομές και δίκτυα, κατασκευές δρόμων, διαχείριση και μάνατζμενγτ ακινήτων, καλλιέργειες, δάση, βιότοπους υδάτινα αποθέματα και ορυκτά.

Επί 18 ολόκληρα χρόνια ήταν πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες αν αναπτυξιακές επιχειρήσεις στην Καλιφόρνια, την AKT Development, τη οποία ίδρυσε και είναι ιδιοκτησίας του πατέρα της.

Του θρυλικού αυτοδημιούργητου γκουρού του αμερικανικού real estate, γαλαντόμου φιλάνθρωπου και μεγάλου αλτρουιστή, ευσεβούς ορθόδοξου Χριστιανού και γενναιόδωρου χρηματοδότη των Δημοκρατικού. Του 86χρονου σήμερα Αγγέλου Τσακόπουλου.

Ενός από τους σημαιοφόρους της υποστήριξης πολιτικών ελληνικής καταγωγής και κορυφαίους συνεισφέροντες σε πολιτιστικά, επιστημονικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Αν και ο ίδιος είναι συνεσταλμένος στις διακρίσεις και του επαίνους αναγνώρισης του έργου του, δεκάδες αναμνηστικές πλάκες σε μουσεία και ιατρικές κλινικές υπενθυμίζουν δημοσίως την ευγενική απλοχεριά του για καλό σκοπό. Δεν είναι τυχαίο ότι όπου εμφανίζεται ανάγκη ευεργεσίας στη Βόρεια και Κεντρική Καλιφόρνια άπαντες, προτείνουν με τρεις λέξεις: «Φωνάξτε τον Άγγελο»- έτσι σκέτα χωρίς επίθετο. Ολοι είναι σίγουροι ότι η έκκληση στη μεγαλοψυχία του θα εισακουστεί.

Γνωστός διαχρονικά ως από τους σημαντικότερους δωρητές των Δημοκρατικών, απολάμβανε ενίοτε την ανταπόδοση της προσφοράς του. Οποτε τον καλούσαν στο Λευκό Οίκο, ειδικότερα επί προεδρίας του προσφιλούς του Μπιλ Κλίντον, κοιμόταν τιμητικά στην κρεβατοκάμαρα Λίνκολν.

Πρόκειται για τον πατριάρχη μις επιτυχημένης οικογενειακής αυτοκρατορίας που με τη πατροπαράδοτη ελληνική έννοια περιλαμβάνει στο κόλπους της δεκάδες συγγενείς πρώτου βαθμού. Με τη δευτερότοκη κόρη του, ανάμεσα στα έξι, βαφτισμένα όλα με ελληνικά ονόματα, παιδιά του από δυο γάμους, να ξεχωρίζει πολιτικά.

Πείσμα και οξυδέρκεια

Η Ελένη, λένε μέσα και έξω από τον οικογενειακό κύκλο, έχει κληρονομήσει πολλά στοιχεία από την οξυδέρκεια, την εγκαρδιότητα, το πείσμα και τη αλληλεγγύη του γονιού της. Και μαζί τους το πλεονέκτημα που της χαρίζει μέρος της τεράστιας περιουσίας του πατέρα, αξίας πλέον του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αλλά ο Τσακόπουλος δεν ήταν ποτέ σφικτοχέρης σε ότι αφορούσε την υποστήριξη ελληνικής καταγωγής πολιτικών.

Ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 1995 και 2005.για να χρηματοδοτήσει την υποψηφιότητα του Φιλ Αγγελίδη, γιου των μεταναστών Ελένης Παπαδοπούλου και Τζέρι Αγγελίδη, για το αξίωμα του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας. Συνεισέφερε ένα σκασμό λεφτά για τη στήριξη του ομογενή φίλου του σερίφη της κομητείας Σακραμέντο, Λου Μπλάνα. Η αφοσίωση του στους συμπατριώτες του εκτεινόταν και πέρα από την πολιτική. Βοήθησε τον καταξιωμένο, μακαρίτη πια, ζωγράφο Γκρέγκορι Κόντο για αρκετά χρόνια, ώστε ο καλλιτέχνης να σταματήσει τη διδασκαλία και να επικεντρωθεί στο έργο του.

Προφανώς θεωρείται ότι χρηματοδότησε και τις προεκλογικές καμπάνιες της κόρης του. Και η ίδια, όμως, υιοθετώντας το πνεύμα προσφοράς και σήμα κατατεθέν του πατέρα της έχει από τη μεριά της ιδρύσει και χρηματοδοτήσει δύο πανεπιστημιακές έδρες πολιτικής και δημοκρατίας στα Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν και Στάνφορντ.

Λίγα τετράγωνα μακριά από την αίθουσα που κατάκλυζαν εκείνη τη μέρα των επινίκιων οι πανηγυρίζοντες οπαδοί της , ορθώνεται το «The Sofia Tsakopoulos Center for The Arts» , ενός μη κερδοσκοπικού χώρου ζωντανής ψυχαγωγίας με δυο θεατρικές σκηνές και κόμβο καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Ο Άγγελος Τσακόπουλος διέθεσε διακριτικά 1,5 εκατομμύριο δολάρια στο ίδρυμα της τοπικής κοινότητας που διαχειρίζεται το κτίριο για τα δικαιώματα ονοματοδοσίας, ώστε να κάνει έκπληξη στην 69χρονη φιλότεχνη δεύτερη σύζυγό του.

Η Σοφία είναι η μητέρα των δυο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας. Των ετεροθαλών αδελφών της Ελένης Κουναλάκη, της Αλεξάνδρας –Αριστέας και της Χρυσάνθης –Παναγιώτας. Η τελευταία είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Τζορτζ Ντέμος, εγγονό Ελλήνων μεταναστών από το Μπρουκχέιβεν ης Νέας Υόρκης, πρώην εισαγγελέα της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και τέως υποψήφιο στο Λονγκ Άιλαντ με τους Ρεπουμπλικάνους.

Η οικογένεια Τσακόπουλου, βέβαια, αποτελεί τυπικό δείγμα μιας ελληνοαμερικανικής φαμίλιας που, όσο εύπορη κι αν είναι, συμπεριλαμβάνει μέχρι πλήρους σύγχυσης γονιούς, αδέλφια ξαδέλφια, μπαρμπάδες, ανίψια, πεθερικά, νύφες και γαμπρούς, εγγόνια και δισέγγονα.

Στα αλά ελληνικά γλέντια τους τις Πασχαλιές και τα Δεκαπενταύγουστα οι γιαγιάδες τυλίγουν σπανακοτυροπιτάκια, οι ώριμες θειες στρώνουν μελιτζάνες σε μουσακάδες, οι παππούδες ψήνουν μερακλωμένοι σουβλιστό αρνί με μουσική υπόκρουση , Πλούταρχο και Βανδή- εκεί όπου άλλοτε δέσποζαν ηχητικά τα δημοτικά και το ντουέτο Καζαντζίδη-Μαρινέλλας.

Άπαντες εκκλησιάζονται στο ναό του Ευαγγελισμού στο Σακραμέντο και της Αγίας Τριάδας στο Σαν Φρανσίσκο. Και βέβαια σύσσωμο πρεσάρονται με ομοθυμία στα ετησία φθινοπωρινά ελληνικά φεστιβάλ της ελληνικής κοινότητας στις αντίστοιχεςπόλεις.

Αυτές οι εκδηλώσεις αποτελούν συστατικό μέρος των παιδικών αναμνήσεων της Ελένης Κουναλάκη. Ατυχώς για την ίδια οι χαρούμενες αυτές νοσταλγικές στιγμές βυθίστηκαν στην πένθιμη οδύνη λίγες μέρες πριν από τη θριαμβευτική επανεκλογή της. Η 82χρονη μητέρα της Ελέιν, Μαρί Τσακόπουλος, το γένος Ντένσον, από τη Γιακίμα της Πολιτείας Ουάσιγκτον άφησε τη τελευταία της πνοή τη παραμονή των εκλογών. Ήταν η πρώτη σύζυγος του Αγγέλου Τσακοπουλου.

Φανατική οπαδός της Χίλαρι Κλίντον

Υπήρξε από τις φανατικότερες οπαδούς της Χίλαρι Κλίντον – κοντά στην οποία θήτευσε ως μέλος της συμβουλευτικής της ομάδας για τις εξωτερικές υποθέσεις. Την υποστήριξε με ζήλο για τη προεδρία τόσο στις εσωκομματικές εκλογές με τον Μπαρόκ Ομπάμα όσο και στην εθνική αναμέτρηση της με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στη περίοδο της εκλογικής μάχης της Χιλαρι είχε στρατοπεδεύσει και σχεδόν κοιμόταν στη πολυκατοικία της οδού Steiner αρ 2500 στο Σαν Φρανσίσκο, όπου έδρευε ο προορισμός για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ των Δημοκρατικών. Ως επικεφαλής των Ελληνοαμερικανών της Καλιφόρνια υπέρ της Κλίντον, συγκέντρωσε περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια για την εκστρατεία της . Και όλα αυτά ενόσω ήταν μητέρα δυο εφήβων αγοριών.

Ήταν ήδη από το 2000 παντρεμένη με το τον πολιτικό επιστήμονα, δημοσιογράφο, συγγραφέα και έκδοτη Μάρκο Κουναλάκη. Γνωριστήκαν σε ένα δείπνο στο Σαν Φρανσίσκο. Είχαν ξανασυναντηθεί για λίγο πριν από αρκετά χρόνια και η Ελένη έχοντας συγκρατήσει τη πρώτη δυνατή εντύπωση της από αυτόν, προσποιήθηκε υπό αμηχανία ότι δεν τον θυμόταν.

Ο Κουναλακης ήταν ένας εντυπωσιακός ώριμος άντρας. Ψηλός, καλοντυμένος, μεταπτυχιακός απόφοιτος του πανεπιστημίου Κολούμπια με κοσμοπολίτικη φινέτσα, γνώστης πέντε γλωσσών, που είχε ζήσει επαγγελματικά αρκετά χρόνια στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ένας τύπος δηλαδή που δεν ξεχνιόταν καθώς στην ελκυστική φιγούρα του συνδύαζε πυκνό μαλλί με ασημένιους κροτάφους αλά Τζορτζ Κλούνει και πλατύ χαμόγελο αλά Τομ Κρουζ. Χώρια που στην διεθνή πολιτισμική του εκλέπτυνση πρόσθετε και τις κλασικές παραδόσεις της δικής του Κρητικής ελληνικής κληρονομιάς.

Γεννημένος στο Σαν Φρανσίσκο από Έλληνες μετανάστες γονείς μεγάλωσε στη περιοχή του ομώνυμου Κόλπου και τού λιμανιού της πόλης. Στα φοιτητικά του χρόνια οδηγούσε βαριά ανατρεπόμενα φορτηγά για να εξοφλήσει τα φοιτητικά του δάνεια κατά το πρώτο του πτυχίο στο Μπέρκλεϋ. Την ίδια δουλειά έκανε και ο Κρητικός πατέρας του Αντώνης Κουναλάκης.

Από τον Ψηλορείτη στην Καλιφόρνια

Ένας ηρωικός πατριώτης, ο οποίος κατά τη Ναζιστική κατοχή της Κρήτης πολεμούσε αντάρτης στο Ψηλορείτη τους Γερμανούς σε συνεργασία με Άγγλους κομάντος. Μετά τον εμφύλιο ο πατέρας του μαζί με τη μητέρα του Βασιλική Ροζάκη από τα Χανιά μετανάστευσαν αναζητώντας καλύτερη ζωή στη Καλιφόρνια.

Στα επόμενα χρόνια ο Μάρκος που έμαθε τη διεθνή πολιτική πραγματικότητα στη κουζίνα του σπιτιού του πάνω στην εφημερίδα του πατέρα του ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Κάλυψε ως ανταποκριτής του Newsweek τη πτώση του τείχους στο Βερολίνο, την ανατροπή των κομμουνιστικών καθεστώτων στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Ως ανταποκριτής του δικτύου NBC έδωσε το παρών στη Μόσχα και κάλυψε την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και κατόπιν έζησε εκ του σύνεγγυς τον πρώιμο εμφύλιο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Μετά πήγε στο Αφγανιστάν, αργότερα έζησε στη Γουατεμάλα και τη Κούβα.

Στην αυγή του νέου αιώνα ο Μάρκος άγγιζε τα 44 χρόνια και η Ελένη τα 34. Και οι δυο ανύπαντροι, ελληνικής καταγωγής, ορθόδοξοι, πολιτικοποιημένοι, δυναμικοί, αφού μοιράζονταν τόσα κοινά στοιχεία και άλλα που βαθμιαία εκ της συναναστροφής ανακάλυψαν, ερωτεύτηκαν . Παντρεύτηκαν δυο μήνες αργότερα. Πρώτα στο δικαστήριο μέγαρο του Σαν Φρανσίσκο, και αμέσως μετά στην Κωνσταντινούπολη. Ο Άγγελος Τσακοπουλος που συνδύαζε πακέτο Ελληνισμό και Ορθοδοξία πέταξε από τη χαρά του για τη τελετή στην έδρα του Οικουμενικού πατριαρχικού θρόνου. Οικογένεια , φίλοι και 150 επώνυμοι καλεσμένοι από τη Καλιφόρνια ταξίδεψαν για το μυστήριο στην πρώην βασιλεύουσα.

Στον επόμενο τόνο το ζευγάρι βίωσε στιγμές ευτυχίας με τη γέννηση των δυο αγοριών του με διαφορά ενός χρόνου το ένα από το άλλο. Τον μεγαλύτερο γιό τον βάφτισαν Αντώνη, από τα όνομα του πατέρα του Μάρκου και τον φωνάζουν Νίο εκ του Αντόνιο. Ο μικρότερος πήρε το όνομα Ευάγγελος, από το πατέρα της Ελένης και τον φωνάζουν Ιόν. Ο πρώτος σπουδάζει σήμερα στο Χάρβαρντ και αθλείται στη ξιφασκία. Ο δεύτερος μελετά μουσική στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, μιλάει άπταιστα Κινεζικά και πέρασε ένα καλοκαίρι δουλεύοντας στις ανασκαφές του αρχαιολογικού χώρου στο νησί Δεσποτικό των Κυκλάδων. Το 2002 ο Κουναλάκης με τη συμπαράσταση της Ελένης εξαγόρασε με μπόλικα μετρητά και περισσότερο δημοσιογραφικό όραμα το φυλλορροών περιοδικό Washington Monthly. Όρισε αρχισυντάκτης του τον Πωλ Γλάστρη, από το Σεντ Λούις, πρώην κορυφαίο λογογράφο των ομιλιών του προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Παιδί ελλήνων μεταναστών ο Γλάστρης – γιος της ραδιοφωνικής παραγωγού στο Μισούρι Βασιλικής Δήμπαπα και του βραβευμένου με Emmy διαφημιστή Γουίλλιαμ Γλάστρη- ξεκόλλησε από το βάλτο τις κυκλοφοριακές επιδόσεις του περιοδικού με τη 33χρον ιστορία. Μάρκος και Πωλ έλεγαν με ένα στόμα «εμείς οι Έλληνες κολλάμε μαζί» συνοδευμένο από το Σαββοπουλικό «ιστορία γράφουν οι παρέες.»

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση