HomeΚΡΗΤΗ14ο OTS Forum: Το Ψηφιακό Μέλλον των Επιχειρήσεων Ύδρευσης & η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Δήμου Ρεθύμνης

14ο OTS Forum: Το Ψηφιακό Μέλλον των Επιχειρήσεων Ύδρευσης & η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Δήμου Ρεθύμνης

Θέματα εισήγησης του Δημάρχου & Προέδρου ΕΔΕΥΑ κ. Γ. Μαρινάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις εργασίες του 14ου OTS Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην  Αλεξανδρούπολη κατά το τριήμερο  10, 11 και 12 Νοεμβρίου 2022, συμμετείχε ο  Δήμαρχος Ρεθύμνης και  Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κ. Γιώργης Μαρινάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Στέλιο Σπανουδάκη και στελεχών της Οικονομικής Υπηρεσίας Δ.Ρ.

Το Συνέδριο απευθύνονταν σε θεσμικούς εκπροσώπους και στελέχη όλων των Φορέων της Δημόσιας Διοίκησης  και στόχος του  ήταν η ανάδειξη καλών  πρακτικών και   η ενίσχυση της τεχνογνωσίας, μέσα από το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων,  σε θέματα οργάνωσης και παροχής υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα της χώρας.

Οι εργασίες επικεντρώθηκαν σε επίκαιρα ζητήματα όπως  οι καλές πρακτικές Ψηφιακού Μετασχηματισμού των πόλεων, τα χρηματοδοτικά προγράμματα της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, το ψηφιακό μέλλον των Επιχειρήσεων Ύδρευσης, οι προκλήσεις Κυβερνοασφάλειας κ.α. Επιπλέον, στη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκε η νέα γενιά εφαρμογών της OTS  για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, οι οποίες ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των «έξυπνων πόλεων».

Ο Δήμαρχος, με την ιδιότητα του Προέδρου της   Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ,  συμμετείχε   με εισήγησή του στη συνεδρία του Forum με θέμα: « Το Ψηφιακό Μέλλον των Επιχειρήσεων Ύδρευσης». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο οξύ πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης –αποχέτευσης, το οποίο απειλεί τη βιωσιμότητα τους  και στους τρόπους διαχείρισης του προβλήματος. Αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΔΕΥΑ, επεσήμανε ότι  αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της ΕΔΕΥΑ και έχει ήδη κατατεθεί, από τον περασμένο Ιούνιο,  μια πρόταση ρεαλιστική, προσαρμοσμένη στις εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά κυρίως στην ανάγκη να γίνουν οι ΔΕΥΑ σύγχρονες και αποδοτικές επιχειρήσεις, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συγκεκριμένα στον Υπουργό κ. Πιερρακάκη,  τον Υφυπουργό κ. Λιβάνιο και τους συνεργάτες τους, οι οποίοι συναίνεσαν στην αναγκαιότητα υλοποίησης της.   Η ψηφιοποίηση των ΔΕΥΑ θα μειώσει το λειτουργικό κόστος τους και θα τους επιτρέψει να λειτουργούν αποτελεσματικότερα σ΄ ένα περιβάλλον ψηφιακής οικονομίας, ανταποκρινόμενες έτσι στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών για υγιεινό και καθαρό νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης.

Ως εκ τούτου θα ενισχυθεί ο κοινωφελής χαρακτήρας των επιχειρήσεων, αφού οι πολίτες θα εξυπηρετούνται άμεσα και αποτελεσματικά, ενώ οι πόροι που θα εξοικονομούνται θα επενδύονται σε έργα και υποδομές ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες.

Στη διάρκεια του OTS Forum, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης έλαβε, επιπλέον,   μέρος στο στρογγυλό τραπέζι και στο διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και εταιρειών καινοτομίας, παρουσιάζοντας στα σύγχρονα έργα Πληροφορικής που υλοποίησε ο Δήμος Ρεθύμνης, στο πλαίσιο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του ψηφιακού του εκσυγχρονισμού, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη κι επισκέπτη, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε συστηματικά τις νέες τεχνολογίες, να αξιοποιούμε τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρουν αλλά πρωτίστως οφείλουμε να αλλάξουμε νοοτροπία προκειμένου να διαχειριζόμαστε μα επάρκεια, κατάρτιση και σύνεση  αυτές τις δυνατότητες προς όφελος των κοινωνιών με σεβασμό στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, τη φυσιογνωμία  και τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου Ρεθύμνης στο Συνέδριο της ΟTS, εντάσσεται στη συνεργασία του Δήμου και της ΕΔΕΥΑ αντιστοίχως με την εν λόγω εξειδικευμένη σε συστήματα προηγμένης τεχνολογίας προσαρμοσμένης στις ανάγκες λειτουργίας υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης εταιρεία, από την οποία προμηθεύτηκαν το Πληροφοριακό  Σύστημα των υπηρεσιών τους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση